Peregrinatio Mariae - Sanctuarul "Fericitul Ieremia" Oneti

n perioada 6-9 decembrie 2012, sanctuarul diecezan "Fericitul Ieremia" din Oneti s-a bucurat de vizita icoanei miraculoase a Maicii Domnului de la Cacica.

Joi, 6 decembrie, la ora 17,30, icoana Maicii Domnului de la Cacica a fost ntmpinat la poarta sanctuarului "Fericitul Ieremia" din Oneti de ctre comunitatea Frailor Capucini, seminaritii Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" i de ctre credincioi din ambele parohii catolice din Oneti i din mprejurimi. n aplauzele celor prezeni i n acordurile refrenului marian "Bucur-te, Marie, bucur-te plin de har/ Bucur-te, Marie, al iubirii sanctuar", icoana a fost condus n cripta sanctuarului i aezat la loc de cinste.

La ora 18.00 a nceput rugciunea sfntului Rozariu, cea mai iubit rugciune i recomandat de nsi sfnta Fecioar Maria, urmat de sfnta Liturghie prezidat de rectorul sanctuarului marian de la Cacica, pr. Romuald Bulai, OFMConv, care, la predic, a amintit importana prezenei Mariei n mijlocul credincioilor, un moment prielnic pentru a reaprinde credina n familiile Diecezei de Iai. Dup sfnta Liturghie au avut loc devoiuni n cinstea Maicii Domnului i s-a cntat litania lauretan.

Vineri, 7 decembrie, fiind i Vinerea I din lun, la sfnta Liturghie de la ora 9.30, prezidat de pr. Eugen Murariu, OFMCap, paroh al comunitii catolice din Nehoiu, Buzu, au fost prezeni i elevii Liceului Teologic "Fericitul Ieremia", pentru a-i exprima dragostea i devoiunea ctre Inima lui Isus i pentru a se ncredina ocrotirii Mamei lui Dumnezeu i a Rscumprtorului i Mamei noastre. La ora 12.30, mai muli credincioi au revenit n cripta sanctuarului pentru a participa la Calea Sfintei Cruci, un drum de iubire i de convertire, de recunotin i de credin. n cursul zilei, sanctuarul a rmas deschis pentru credincioii care au dorit s-i exprime n mod particular evlavia fa de Sfnta Fecioar Maria. La ora 18.00 a nceput rugciunea sfntului Rozariu, iar apoi a urmat sfnta Liturghie celebrat de pr. Mihail Vacaru, directorul Seminarului Franciscan Capucin "Fericitul Ieremia".

Smbt, 8 decembrie, n solemnitatea Neprihnitei Zmisliri, sfnta Liturghie de la ora 9.30 a fost prezidat de pr. Leon Budu, custodele Frailor Minori Capucini din Romnia, care, la omilie, a evideniat faptul c "Maria a fost purtat ntru totul de harul lui Dumnezeu i aceast strlucire a unei sfinenii unice cu care a fost mpodobit din momentul zmislirii sale i-a venit n ntregime de la Cristos". La ora 11.00 a avut loc o or de adoraie euharistic, animat de studenii capucini de la Roman. Sfnta Liturghie de la ora 18.30 a fost prezidat de pr. Marian Huanu, guardian al comunitii Frailor Capucini din Oneti i a fost urmat de procesiunea cu icoana Maicii Domnului, la care a participat un numr mare de credincioi. Procesiunea a fost privilegiat i de cderea primilor fulgi de zpad. "Ave Maria" i "Toat frumoas eti, Marie", a rsunat din inimile i glasurile celor prezeni, ntr-o atmosfer de alb imaculat n care se mbrcase natura, armonizndu-se perfect cu srbtoarea Neprihnitei Zmisliri a Sfintei Fecioare Maria.

Duminic, 9 decembrie, sfnta Liturghie de ncheiere de la ora 9.30 a fost prezidat de pr. Toma Rediu, decan de Trotu i paroh al Parohiei "Ss. Apostoli Petru i Paul" din Oneti. n cuvntul de nvtur, printele a amintit c "Fecioara Maria a realizat n modul cel mai desvrit ascultarea credinei. n credin a primit vestirea i fgduina aduse de ngerul Gabriel i pentru aceasta toate generaiile au proclamat-o fericit, mplinindu-se astfel profeiile sale". La sfritul sfintei Liturghii, pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului din Cacica, a druit sanctuarului diecezan "Fericitul Ieremia" o copie a icoanei Maicii Domnului de la Cacica. La ora 12.00, plini de mulumire i emoie, fraii capucini, seminaritii i ceilali credincioi, n cntri de laud, au condus icoana pn la ieire pe poarta Sanctuarului.

Noi, fraii capucini, i mulumim bunului Dumnezeu pentru aceste zile de har i de binecuvntare. i mulumim rectorului sanctuarului de la Cacica, pr. Romuald Bulai, pentru c a fcut posibil aceast prezen a icoanei n mijlocul nostru. Mulumim seminaritilor, studenilor capucini, credincioilor din Oneti, corului sanctuarului i tuturor celor care au contribuit la realizarea acestor momente de comuniune n credin i iubire. Fie ca "Micua noastr", aa cum o numea fericitul Ieremia Valahul, s mijloceasc haruri i binecuvntare asupra tuturor!

Pace i Bine!

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]

Fr. Marian Huanu, OFMCap.