Peregrinatio Mariae - Vaslui

Icoana Maicii Domnului de la Cacica a poposit şi în mijlocul credincioşilor din Parohia "Sfinţii Petru şi Paul" din Vaslui în perioada 14-17 martie 2013. Cu această ocazie au avut loc şi misiunile populare, cu tema: "Reconstruieşte vasul familiei! Fă din casa ta un colţ de paradis!", susţinute de pr. Cornel Cadar.

În aceste zile deosebite de misiuni populare credincioşii s-au încredinţat în mod deosebit Maicii Domnului care l-a însoţit pe Fiul ei pe calea crucii, care a încurajat Biserica de-a lungul timpului să trăiască în prezenţa Domnului Înviat, care cu iubirea ei de mamă ne-a unit pe toţi ca o familie în jurul altarului. Acest lucru a fost posibil şi datorită faptului că am fost încurajaţi şi îndemnaţi de cuvintele de învăţătură ale părintelui predicator care ne-a vorbit cu mult entuziasm despre diferite teme legate în mod deosebit de credinţă şi familie.

"Iată, acum este timpul potrivit; iată, acum este ziua mântuirii" a fost motoul acestor zile. Părintele predicator a explicat şi a răspuns la diferite întrebări care au dat titlul predicilor: Ce sunt misiunile populare? Cum să învingi în lupta cu ispitele? Cum să rămâi om? Cum să-l iubeşti mai mult pe Dumnezeu? Regele este printre noi. Cum să-l iubeşti pe cel de lângă tine? Un lucru frumos pentru Domnul. Ce ai de făcut? Cum să-ţi îmbunătăţeşti viaţa de familie? Chemarea acestor zile de misiuni populare au oferit posibilitatea participanţilor să-şi recunoască starea de păcat, să-şi ancoreze vieţile mai profund în Cristos, să-şi reînnoiască viaţa de familie, să urmeze calea binelui.

La primirea icoanei în seara zilei de joi, 14 martie, a fost prezent şi pr. Isidor Dâscă (decan de Bacău) care cu ani în urmă a fost păstor al acestei comunităţi. Sfinţia sa a dăruit comunităţii două statui: Inima neprihănită a Mariei şi Preasfânta inimă a lui Isus. Icoana a fost însoţită de pr. Sebastian Cochior şi de fratele Marius Nicolae Sava, franciscani în comunitatea din Cacica. La primirea icoanei o familie a înălţat o rugăciune pentru întreaga comunitate. Icoana a fost purtată apoi în biserică şi aşezată în altar pe un postament special construit cu această ocazie, înconjurat cu flori.

În cele trei zile la diferite momente au participat şi alţi preoţi care au slujit în comunitate de-a lungul anilor: pr. Sebastian Bilboc, pr. Isidor Mocanu. Alţi preoţi au stat la dispoziţia credincioşilor pentru spovezi: pr. Teodor Ion Neculăeş şi pr. Cristi Hodea.

Au participat la sărbătoare şi preoţii din parohiile învecinate Huşi şi Bârlad, precum şi surori şi mulţi credincioşi atât catolicii, cât şi ortodocşi.

Sâmbătă 16 martie la sfânta Liturghie de la ora 18.00 s-au alăturat şi părintele ortodox Vasile Pârcălabu, protopop de Vaslui, precum şi Vasile Pavăl, primarul oraşului. După sfânta Liturghie a avut loc procesiunea cu icoana Maicii Domnului de la Cacica pe străzile oraşului. Credincioşii, cu lumânări în mână, au cântat şi s-au rugat rozariul în timp ce icoana a fost purtată pe umeri de bărbaţi şi tineri din comunitate.

Duminică, 17 martie 2013, a participat şi Preasfinţitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, care, în cadrul Liturghiei de încheiere a misiunilor, a binevoit să sfinţească noile statui şi Calea sfintei cruci, expusă de curând în biserică. Episcopul a încurajat comunitatea şi a spus: "Să privim mereu cu încredere la Maica Domnului care ne indică calea sigură către Fiul său preaiubit, Mântuitorul nostru Isus Cristos. Alături de Maria vom putea depăşi mai uşor dificultăţile care apar de multe ori pe drumul nostru de credinţă". La finalul Liturghiei pr. Sebastian Cochior a oferit comunităţii din Vaslui o copie a icoanei de la Cacica pentru a rămâne în biserică. Aceasta va aminti credincioşilor de zilele când icoana de la Cacica a fost în această comunitate.

Întreaga comunitatea a participat intens, cu disponibilitate şi cu multă credinţă la programul din aceste zile: Liturghii, Rugăciunea credincioşilor; Rozarii organizate de copii, tineri, familii; adoraţie euharistică; Calea sfintei cruci, rugăciunea continuă în faţa icoanei în afara momentelor comunitare.

La finalul acestor zile, care ne-au încărcat şi edificat spiritual, pr. paroh Bogdan Herciu a mulţumit Domnului şi tuturor celor care au înfrumuseţat şi binecuvântat aceste momente pe care le-a numit zile de "terapie intensivă pentru suflet însoţiţi de icoana Maicii Domnului de la Cacica". Mai multe informaţii şi impresii se pot găsi pe site-ul parohiei care s-a lansat oficial cu această ocazie: www.parohiavaslui.ro.

Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]