Roman: A IV-a ntlnire Naional a Familiei Franciscane

"Francisc, mergi i repar Biserica mea" a fost motoul celei de a IV-a ntlniri Naionale a Familiei Franciscane, desfurat la Institutul Teologic Franciscan din Roman, n perioada 28-30 august 2012. Au participat peste 100 de membri ai Familiei Franciscane: preoi, persoane consacrate, tineri franciscani i reprezentani OFS, din diferite regiuni ale rii. Participanii la ntlnire au efectuat i o vizit la sanctuarul din Cacica.

De-a lungul celor trei zile ne-am mbogit reciproc trind o adevrat comuniune franciscan la aceasta contribuind i conferinele prin care cei doi relatori ne-au ajutat s cunoatem dimensiunea profetic i misionar din perspectiva sfntului Francisc de Assisi.

n prima zi, pr. Eugen Fechet, OFM, ne-a prezentat bazele biblice i profetice ale misiunii franciscane, de unde a reieit ct de importante au fost pentru Francisc convertirea i pocina n drumul su de maturizare cretin.

Pr. Iulian Misariu, OFMConv, n cea de a doua conferin, ne-a ajutat s contientizm c misiunea i are originea n misterul preasfintei treimi, unde se reflect iubirea reciproc i altruist care la rndul ei se comunic celuilalt, singura capabil s se druiasc, s se autoreveleze fr a atepta nimic n schimb.

O mbogire reciproc ne-au oferit-o sintezele grupurilor care au reieit din munca n echip. Acestea au confirmat nc o dat angajarea pe care au avut-o cei prezeni, precum i dorina lor de a aprofunda tot mai mult spiritualitatea transmis nou de fratele mai mare, sfntul Francisc.

Pelerinajul pe care l-am organizat la Sanctuarul Marian de la Cacica a reconfirmat iubirea pe care noi - ca urmai ai sfntului Francisc - o avem ctre Maica Domnului. n cadrul sfintei Liturghii, pr. Lucian-Iosif Dumea, OFMCap, a scos n eviden predilecia lui Francisc pentru cei sraci, pe care i vedea ca "formatori" ideali, pe calea conformitii cu Cristos cel srac... Vizitele fcute la mnstirile ortodoxe Sucevia, Moldovia i Vorone au fcut s renasc n noi dorina de comuniune mai deplin cu sora noastr Biseric. La ntoarcerea spre Roman, ne-am oprit i la Nisiporeti, pentru un scurt moment de rugciune la mormntul venerabilei Veronica Antal.

Pr. prov. Emilian Ctlin, OFMConv., n cuvntul su de nvtur ne-a felicitat pentru efortul de a ne ntlni o dat pe an ntr-un numr att de mare, din toate locurile rii, ne-a ncurajat iniiativele noastre i ne-a ndemnat n numele Diecezei de Iai - transmindu-ne salutul Preasfinitului Petru Gherghel - i n numele Provinciei pe care o reprezint, s fim n continuare "sare a pmntului i lumin a lumii", care i astzi ca i 800 de ani n urm, pe cnd Francisc de Assisi s-a druit Bisericii pentru a o sprijini, are nevoie de ajutorul nostru, al celor consacrai, de exemplul i mrturia noastr, a celor angajai n a fi slujitorii si i pentru a o ridica, acolo unde este nevoie, din decderile sale. S fim mrturisitori ai credinei noastre n Isus Cristos cel nviat, pentru societatea n care ne aflm i s primim acelai mandat: "Francisc, mergi i repar Biserica mea care se ruineaz...".

De asemenea, sfnta Liturghie pe care am celebrat-o mpreun cu surorile noastre Clarise, de la Mnstirea "Sfnta Maria a ngerilor" din Roman, ne-a nlat sufletete i a ntrit afinitatea i comuniunea de spirit, care persist de secole ntre cele Trei Ordine nfiinate de sfntul Francisc de Assisi.

Pe tot parcursul acestei ntlniri interfranciscane, ne-a nsoit i un oaspete de onoare, d-na avocat Silvia Palomba de la Geneva, care la una dintre conferine ne-a vorbit despre rolul important al asociaiei Franiscans International (http://www.franciscansinternational.org), a crei misiune este acea de a fi portavoce franciscan ctre Naiunile Unite (ONU), organizare nsrcinat cu aprarea drepturilor omului, a celor vulnerabili i abandonai dar i cu planeta noastr afectat. Viziunea lor este "o comunitate fondat pe valori franciscane, n care s fie respectat demnitatea fiecrei persoane, resursele s fie mprite n mod egal, iar ambientul s fie protejat i aprat de orice stricciune, iar popoarele i naiunile s triasc n pace", aa cum i sfntul Francisc a dorit n timpul su.

Mulumindu-i Domnului pentru aceste zile pline de bucurie, de comuniune fratern, i de credin, luminai de cuvntul su i ntrii de exemplul sfintei Fecioare Maria, model de druire, i al sfinilor Francisc i Clara, am ncheiat cea de-a patra ntlnire Naional a Familiei Franciscane (INFF) cu aceste cuvinte: "Dumnezeule, care i-ai dat sfntului Francisc s devin asemenea chipului Fiului tu prin umilin i druire deplin, te rugm, d-ne i nou harul ca, umblnd n vremurile noastre pe crrile lui, s-l putem urma pe Fiul tu ct mai de aproape i s ne unim cu tine ntr-o iubire plin de bucurie, spre edificarea Bisericii tale i spre mntuirea lumii ntregi! Amin".

Pace i bine!

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]

Comisia Naional a Familiei Franciscane