Peregrinatio Mariae - Bijghir

Aflându-se la începutul Postului Mare, în perioada 17-20 februarie 2013, credincioşii şi păstorii Parohiei "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată" din Bijghir au avut-o în mijlocul lor pe sfânta Fecioară Maria de la Cacica. Acestei vizite i-a coincis şi desfăşurarea misiunilor populare, avândul ca predicator pe pr. Daniel Cimpu. Vizita Maicii noastre de la Cacica a fost un eveniment unic în viaţa comunităţii, trezind sincere sentimente de credinţă, evlavie şi căinţă în sufletele multor credincioşi.

Cu bucurie şi evlavie, credincioşii Parohiei Bijghir, împreună cu păstorii comunităţii şi cu alţi câţiva preoţi, în seara zilei de duminică, 17 februarie 2013, au primit vizita veneratei icoane a Maicii Domnului de la Cacica.

După momentul emoţionant al întâmpinării, a urmat sfânta Liturghie, celebrată de părintele decan Gabriel Farcaş împreună cu alţi preoţi concelebranţi şi credincioşii. La începutul predicii, părintele misionar Daniel Cimpu a prezentat tema predicilor sale: "Credinţa în viaţa familiei", având ca moto principal îndemnul "Fericită este familia care trăieşte din credinţa puternică în Dumnezeu şi care cere mereu ajutorul Maicii Domnului, pentru că acea familie va reuşi să depăşească şi să învingă mai uşor toate greutăţile şi încercările vieţii!"

În timpul acestor zile după un program prestabilit pentru o mai bună desfăşurare, mulţi au fost cei care au venit să fie aproape de Maica Domnului, aducându-i ca semn al evlaviei şi al credinţei lor, rugăciuni, cântări şi suflete curăţate prin taina sfintei Spovezi.

În aceste trei zile credinţa credincioşilor a fost alimentată şi de cuvântările pline de duh şi înţelepciune ale părintelui misionar Daniel Cimpu care a vorbit despre aspecte legate de credinţă şi familie; despre familia ca operă a creaţiei - ca sacrament şi sanctuar, despre porunca a IV-a a lui Dumnezeu - raportul dintre părinţi şi copii, despre importanţa vieţii în familie şi nu în ultimul rând despre rolul Mariei şi valoarea credinţei în viaţa familiei creştine.

Marţi, 19 februarie 2013, după sfânta Liturghie, a avut loc procesiunea cu icoana Maicii Domnului pe străzile satului la care au participat un număr impresionant de credincioşi catolici şi ortodocşi care s-au unit într-un glas în rugăciune şi cântare.

Miercuri, 20 februarie 2013, într-o biserică arhiplină, la sfânta Liturghie de încheiere a pelerinajului şi a misiunilor populare am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Preasfinţitul Petru Gherghel, care a celebrat jertfa sfântă. La predică părintele misionar a subliniat importanţa rugăciunii şi a încrederii familiei în sfânta Fecioară Maria, Regina familiei, care călăuzeşte, apără şi binecuvântează familiile credincioase, adresând un îndemn întregii comunităţi de a se abandona ocrotirii şi ajutorului Maicii Domnului şi a noastră.

Momentul despărţirii a fost unul emoţionant şi înduioşător. Mulţi credincioşi care au fost mereu lângă icoana Maicii Domnului în aceste zile, care i-au prezentat necazurile şi bucuriile lor, care au primit atâtea haruri şi au simţit mângâierea duioasă a Mamei cereşti, s-au despărţit cu tristeţe de icoana Maicii Domnului de la Cacica, dar şi cu un gând de adâncă recunoştinţă pentru minunea săvârşită în sufletul lor, a familiei şi a întregii comunităţi

Aceste zile în care ne-am adunat cu bucurie şi pietate în jurul Mamei noastre cereşti vor rămâne mereu în amintirea noastră. Orice creştin care a trăit această experienţă a ajuns la convingerea că avem o Mamă care este mereu alături de noi, care aşteaptă să-i cerem ajutorul şi care ne vrea, într-o zi, în cer alături de Fiul ei, Isus. Mulţumim Mamei noastre cereşti pentru toate harurile pe care le-a mijlocit pentru noi şi pentru că este mereu alături de comunitatea noastră.

Sfântă Fecioară Marie de la Cacica, roagă-te şi mijloceşte pentru comunitatea noastră şi pentru familiile noastre! Amin.

Pr. Anton-Valentin David

Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]