Luna mai, lună dedicată cinstirii Maicii Domnului: sfaturile unui cardinal

A început la 1 mai luna pe care pietatea creştină a dedicat-o de veacuri cinstirii Maicii Domnului, în special prin litaniile mariane şi rugăciunea rozariului. Sunt rugăciuni pe cât de simple pe atât de profunde, care deschid inima la contemplarea misterelor mântuirii lui Cristos. Cât priveşte rugăciunea mariană a rozariului, aceasta s-a cristalizat în forma actuală în secolul al XIII-lea, în special prin intermediul ordinului dominican. Rugăciunea rozariului a fost recomandată cu căldură de Suveranii Pontifi care deseori, dar mai ales în ceasurile de cumpănă, au chemat credincioşii să înalţe cu încredere laudele Sfintei Fecioare pornind de la cuvintele Sfintei Scripturi şi de la rolul ei de mamă pentru Răscumpărătorul lumii.

- Să ascultăm în această privinţă reflecţia cardinalului Santos Abril y Castelló, arhipresbiter al bazilicii papale «Sfânta Maria cea Mare» din Roma:

"Rozariul a primit în magisteriul Papilor nenumărate elogii pentru meditarea misterelor care se contemplă cu ajutorul acestei rugăciuni. Este, într-un anumit fel, compendiul celor mai importante momente din viaţa Domnului şi din viaţa Sfintei Fecioare Maria. De aceea, o luăm pe Maria ca Învăţătoare care ne însoţeşte pe drumul nostru de credinţă pentru a-l urma pe Domnul mai îndeaproape".

- Devoţiunea faţă de Sfânta Fecioara Maria este vizibilă şi la Papa Francisc. Continuă card. Santos Abril y Castelló:

"Ştim că Papa Francisc are o devoţiune foarte profundă faţă de Maria. Ca arhipresbiter al Bazilicii Sfânta Maria cea Mare, aş dori să adaug şi faptul că imediat după ce a fost ales papă, în aceeaşi seară, mi-a spus când eram la cină: «Aş vrea să fac mâine o scurtă vizită la Maica Domnului, ca să încredinţez ocrotirii sale pontificatul meu». Până acum a venit de şapte ori la bazilica «Sfânta Maria cea Mare» şi de fiecare dată îmi spune că vine cu mare bucurie, pentru că află în Sfânta Fecioară o călăuză şi o lumină de inspiraţie pentru întreaga lui activitate".

- Condiţiile de viaţă din societatea modernă, cu ritmuri de şcoală şi muncă foarte diferite în sânul aceleiaşi familii, nu permite recitarea zilnică a rozariului la biserica parohială. Cu toate acestea, este o rugăciune care poate fi recitată şi în familie. Făcută în acest fel, spunea Sfântul Ioan Paul al II-lea, rugăciunea rozariului întăreşte unitatea familiei.

"Sunt cuvinte foarte frumoase care au găsit un amplu ecou în papii zilelor noastre. E adevărat, a găsi reunită o familie în care părinţii şi copiii ştiu să fie uniţi în rugăciune, în care se roagă pentru toate necesităţile, pentru cele din familie şi din alte familii, înseamnă a crea un ambient de mai mare unitate între părinţi şi copii. Rugăciunea în comun este şi o manieră de a creşte împreună şi de a face să crească familia, numită de multe ori «biserică domestică». Această practică duce cu adevărat la edificarea Bisericii".

Desigur, rozariul este şi o rugăciune repetitivă, care reia de mai multe ori rugăciunea domnească "Tatăl Nostru", salutarea îngerească "Bucură-te, Marie" şi imnul de preamărire al Sfintei Treimi "Slavă Tatălui". Ce aţi dori să spuneţi pentru cei care nu sunt ataşaţi de această rugăciune? Încheie card. Santos Abril y Castelló:

"Cu mult timp în urmă am primit un sfat şi îl urmez de cele mai multe ori. Pentru a fixa un pic mai mult atenţia la meditarea misterelor pe care le contemplăm, este folositor să punem la începutul fiecărui mister o intenţie specială de rugăciune. De exemplu: « Acest mister vreau să-l ofer pentru tata, care nu se simte bine» sau pentru un alt membru al familiei, pentru unul din copii sau pentru alte intenţii, lărgind orizontul nostru la întreaga Biserică. În acest sens, vrem să ne rugăm în mod special pentru Sfântul Părinte Papa, pentru programul său de reformă a Bisericii, pentru ca Domnul să-l ajute în acest efort. Formulând astfel o intenţie clară de rugăciune, cred că este un mod prin care rozariul nu mai rămâne o simplă repetare mecanică, ci o rugăciune autentică, înălţată la Dumnezeu pentru o intenţie particulară, eclezială sau familială, care fixează atenţia şi o păstrează mai bine, pentru a ne ruga cu o râvnă mai mare".

(Preluare Radio Vatican, 2 mai 2014; S. Centofanti, A. Dancă)