Peregrinatio Mariae - Bacău "Fericitul Ieremia Valahul"

Duminică, 20 octombrie 2013, în Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" din Bacău, într-o atmosferă solemnă de sărbătoare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica a fost adusă de preoţii şi călugării franciscani unde a fost întâmpinată de PS Petru Gherghel, preoţii comunităţii, pr. paroh Dumitru Gabor şi părinţii vicari, alături de familiile comunităţii, cu entuziasmul caracteristic timpului de aşteptare pentru un asemenea eveniment.

Numeroşi oaspeţi, credincioşi şi preoţi ai parohiilor din împrejurimi cât şi din alte localităţi s-au adunat pentru a împărtăşi bucuria de a o avea în mijlocul noastru pe Maica Domnului de la Cacica. Acest moment de mare însemnătate pentru parohia noastră a fost marcat de sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului celebrată de PS Petru Gherghel căruia i s-au alăturat numeroşi preoţi. Sfânta Liturghie a fost urmată de o priveghere de rugăciune a copiilor.

Zilele care au urmat au strâns în jurul Mariei mulţime de lume, atât la sfintele Liturghii, unde au participat şi alte persoane din parohiile învecinate, cât şi în timpul zilei când toţi au avut ocazia să meargă, să se întâlnească cu Mama lor şi să-i vorbească. Ea, fidelă, a stabilit locul întâlnirii, nu a părăsit acest loc, pentru ca fiecare s-o poată găsi. Şi a fost găsită de toţi cei care au dorit s-o întâlnească.

Sfânta Liturghie din a doua zi a pelerinajului a fost celebrată de pr. Cătălin Farcaş, formator al Seminarul Liceal "Sfântul Iosif", fiu al comunităţii noastre. Celebrarea a fost animată de Corul Seminarului pregătit de pr. Ignat Cristian. Ca şi în prima seară, după sfânta Liturghie, a urmat o priveghere de rugăciune, pregătită de această dată de tinerii parohiei.

Moment important şi intens trăit a fost procesiunea pe străzile oraşului. Rugăciunea şi cântul acompaniate de fanfară au răsunat de-a lungul întregii procesiuni, iar pe chipul fiecăruia se puteau citi emoţia şi bucuria. Lacrimi de suferinţă şi lacrimi de bucurie s-au unit într-un singur suspin de dor de cer.

Un alt moment important a fost miercuri, la sfânta Liturghie de încheiere, unde, în ropote de aplauze, dar şi în cântări de laudă, cu lacrimi în ochi, ne-am despărţit de Icoana Maicii Domnului de la Cacica în jurul orei 20.00, după ce am primit binecuvântarea finală cu acordarea indulgenţei plenare.

În aceste zile de har şi binecuvântare pr. predicator Cristian-George Cherecheş ne-a impresionat în chip deosebit, îndemnându-ne să o cinstim şi să o iubim pe Mama noastră.

Mulţumim Domnului că am avut ocazia să trăim aceste zile, care ne-au dat încredere să ne rugăm mai mult Mariei şi să o păstrăm mereu în mijlocul familiilor noastre, să creştem în credinţă şi să simţim că într-adevăr Maica Cerească ne ocroteşte şi ne iubeşte nespus.

"Regina familei, roagă-te pentru noi!"

Sem. Alexandru Comoraşu