Peregrinatio Mariae - Cireºoaia (21-24 octombrie 2012)

În perioada 21-24 octombrie 2012, icoana fãcãtoare de minuni a Preasfintei Fecioare Maria de la Cacica a poposit în sânul comunitãþii noastre. A ajuns ºi aici, în "Valea binecuvântatã a Slãnicului", aºa cum spunea cândva pãrintele Viorel Ababei. Metaforic am putea spune cã sfânta Fecioarã a venit sã-ºi viziteze mama, pentru cã sfânta Ana este patroana bisericii noastre.

Am avut prilejul iatã, ca fiecare credincios din Cireºoaia sã ne apropiem, sã-i spunem necazurile ºi sã se ne rugãm mai mult Sfintei Fecioare Maria în aceste trei zile.

Icoana a ajuns în faþa bisericii, duminicã, 21 octombrie la ora 16:40. Curtea era deja plinã de copii, de tineri, de bãtrâni, toþi într-o emoþie, în aºteptarea acestui moment. Unii aveau chiar lacrimi în ochi. În acordurile cântecului marian "Fecioara la munte", icoana a intrat în procesiune in bisericã unde a fost aºezatã de patru tineri pe cristelniþa îmbodobitã cu flori albe de toamnã.

Manifestarea liturgicã a cãpãtat astfel un ton solemn, special, în prezenþa "noului oaspete". Pãrintele celebrant, nimeni altul decât decanul nostru de Moineºti, pr. Augustin Benchea a þinut sã ne precizeze cã sfânta Fecioarã Maria reprezentatã în icoana de la Cacica aratã cu mâna spre fiul ei Isus în care trebuie sã credem ºi de la care putem cere mereu ajutor. Privind în ansamblu ne-a atras atenþia statuia sfintei Ana ce troneazã deasupra altarului cu sfânta Maria pe când avea doisprezece ani; parcã ºi ea privea spre icoanã.

Dupã sfânta Liturghie, pãrintele Cristian, venit chiar de la Cacica ne-a prezentat un scurt istoric al icoanei, dupã care cei prezenþi au recitat sfântul Rozariu. Fiecare putea în acest timp sã se apropie de imaginea sfântã, sã spunã o rugãciune sau poate sã-ºi uºureze sufletul intr-o scurtã meditaþie.

Programul liturgic în toatã aceastã perioadã a cuprins câte douã sfinte Liturghii, dimineaþa la ora 10:00 ºi dupã amiazã la ora 17:00. Înainte ºi dupã fiecare Liturghie se recita Rozariul. Un numãr impresionant de de credincioºi din Cireºoaia dar ºi alþii veniþi din localitãþile vecine s-au perindat în aceste zile prin faþa icoanei sfintei Fecioare. Aºa cum era ºi firesc, nu era orã din zi sã nu intre cineva in bisericã.

Un lucru îmbucurãtor a fost faptul cã foarte mulþi s-au spovedit - coada la confesional fiind uneori ca la Paºti. Corul de asemenea a fost la înãlþime, ca de fiecare datã când este un eveniment important în comunitatea noastrã, incântând asistenþa cu cele mai frumoase imnuri închinate Mariei.

Marþi dimineaþa a fost timpul bolnavilor sã vinã ºi sã se bucure de prezenþa în mijlocul nostru a sfintei icoane, iar dupã sfânta Liturghie de searã mulþimea a mers în procesiune pe strãzile localitãþii cu flori ºi lumânãri aprinse recitând Rozariul ºi cântând. Numãrul atât de mare a celor prezenþi a fãcut chiar la un moment dat sã se intrerupã traficul rutier.

Miercuri seara, la ultima Liturghie s-au binecuvântat familiile dupã care pãrintele paroh Marian Dascãlu a adus un cuvânt de mulþumire preoþilor ce ne-au fost alãturi, oaspeþilor din împrejurimi ºi tuturor celor care ºi-au adus aportul, chiar ºi prin simpla prezenþa la acest eveniment.

O datã cu începerea Anului Credinþei, prezenþa Mamei Cereºti în mijlocul nostru nu a putut fi decât o binecuvântare. Nu e suficient doar sã credem ci ºi sã punem în practicã convingerea noastrã creºtin catolicã.

A fost frumos, lumea s-a comportat civilizat, nu putem decât sã ne punem speranþa cã tot ce am trãit în aceastã perioadã atât noi cât ºi enoriaºii din alte parohii, chiar ortodocºi, sã ne facã sã fim mai buni, mai atenþi cu cei din jur, mai ales cu bãtrânii, bolnavii ºi chiar cu cei pãcãtoºi.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ].

Preacuratã Fecioarã Marie, Maica Domnului de la Cacica ocroteºte familia noastrã!

Dupã www.ciresoaia.ro