Liturghie de mulţumire şi primirea numirilor preoţilor nou-sfinţiţi

Un proverb chinezesc spune că recunoştinţa deschide noi drumuri. Aceste drumuri conduc de cele mai multe ori la o întâlnire cu persoana iubită. Cu acest gând în suflet 14 neo-prezbiteri în cadrul unei sfinte Liturghii, prezidată de PS Petru Gherghel, care a avut loc la basilica minor "Adormirea Maicii Domnului" din Cacica, luni, 25 iulie 2016, au adus gândul lor de mulţumire faţă de bunul Dumnezeu pentru darul nepreţuit pe care l-au primit cu o lună în urmă. În cadrul acestei sfinte Liturghii preoţii nou-sfinţiţi au primit şi prima lor numire.

Drumurile sfinte pe care Biserica le propune noilor preoţi sunt drumuri care conduc către o autentică întâlnire cu cel pe care îl slujesc. Cristos este pentru fiecare dintre ei persoana iubită. Cristos este pentru fiecare dintre ei persoana care îi va călăuzi în purtarea jugului dulce şi uşor.

Procesiunea s-a oprit pentru moment în faţa porţii milostivirii. După cum Sfântul Părinte papa Francisc ne îndeamnă de nenumărate ori şi sugerează preoţilor să devină sanctuare ale milostivirii, acest moment a însemnat pentru fiecare preot calea care trebuie să devină pentru ei acea deschidere faţă de oameni dar mai ales faţă de Cristos, Marele Preot.

Liturghia a început printr-o procesiune solemnă care a simbolizat parcursul lor vocaţional către sfânta Preoţie. În sărbătoarea Sfântului Iacob, apostol, PS Petru Gherghel a asemănat misiunea lor cu dragostea pe care ucenicul lui Isus a purtat-o pentru Biserică şi pentru mântuirea sufletelor.

Celebrarea sacră a sfintei Liturghii a avut şi un aspect de profundă recunoştinţă, fiecare dintre cei care au săvârşit misterul Euharistiei, aducând o laudă neîncetată Creatorului în primul rând pentru darul vieţii, iar mai apoi pentru darul sfintei Preoţii.

Au fost prezenţi alături de preoţii nou-sfinţiţi şi părintele rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi, părintele rector al sanctuarului de la Cacica, patru colegi care au fost sfinţiţi şi aparţin de Arhidieceza de Bucureşti, numeroşi preoţi, precum şi mulţimea credincioşilor care s-au rugat cu înflăcărare şi au înălţat cântece spre gloria lui Dumnezeu.

La finalul sfintei Liturghii într-o atmosferă de emoţie şi entuziasm fiecare nou prezbiter a primit din partea episcopului diecezei prima lor numire. Ne rugăm milostivului Dumnezeu ca recunoştinţa lor să îi apropie cât mai mult şi să-i conducă neîncetat către braţele Celui care nu îi mai numeşte servitori ci prieteni, oameni de casă, concetăţeni ai sfinţilor.

Comunitatea din Cacica

Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]