Persoanele consacrate din zona Bacău în pelerinaj la Cacica

În cadrul manifestărilor ocazionate de Anul Milostivirii, persoanele consacrate din zona Bacău au făcut un pelerinaj la sanctuarul naţional de la Cacica, sâmbătă, 28 mai 2016.

Cu toate că în zilele precedente vremea nu a fost prielnică, Sfânta Fecioară Maria ne-a oferit o zi călduroasă şi dintre cele mai însorite.

Ne-am adunat în faţa bisericii "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" din Bacău un număr de 26 de persoane consacrate din diferite congregaţii şi, îmbarcându-ne în trei microbuze, am pornit spre Cacica, la ora 7.00 dimineaţa. În drumul nostru razele soarelui ne pătrundeau plăcut şi ne minunam de cadoul pe care cerul ni-l făcea. Mergând spre Cacica, ne-am rugat sfântul Rozariu, am cântat diferite cântece în cinstea sfintei Fecioare Maria, ceea ce ne-a pregătit spiritual pentru întâlnirea cu Mama noastră cerească.

Ajunşi la Cacica, am fost întâmpinaţi cu bucurie fraternă de comunitatea părinţilor franciscani, iar părintele Daniel-Anton Lucaci, parohul comunităţii, a condus ritualul de început, şi, după ce am intrat în procesiune prin Poarta Sfântă, rugându-ne şi meditând un text evanghelic şi alte rugăciuni, ne-a prezentat un scurt istoric al sfintei Fecioare Maria de la Cacica. Am reţinut din cuvintele sale că pelerinajul pe care noi l-am făcut astăzi reprezintă atât o distanţă parcursă, cât şi un drum al întregii noastre vieţi spre Dumnezeu.

La ora 10.20 ne-am rugat sfântul Rozariu animat prin diferite refrene în cinstea Sfintei Fecioare şi imediat a urmat sfânta Liturghie, concelebrată de opt preoţi din diferite congregaţii care au participat la acest pelerinaj.

În timpul predicii, părintele Augustin Folner, carmelit, a subliniat importanţa veneraţiei pe care trebuie să o avem faţă de mama noastră din cer, cea care a ascultat de invitaţia lui Dumnezeu de a se abandona în mâinile sale. De asemenea, şi noi trebuie să ne apropiem prin rugăciune de chemarea pe care ne-o adresează zilnic Dumnezeul nostru iubitor şi milostiv. Sfânta Liturghie a constituit centrul pelerinajului nostru, centru care ne-a unit în comuniunea cu Tatăl.

După ce ne-am hrănit sufleteşte, am luat prânzul, apoi ne-am adunat în faţa lui Isus din preasfântul sacrament pentru o oră de adoraţie animată prin diferite rugăciuni şi cântece care ne-au ajutat să îl lăudăm pe Isus cu toată inima.

La ora 15.00 am continuat pelerinajul nostru mergând la mănăstirea Voroneţ unde ne-a întâmpinat maica Elena, care este unul din ghizii de la Voroneţ şi care ne-a prezentat atât elemente din istoricul mănăstirii, cât şi date despre parcursul ei din ultimii 25 de ani de prezenţă a călugăriţelor, aniversar pe care ele l-au sărbătorit la 26 mai anul acesta. La sfârşitul prezentării făcute de maica Elena am cântat Cristos a înviat cu multă bucurie şi credinţă în suflet. A urmat o jumătate de oră în care am avut ocazia să descoperim bogăţiile ce înconjoară acest locaş sfânt şi lucrurile de artizanat care sunt oferite turiştilor. Fiecare s-a bucurat de tot ceea ce a descoperit în acest loc care este cunoscut atât pentru încărcătura sa spirituală, cât şi pentru zestrea sa folclorică. Această vizită la mănăstirea Voroneţ ne-a dat ocazia să intrăm în comuniune şi cu fraţii noştri ortodocşi de care suntem legaţi în spirit şi în credinţă.

Ziua de pelerinaj am simţit-o şi trăit-o ca fiind bogată în haruri primite de la mama noastră care ne iubeşte şi ne conduce întotdeauna la Fiul ei, Isus Cristos. Ne exprimăm recunoştinţa faţă de Isus şi de sfânta Fecioară pentru tot ceea ce am trăit pe parcursul acestui drum spiritual pe care l-am făcut cu gând fratern şi cu scopul de a creşte în abandonarea noastră, asemenea Mariei, în mâinile lui Dumnezeu.

Sora Elisabeta şi sora Clementina, OA

Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]