Peregrinatio Mariae - Ciugheş

Acolo unde Ciugheşul se-ndoaie, acolo unde primeşte micuţul, dar năvalnicul pârâu al bisericii, acolo unde aerul munţilor şi răcoarea te mângâie ca un pahar de apă rece, iar vântul îţi trece prin păr ca o mână udă ce aduce miros de răşină din adâncul pădurilor de brazi, aici în sfântul lăcaş de rugăciune a poposit, în perioada 18-21 aprilie 2013, Icoana Maicii Domnului de la Cacica.

Prima zi a pelerinajului Icoanei Maicii Domnului 18 aprilie 2018 a început cu întâmpinarea miraculoasei icoane de către un număr impresionant de credincioşi romano-catolici şi alte confesiuni, în frunte cu preotul paroh Anton Egner şi Adrian Paliştan, primarul comunei Palanca.

Sfânta icoană a fost expusă în faţa altarului bisericii, unde timp de trei zile credincioşii satului catolici şi ortodocşi au venerat-o prin rugăciuni şi cântece religioase. Pe timpul procesiunilor pe uliţele satului, a poposit la porţile caselor, a fost însoţită de credincioşi cu cântece închinate Maicii Domnului purtând în mâini flori şi lumânări aprinse.

Porţile caselor au fost împodobite cu covoare tradiţionale locului. Un "colorit" impresionant l-a dat procesiunilor micuţii ministranţi cu veşmintele lor impecabile şi bucuria lor de a avea prilejul să o însoţească pe Maica Fecioară pe uliţa satului in care ei se joacă, învaţă şi copilăresc.

Ziua de 21 aprilie a încheiat pelerinajul Maicii Domnului. PS Aurel Percă, episcopul auxiliar al diecezei, a oficiat sfânta Liturghie şi a donat credincioşilor din Ciugheş o copie fidelă a Icoanei Maicii Domnului care va rămâne pentru totdeauna în sfânta biserică de unde va veghea permanent asupra grijii şi binelui credincioşilor din Ciugheş.

În predica sa, episcopul auxiliar a făcut apel credincioşilor satului să fie solidari pastorului lor, să-l asculte, să-i urmeze sfaturile şi îndemnurile. După o ultimă procesiune prin sat, Madona Neagră (cum se mai numeşte sfânta icoană) a plecat spre Cacica în sanctuarul unde-i este locul.

Feţele credincioşilor din acea frumoasă seară de aprilie, când florile de măr şi cireş stăteau să plesnească, mi-a amintit versurile poetului ardelean George Coşbuc:

Târziu de tot când ne prindea,
Pe vatra veche somnul,
Vedeam în vis tot flori de măr
Şi-n faşe mic pe Domnul!

Din punct de vedere geografic Ciugheşul este situat în partea de răsărit a munţilor Ciuc, pe partea dreaptă a râului Trotuş, la 30 km de Comăneşti şi 55 km de Miercurea-Ciuc. Ca parte administrativă, aparţine comunei Palanca.

În statisticile catolice, parohia este semnalată pentru prima dată de Status Animarum 1840 al Parohiei Pustiana, sub forma Csuges, sat la hotarul Transilvaniei, la 12 ceasuri depărtare de Pustiana, având capela închinată Fecioarei Maria - ad nives, cu un total de 32 familii şi 144 credincioşi.

În prezent parohia cuprinde 130 familii cu 1300 de credincioşi, buni gospodari şi cu frica de Dumnezeu Atotputernicul, fiind păstorită de preotul paroh Anton Egner, născut la 5 august 1956 în vechiul burg Sighişoara şi hirotonit la 29 iunie 1983. Din anul 2009 îşi desfăşoară activitatea pastorală în această comunitate.

Nicolae şi Catrina Baltă