Icoana de la Cacica a fost restaurat

Copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria, "Madona Neagr" de la Czestochowa (Polonia), a fost restaurat i reamplasat la locul ei, deasupra altarului din sanctuarul de la Cacica. Mii de pelerini din ar i din strintate s-au rugat n zilele de 14 i 15 august 2010, n srbtoarea Adormirii Maicii Domnului, n faa icoanei "Madona Neagr".

n cursul zilei de smbt, 14 august 2010, a fost oficiat Liturghia de deschidere a pelerinajului de la Cacica. Dezvelirea icoanei "Madona Neagr" a avut loc n prezena unui impresionant numr de copii, adolesceni i ministrani, care au participat la pelerinaj. La srbtoare au mai participat PS Iosif Henryk Muszynski, arhiepiscop de Gniezno, primat emerit al Poloniei, o delegaie a preoilor paulini din Czestochowa, format din trei persoane, care au restaurat copia icoanei, PS Anton Coa, episcop de Chiinu, PS Petru Gherghel i PS Aurel Perc.

Pictura restaurat a fost adus cu o sptmn nainte de srbtoare de la Czestochowa. Acolo a fost curat, iar coroana i mantia Fecioarei refcute, din aur alb i galben. Din delegaia care a adus icoana restaurat au fcut parte: PS Petru Gherghel, pr. Romuald Bulai, pr. Marius-Stanislav Bucevski, pr. Emil Robu i Ghervazen Longher, deputat n Parlamentul Romniei ca reprezentant al comunitii polonezilor.

Icoana a ajuns la Cacica pentru prima dat n urm cu mai bine de 200 de ani, odat cu polonezii venii pentru a extrage zcmintele de sare descoperite n zon. Pentru a-i aminti de pelerinajele la Czestochowa i de icoana care exista acolo, catolicii polonezi au adus n Bucovina, n anul 1809 cnd s-a sfinit prima biseric, o copie a icoanei Maicii Domnului. Specialitii estimeaz c aceast copie ar data de la nceputul secolului al XVII-lea. Mai nainte, icoana a stat cel mai probabil ntr-o biseric a iezuiilor din Stanislawow. Ea a fost pstrat cu sfinenie n prima biseric i apoi n noua biseric sfinit n anul 1904.

Anii i-au pus amprenta peste icoan, lucrrile de restaurare devenind necesare. S-a luat legtura cu specialiti din ar i din strintate. "Prima parte a lucrrilor de restaurare a avut loc la Iai, la Palatul Culturii. Icoana a stat aici din septembrie 2009 i pn n luna mai a acestui an. Pentru c nu am gsit un bijutier specializat n acest tip de lucrri n Romnia, am cutat n strintate i am aflat c la Czestochowa exist condiii optime i specialiti pentru ceea ce doream noi... n Polonia, icoana a stat din luna mai i pn la nceputul lui august. Pe lng restaurarea propriu-zis a picturii, s-a mpodobit vechea mantie confecionat din lemn cu foi de aur alb i galben. n viitor, dorim s nlocuim actuala mantie", a explicat pr. Romuald Bulai, paroh de Cacica.

Avnd dimensiunile de 86x60 cm, icoana reprezint pe preasfnta Fecioar Maria innd n brae pe pruncul Isus. Pictura pe pnz este acoperit cu un basorelief din lemn aurit i argintat, lsnd s se vad feele i palmele lui Isus i ale Maicii Domnului. Maria i Isus au pe cap coroane. Mna dreapt a Fecioarei este ndreptat ctre Isus, ca i cum ar spune: "Facei tot ce el v spune". Cu mna stng, pruncul Isus strnge la piept o carte, iar dreapta o are ridicat n semn de binecuvntare.

ntre timp s-a lucrat i la curarea altarului. Realizat din lemn de tei de o firm austriac, altarul a intrat n "reparaii" pentru prima dat n istoria de 106 ani a lcaului de cult.

n seara zilei de 14 august 2010 la grota din spatele bisericii a fost binecuvntat un altar nou. Duminic, 15 august 2010, n piaa din faa lcaului de cult, a crei amenajare a nceput n anul 2007 i se preconizeaz a se finaliza n anul 2011, n prezena a zeci de preoi i a mii de credincioi, PS Iosif Henryk Muszynski i PS Petru Gherghel au dezvelit statuia din bronz a papei Ioan Paul al II-lea. Monumentul, cu o nlime de 2,2 m i o greutate de 800 kg, a fost realizat de o artist polonez i donat comunitii din Cacica, de comunitatea din Rybnick (voievodatul Silezia) cu care comuna sucevean este nfrit. Evenimentul a avut loc la 10 ani de la acordarea de ctre papa Ioan Paul al II-lea a titlului de basilica minor bisericii romano-catolice din Cacica la cererea episcopului de Iai.

"Astzi se mplinete un vis, o dorin a Sfntului Printe papa Ioan Paul al II-lea de a ajunge la Cacica. i-a manifestat-o de multe ori. Astzi, la zece ani dup ce a fost ridicat la rangul de basilica minor acest sanctuar, spiritul Sfntului Printe vine n mijlocul nostru, unindu-ne pe noi, cei din Romnia, Polonia, din rile vecine, din Europa, n jurul Maicii Preacurate de la Cacica", a spus episcopul de Iai la dezvelirea statuii papei.

Biserica actual din Cacica a fost sfinit la 16 octombrie 1904. La 15 august 1996, biserica din Cacica a fost declarat sanctuar diecezan, apoi prin decretul episcopal al PS Petru Gherghel din 15 august 1997, cu acordul Conferinei Episcopilor din Romnia, a fost declarat i recunoscut ca "sanctuar naional".

Pr. Cornel Cadar

(publicat n Lumina cretinului, august 2010)