Liturghie în mina de sare în sărbătoarea "Sfânta Varvara, patroana minerilor"

Preoţii romano-catolici şi greco-catolici din Bucovina s-au adunat în salina de la Cacica, joi, 4 decembrie 2014, pentru a celebra hramul capelei închinate sfintei Varvara, patroana minerilor.

La ora 9.00 a fost celebrată sfânta Liturghie de preoţii ortodocşi, având un moment de comuniune cu preoţii catolici, în rugăciunea pentru minerii răposaţi ce au lucrat în această salină, la ora 10.50.

La ora 11.00 am celebrat sfânta Liturghie prezidată de pr. Iosif Păuleţ, decan de Suceava, alături de pr. Nicoale Nicolaisen, protopop greco-catolic, şi de pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului marian de la Cacica, la care au fost prezenţi majoritatea preoţilor romano-catolici din Decanatul de Bucovina, avându-l alături şi pe părintele greco-catolic Marius Chiriloaie din Suceava. Alături de noi au fost prezenţi credincioşi din Cacica, Soloneţu Nou şi Maidan.

A fost o celebrare frumoasă în care pr. dr. Stanislav Cucharec, paroh la Soloneţu Nou şi predicator la această sărbătoare, ne-a vorbit despre viaţa de credinţă a sfintei Varvara care l-a urmat pe Cristos cu fidelitate până la jertfirea sângelui propriu.

Am înţeles că fiecare dintre noi trebuie să-l urmăm cu fidelitate pe Cristos şi că trebuie să ne încredem în mijlocirea sfintei Varvara şi a sfinţilor pentru a-l putea alege şi noi doar pe Cristos ca model pentru viaţa noastră creştină.

Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru acest moment celebrat ca în "catacombe" şi mulţumim şi mărturiei de credinţă pe care au dat-o înaintaşii noştri care în acest loc au dorit să-l cinstească pe Dumnezeu prin această capelă săpată în mina de sare de la Cacica, dedicată sfintei Varvara.

Imagini puteţi vedea în [ albumul foto ].

Pr. Gabriel Bucur