COMUNICAT DE PRESĂ

Pelerinaj la Cacica - Primul pelerinaj cu PS Iosif Păuleţ, ca episcop al Diecezei de Iaşi

Mii de pelerini vor fi şi anul acesta la sanctuarul naţional marian de la Cacica (jud. Suceava) în zilele de 14 şi 15 august 2019, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Anul acesta este primul pelerinaj la care va fi prezent şi PS Iosif Păuleţ, în calitate de nou episcop al Diecezei de Iaşi. Până la consacrarea episcopală, PS Iosif a fost decan al Decanatului de Bucovina, unde se află sanctuarul din Cacica. La unele celebrări va participa şi ÎPS Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova.

Credincioşii care nu vor putea ajunge personal la Cacica, vor avea posibilitatea prin intermediul transmisiilor Radio Maria România să asculte în direct toate celebrările importante de la sanctuar sau să le urmărească pe pagina de facebook a sanctuarului.

În afara pelerinilor din România, vor fi prezenţi credincioşi din Polonia, Germania, Ungaria - credincioşii vor fi însoţiţi de PS János Székely, episcop de Szobathelyi -, Austria, Italia, preoţi, autorităţi civile. Printre pelerini vor fi: ÎPS Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, şi PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iaşi.

Miercuri, 14 august 2019, la ora 12.00, PS Iosif Păuleţ, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, va celebra sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Predicile de la Liturghiile principale vor fi ţinute de pr. Virgil Blaj, OFMConv., profesor de filozofie la Institutul Teologic Franciscan din Roman.

Din programul celebrărilor de la Cacica face parte pelerinajul tinerilor de miercuri, 14 august. Pelerinajul pe jos începe la circa 5 km de Cacica, la ora 12.00, urmând ca la ora 13.30 să aibă loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar la ora 18.00 va fi sfânta Liturghie celebrată de ÎPS Miguel Maury Buendía, nunţiul apostolic, animată de copii, ministranţi, tineri, seminarişti şi persoane consacrate. Excelenţa Sa va rosti şi predica la această sfântă Liturghie.

Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni şi cântece în cinstea Maicii Domnului se vor înălţa din inimile pelerinilor.

În ziua de hram, joi, 15 august, vor avea loc, la ora 6.00, sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară va fi la ora 8.30, iar Liturghiile în limba polonă şi în limba germană, la ora 9.15.

În centrul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrată la ora 11.00, de ÎPS Miguel Maury Buendía, iar predica va fi ţinută de pr. Virgil Blaj, OFMConv., predicatorul pelerinajului de la Cacica de anul acesta. La această sfântă Liturghie PS Iosif Păuleţ, noul păstor al Diecezei de Iaşi, va avea un mesaj special adresat pelerinilor. La Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate. La final icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii şi vor fi binecuvântate florile şi obiectele religioase aduse de pelerini.

În prima sa scrisoare pastorală, dată ca o invitaţie la pelerinajul de la Cacica, cu titlul: "Cacica, loc privilegiat al întâlnirii omului cu Dumnezeu", PS Iosif Păuleţ, păstorul diecezei, se îndreaptă spre cei care doresc să vină la Cacica şi să trăiască ceea ce au trăit şi trăiesc pelerinii la acest sanctuar, care "simt în acest loc sfânt că formează o singură familie, în care Tată este Dumnezeu, frate, Isus Cristos, însufleţitor, Duhul Sfânt, iar sfânta Fecioară Maria, adevărată Mamă cerească". Ca nou păstor al Diecezei de Iaşi, PS Iosif îi îndeamnă pe credincioşi la finalul scrisorii pastorale: "Mergând la Cacica, rugaţi-vă şi pentru noul păstor pus în fruntea diecezei; rugaţi-vă pentru întreaga sfântă Biserică, pentru Sfântul Părinte papa Francisc; rugaţi-vă în mod special pentru Dieceza noastră de Iaşi ca să înflorească, spre slava lui Dumnezeu şi spre mântuirea noastră a tuturor!"

Anul acesta, icoana Maicii Domnului de la Cacica a fost adusă la Iaşi pentru întâlnirea cu Sfântul Părinte papa Francisc, din ziua de 1 iunie. În faţa ei, papa s-a recules, rostind şi rugăciunea de consacrare a tinerilor şi a familiilor la Maica Domnului.

Cu siguranţă, de la Cacica mulţi se vor reîntoarce spre casele lor reînnoiţi sufleteşte. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelă a celei de la Częstochowa (Polonia), va îndrepta privirile multor pelerini spre cea care este "plină de har" pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi.

În seara aceleiaşi sărbători, 15 august, la ora 18.30, la Iaşi, PS Aurel Percă va prezida Liturghia pontificală de hram al catedralei şi va rosti şi cuvântul de învăţătură. Excelenţa Sa îşi sărbătoreşte în această zi şi ziua de naştere. Alături vor fi şi PS Iosif Păuleţ şi PS Petru Gherghel.

* * *

Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găseşte în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului şi la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localităţii, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajişti, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski şi Josef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de "basilica minor".

Biroul de presă
Pr. Adrian Blăjuţă


Persoane de contact:

- pr. Anton Mărăndescu (paroh de Cacica): (tel. 0230/237009, 0763/318635)

- pr. Felix Roca (tel. 0741/501481; 0769/288978 - pentru pelerinajul tinerilor)

* * *

Programul pelerinajului