Capela "Sfânta Varvara"

Lipsa unei biserici l-a determinat pe primul preot Jakub Bogdanowicz să amenajeze în subteranele minei o capelă cinstea Sfintei Varvara. La început, viața religioasă a locuitorilor din Cacica s-a concentrat în jurul clădirii salinei. La capela duce o scară de peste 200 m aflată la o adâncime de 21 m.

Se poate spune că este o bisericuță cu tot ce trebuie: altar, icoane, candelabru, amvon și balcon pentru cor. Altarul și amvonul sunt sculptate în sare masivă. Inițial, întreaga capelă era căptușită cu lemn, dar în 1904 lemnul a fost îndepărtat și s-a construit un mare "sanctuar" în masivul de sare. Dimensiunile capelei sunt: 25 m lungime, 9 m lățime și 7 m înălțime.

Pereții sunt rectangulari, iar în partea dreaptă se află o icoană reprezentând-o pe Sfânta Varvara, patroana capelei și protectoarea minerilor. Înainte de a coborî în adâncurile salinei, minerii se adunau zilnic în fața altarului Sfintei Varvara pentru ea ca să-i ceară lui Dumnezeu să-i ocrotească în timpul muncii lor. La întoarcere se adunau aici pentru a înălța rugi de mulțumire. În fiecare zi se oficia sfânta Liturghie la care participau minerii catolici, greco-catolici și ortodocși.