Peregrinatio Mariae - Sagna

Credincioºii Parohiei "Înãlþarea Domnului" din Sagna, împreunã cu pãstorii ei, pr. Iacob Stolnicu ºi pr. Ciprian Laslãu, împreunã cu toþi consilierii parohiali ºi primarul Iacob Gheorghe, dupã o perioadã de pregãtire, au primit cu multã pietate ºi cãldurã, duminicã, 9 decembrie 2012, venerata icoanã a Maicii Domnului de la Cacica. Am dorit sub privirile Maicii noastre cereºti sã meditãm ºi sã participãm cu familiile noastre la misiunile populare, în care pãrintele predicator, Adrian Ciobanu (paroh de Slobozia, NT), ne-a propus sã facem o evaluare a credinþei ºi a principiilor morale aºa cum le-a lãsat Dumnezeu ºi cum le-a întemeiat Cristos.

Duminicã, 9 decembrie 2012, la ora 16.30, preoþii pãstori, preoþi vecini ºi fii ai comunitãþii, înconjuraþi de credincioºi ai parohiei, precum ºi pelerini din satele vecine au primit în cântare ºi entuziasm icoana sfintei Fecioare de la Cacica, unde an de an în pelerinaj mergeau s-o venereze la sanctuarul diecezan de la Cacica. Icoana a fost însoþitã de un custodele al acesteia, pr. Cristian Pal.

Dupã primirea veneratei icoane, s-a celebrat sfânta Liturghie în cadrul cãreia au început sfintele misiuni. Pãrintele predicator, dupã ce a expus rolul ºi importanþa sfintelor misiuni, a prezentat în fiecare din cele ºase predici credinþa familiei creºtine, demnitatea la care sunt chemaþi soþii în viaþa de familie ºi rolul fiecãrui soþ, soþie, tatã, mamã, fiu, fiicã, tânãr sau copil.

Misiunile populare sunt un timp potrivit pentru revigorarea vieþii creºtine în familiile noastre, un timp propice pentru a lucra, mai profund ca de obicei, pentru a ne purifica ºi a primi sãmânþa cuvântului lui Dumnezeu în sufletul nostru; un timp al mântuirii ºi al harurilor bogate pentru fiecare creºtin; întrucât misiunile sunt zile în care sufletul stã sub ploaia bogatã a harurilor, a rugãciunii asidue, a învãþãturii ºi a exemplelor bune, a cererii de iertare. Un timp de gândire, de trãire mai intensã a adevãrurilor evanghelice, un timp de rugãciune mai arzãtoare, un timp de convertire. Iar scopul sfintelor misiuni a fost convertirea personalã, familialã ºi comunitarã.

Marþi, 11 decembrie, dupã sfânta Liturghie de searã, ne-am bucurat de prezenþa Preasfinþitului Aurel Percã. Episcopul auxiliar a celebrat sfânta Liturghie ºi a participat la procesiunea solemnã cu icoana preacuratei Fecioare Maria pe strãzile satului. Preasfinþitul ne-a încredinþat prin rugãciune preasfintei Fecioare Maria, iar prin cuvintele sale pastorale ne-a întãrit în credinþã, asigurându-ne de preþuirea episcopului Petru Gherghel.

Dupã sfânta Liturghie de încheiere a vizitei icoanei de la Cacica ºi a misiunilor populare, am primit prin pãrintele predicator indulgenþa plenarã.

Deºi vremea s-a arãtat vitregã (prezentând ninsoare ºi viscol), în ziua de miercuri, printr-o consfinþire solemnã a familiilor în faþa icoanei preasfintei Fecioare Maria a trebuit sã ne luãm rãmas bun, deoarece alþi fii ai ei o aºteaptã în comunitãþile lor.

Momentul despãrþii a fost înduioºãtor! Prin prezenþa ºi sub privirile Mariei atâtea suflete ºi familii au primit haruri nebãnuite ºi atâtea mângâieri. Atâþia credincioºi ºi-au plecat inima, mintea, durerea ºi bucuria. Întreaga parohie a fost reînnoitã ºi pregãtitã frumos ºi bine pentru sãrbãtoarea Naºterii Domnului.

Mulþumim episcopilor noºtri, preoþilor de la sanctuar, preoþilor care au stat la dispoziþia noastrã la spovadã, tinerilor organizatori ºi tuturor celor care ºi-au adus contribuþia în reuºita acestor zile sfinte ºi binecuvântate pentru parohia noastrã!

În aceste zile Dumnezeu a venit cu harul sãu în parohia ºi casa noastrã. În aceste zile sfânta Fecioarã Maria a asistat ºi condus multe familii ºi suflete la Fiul sãu. În aceste zile sfântul Iosif a însoþit rugãciunea noastrã ºi lucrarea tainicã a lui Dumnezeu în familiile noastre. Familia Sfântã de la Nazaret a închis în inima noastrã sãrutul lor plin de învãþãturã ºi de iubire. Sã þinem în inima noastrã amintirea acestor zile, sã dãruim ºi altora din iubirea lui Dumnezeu, a sfintelor sacramente pe care le-am primit.

O, Marie, vegheazã asupra satului nostru, asupra diecezei care te cinsteºte ca patroanã a ei, binecuvânteazã pe toþi cei care se încredinþeazã grijii tale, elibereazã-ne þara ºi întreaga lume de flagelul rãului, al pãcatului ºi obþine-ne dorinþa de a rãmâne fideli Fiului tãu!

Pr. Iacob Stolnicu

* * *