Pelerinajul diecezan cu ocazia Zilei Bolnavului

Sâmbătă, 11 mai 2013, a fost organizat pelerinajul anual la Cacica, eveniment venit ca o anticipare a Zilei Bolnavului în Dieceza de Iaşi, declarată pentru data de 13 mai. Pentru organizarea pelerinajului au colaborat Oficiul pentru Pastoraţia Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Centrului Diecezan Caritas Iaşi, Oficiul pentru Pelerinaje, sanctuarul de la Cacica şi parohiile Diecezei de Iaşi.

Pelerinii au fost întâmpinaţi de părintele Romuald Bulai, paroh şi rector al Sanctuarului de la Cacica, printr-o cuvântare care a subliniat importanţa pelerinajului, a rugăciunilor adresate sfintei Fecioare Maria şi care a invitat la celebrarea penitenţială pe toţi participanţii. Pentru a obţine sănătatea trupului trebuie mai întâi să apelăm la sacramentul vindecării sufleteşti care este sfânta Spovadă, în care ni se iartă păcatele, ni se şterge orice pată, şi taina Euharistiei, care este hrana ce dă viaţă, întăreşte, curăţă şi vindecă fiinţa umană slăbită de păcat.

A urmat recitarea sfântului Rozariu şi Liturghia solemnă oficiată de părintele Ştefan Lupu, vicar episcopal şi delegat al PS Petru Gherghel pentru acest moment, împreună cu pr. Laurenţiu Dăncuţă, responsabil al Oficiului pentru Pastoraţia Sanitară al diecezei, pr. Romuald Bulai, pr. Egidiu Condac, director general al Centrului Diecezan Caritas Iaşi, alături de numeroşi preoţi din diferitele parohii participante la eveniment.

Pentru început, pr. Egidiu Condac a menţionat scopul pelerinajului, acela de a ne uni prin rugăciunile adresate Sfintei Maria, mama noastră, de a fi solidari cu persoanele aflate într-o suferinţă fizică sau morală şi de a oferi zilnic lui Dumnezeu gândurile, dificultăţile şi suferinţele noastre. Totodată, participarea la această celebrare liturgică reprezintă o ocazie pentru membrii bisericii de a fi în comuniune deplină cu Cristos, cu persoanele ce se confruntă cu diverse boli şi dizabilităţi ce le afectează trăirea cu demnitate a vieţii.

Mesajul pentru pelerinii prezenţi şi pentru cei bolnavi din partea pr. Laurenţiu Dăncuţă a fost unul de încurajare şi de confirmare a faptului că Dumnezeu se află mereu alături de cei care sunt în suferinţă, de persoanele care parcurg în viaţă drumul crucii spre Golgota. Izolarea socială, boala, dizabilitatea, lipsurile materiale şi financiare sunt doar câteva dintre problemele reale şi actuale cu care se confruntă societatea de astăzi. Indiferent de dificultatea prin care trecem, în parcurgerea drumului Crucii, Dumnezeu are ultimul cuvânt, şi nu suferinţa. Iubirea milostivă a lui Dumnezeu ne însoţeşte permanent şi ne ajută să găsim adevăratul sens al vieţii.

"Cucernici părinţi, dragi persoane consacrate, iubiţi credincioşi, dragi persoane aflate în suferinţă! Aş vrea să începem această predică împreună, nu printr-un gând sau cuvânt, ci printr-un gest concret. Vă invit să privim împreună pentru câteva clipe spre sfânta cruce, să privim toţi spre Cristos cel răstignit, să privim în această biserică de jur împrejur unde avem pe pereţi drumul crucii, drumul pe care Cristos l-a străbătut în suferinţă cu mult înainte de suferinţa noastră. Avem nevoie, iubiţi credincioşi să privim la Isus Cristos răstignit. Privind la el, simţim uneori atunci când ne aflăm în suferinţă că privim într-o oglindă, ba mai mult, de fapt, nu noi privim la el, ci el, Cristos, de la înălţimea crucii priveşte la noi. El este cel care dă sens vieţii noastre şi în mod deosebit, suferinţelor noastre. Această zi, iubiţi credincioşi, o zi dedicată bolnavilor, o zi în care suntem chemaţi să ne unim în rugăciune cu cei care îşi oferă suferinţa lor, este un moment forte de rugăciune.
Fericitul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, cel care a iniţiat Ziua Mondială a Bolnavului, spunea că această zi trebuie să fie o zi de rugăciune, de împărtăşire, de oferire a suferinţei pentru binele Bisericii, şi totodată, este o zi de chemare adresată tuturor ca să recunoască în persoana fratelui bolnav faţa sfântă a lui Cristos, care suferind, murind şi înviind a realizat mântuirea omenirii. Avem nevoie ca în această zi noi toţi să descoperim faţa sfântă a lui Cristos prezent, acest Cristos prezent în fiecare om, în mod deosebit în cel care suferă.(...) Astăzi, în cei care îi însoţesc pe cei bolnavi se împlineşte acel cuvânt pe care Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea l-a transmis în mesajul dat cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului: «Mergi şi fă şi tu la fel!» (Lc 17,19). Mergi şi fii şi tu bunul samaritean pentru cel de lângă tine, pentru cel bolnav! (...) Să nu ne pierdem, iubiţi credincioşi, încrederea şi speranţa! Şi dacă, la începutul acestor gânduri vă invitam să privim împreună spre sfânta cruce, spre Isus Cristos răstignit, acum, la final vă invit să ne amintim cu toţii de sărbătorile pe care le-am trăit, de învierea Domnului. Dincolo de această suferinţă, dincolo de suferinţa crucii, dincolo de suferinţa dumneavoastră, dincolo de suferinţa întregii omeniri, este învierea, este viaţa veşnică, acea veşnicie care ne aşteaptă pe toţi şi pe care sperăm să o primim prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria pentru meritele lui Isus Cristos!", a mai spus la predică pr. Laurenţiu Dăncuţă.

Pr. Ştefan Lupu a finalizat celebrarea afirmând că suferinţa reprezintă adevărata credinţă a solidarităţii între oameni, aceasta îi sensibilizează pe credincioşi în sprijinirea semenilor care se află în dificultate fizică sau spirituală. Dacă fiecare om este fratele nostru, cu atât mai mult cel aflat în suferinţă trebuie să fie în centrul atenţiei noastre pentru a nu se simţi uitat sau marginalizat. De asemenea, a transmis celor prezenţi din partea PS Petru Gherghel îndemnul de a uni crucea proprie cu cea a lui Cristos, de a avea curaj, de a-l primi pe Isus şi de a-l urma prin suferinţele noastre.

Momentele liturgice au fost însoţite atât de instrumentele muzicale, cât şi de corul reprezentat de tinerele beneficiare ale Centrului de Plasament "Sfântul Iosif" din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iaşi şi alte persoane din dieceză.

"Ca în fiecare an, cu prilejul Zilei Bolnavului, la Cacica au venit persoane aflate în diverse suferinţe. Biserica a fost plină de persoane consacrate, bolnavi, bărbaţi, femei şi copii care au fost ajutaţi de către voluntarii organizaţiei Caritas. (...) A devenit o tradiţie ca în fiecare an să particip împreună cu celelalte colege la corul bisericii de la Cacica. Personal am fost încântată că am putut face bătrânilor şi bolnavilor o asemenea bucurie. Am rămas uimită de aceşti vârstnici deoarece, oricât de bolnavi ar fi, ei nu arată asta. Ei afişează exteriorul, căci în interior au suferit şi suferă foarte mult", a declarat Ioana, o tânără beneficiară a Centrului.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment de adoraţie euharistică şi de binecuvântare a bolnavilor cu sfântul sacrament, acesta fiind organizat de către Congregaţia Fiicelor Sfintei Maria a Divinei Providenţe din Iaşi. Pe parcursul unei ore pelerinii au avut posibilitatea să-şi înalţe gândurile, trăirile şi rugăciunile către Dumnezeu prin mijlocirea sfintei Fecioare de la Cacica.

Tereza Andrici

Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]