Peregrinatio Mariae - Cireoaia (21-24 octombrie 2012)

n perioada 21-24 octombrie 2012, icoana fctoare de minuni a Preasfintei Fecioare Maria de la Cacica a poposit n snul comunitii noastre. A ajuns i aici, n "Valea binecuvntat a Slnicului", aa cum spunea cndva printele Viorel Ababei. Metaforic am putea spune c sfnta Fecioar a venit s-i viziteze mama, pentru c sfnta Ana este patroana bisericii noastre.

Am avut prilejul iat, ca fiecare credincios din Cireoaia s ne apropiem, s-i spunem necazurile i s se ne rugm mai mult Sfintei Fecioare Maria n aceste trei zile.

Icoana a ajuns n faa bisericii, duminic, 21 octombrie la ora 16:40. Curtea era deja plin de copii, de tineri, de btrni, toi ntr-o emoie, n ateptarea acestui moment. Unii aveau chiar lacrimi n ochi. n acordurile cntecului marian "Fecioara la munte", icoana a intrat n procesiune in biseric unde a fost aezat de patru tineri pe cristelnia mbodobit cu flori albe de toamn.

Manifestarea liturgic a cptat astfel un ton solemn, special, n prezena "noului oaspete". Printele celebrant, nimeni altul dect decanul nostru de Moineti, pr. Augustin Benchea a inut s ne precizeze c sfnta Fecioar Maria reprezentat n icoana de la Cacica arat cu mna spre fiul ei Isus n care trebuie s credem i de la care putem cere mereu ajutor. Privind n ansamblu ne-a atras atenia statuia sfintei Ana ce troneaz deasupra altarului cu sfnta Maria pe cnd avea doisprezece ani; parc i ea privea spre icoan.

Dup sfnta Liturghie, printele Cristian, venit chiar de la Cacica ne-a prezentat un scurt istoric al icoanei, dup care cei prezeni au recitat sfntul Rozariu. Fiecare putea n acest timp s se apropie de imaginea sfnt, s spun o rugciune sau poate s-i uureze sufletul intr-o scurt meditaie.

Programul liturgic n toat aceast perioad a cuprins cte dou sfinte Liturghii, dimineaa la ora 10:00 i dup amiaz la ora 17:00. nainte i dup fiecare Liturghie se recita Rozariul. Un numr impresionant de de credincioi din Cireoaia dar i alii venii din localitile vecine s-au perindat n aceste zile prin faa icoanei sfintei Fecioare. Aa cum era i firesc, nu era or din zi s nu intre cineva in biseric.

Un lucru mbucurtor a fost faptul c foarte muli s-au spovedit - coada la confesional fiind uneori ca la Pati. Corul de asemenea a fost la nlime, ca de fiecare dat cnd este un eveniment important n comunitatea noastr, incntnd asistena cu cele mai frumoase imnuri nchinate Mariei.

Mari dimineaa a fost timpul bolnavilor s vin i s se bucure de prezena n mijlocul nostru a sfintei icoane, iar dup sfnta Liturghie de sear mulimea a mers n procesiune pe strzile localitii cu flori i lumnri aprinse recitnd Rozariul i cntnd. Numrul att de mare a celor prezeni a fcut chiar la un moment dat s se intrerup traficul rutier.

Miercuri seara, la ultima Liturghie s-au binecuvntat familiile dup care printele paroh Marian Dasclu a adus un cuvnt de mulumire preoilor ce ne-au fost alturi, oaspeilor din mprejurimi i tuturor celor care i-au adus aportul, chiar i prin simpla prezena la acest eveniment.

O dat cu nceperea Anului Credinei, prezena Mamei Cereti n mijlocul nostru nu a putut fi dect o binecuvntare. Nu e suficient doar s credem ci i s punem n practic convingerea noastr cretin catolic.

A fost frumos, lumea s-a comportat civilizat, nu putem dect s ne punem sperana c tot ce am trit n aceast perioad att noi ct i enoriaii din alte parohii, chiar ortodoci, s ne fac s fim mai buni, mai ateni cu cei din jur, mai ales cu btrnii, bolnavii i chiar cu cei pctoi.

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ].

Preacurat Fecioar Marie, Maica Domnului de la Cacica ocrotete familia noastr!

Dup www.ciresoaia.ro