Vizita delegaiilor Aciunii Catolice (FIAC)

Delegaiile AC din cele 35 de ri prezente la Adunarea General a Forumului Aciunii Catolice din Romnia (FIAC) au participat vineri, 24 august 2012, la sfnta Liturghie la Sanctuarul din Cacica, prezidat de PS Luis Armando Collazuol (Argentina) alturi de cardinalul Salvatore de Giorghi, PS Petru Gherghel, episcop de Iai, PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, PS Florentin Crihlmeanu, episcop de Cluj-Gherla, PS Felix Anthony Machado (India), PS Domenico Sigalini, asistentul spiritual al AC din Italia i al FIAC, ali episcopi i preoi att din Romnia, ct i din strintate.

n ziua destinat vizitrii mnstirilor din Bucovina, punctul central a fost sfnta Liturghie de la ora 10.30, celebrat n Sanctuarul din Cacica. Dup salutul de bun venit al printelui paroh Romuald Bulai, a urmat celebrarea Liturghiei n srbtoarea Sfntului Bartolomeu. La aceast celebrare, cuvntul de la predic a fost adresat de ctre PS Luis Armando Collazuol, care a fcut o reflecie despre ndemnul misionar, cu referire la exemplul lui Natanael.

n cadrul predicii, PS Luis Armando Collazuol a reamintit cum Filip, al V-lea discipol al lui Isus, de ndat ce a auzit chemarea nvtorului, a devenit imediat apostolul su. Prietenul lui, Natanael, numit mai apoi Bartolomeu, a fost cel care a primit vestea. Acesta a crezut din dou motive, primul datorit mrturiei externe a lui Filip, cel care l-a ascultat i l-a urmat pe Isus, iar al doilea datorit unei dispoziii interioare: "un om fr dublur". A crezut mai nti n mrturia lui Filip, iar apoi n cuvintele lui Isus, datorit ntlnirii personale cu El.

n continuare, PS Collazuol a mai precizat care a fost rodul ntlnirii dintre Natanael i Isus, i anume promisiunea pe care Isus o face pentru o lumin nou n viaa lui Natanael, mpreun cu participarea la drumul nvtorului. Biserica are rolul de a anuna i de a rspndi mpria lui Dumnezeu pn la marginile pmntului, pentru ca toi oamenii s cread n Cristos i s se mntuiasc. Dumnezeu ne ndeamn mereu s ieim din noi nine, s mprtim mereu cu ceilali bunurile pe care le posedm, ncepnd de la lucrul cel mai important i mai scump care este credina. Doar fcndu-se misionar, comunitatea cretin i asociaiile precum Aciunea Catolic, vor putea depi separrile i tensiunile interne i vor putea recupera unitatea i vigoarea credinei.

n ncheierea predicii, PS Collazuol a transmis tocmai aceast urarea, ca fiecare dintre noi s fie misionar n parohia n care triete, la locul de munc, ca participare la misiunea universal a Bisericii. A face parte din Aciunea Catolic reprezint tocmai un mod de a ne ndeplini aceast misiune.

Dup ncheierea sfintei Liturghii, a urmat i vizitarea mnstirilor Vorone i Agapia.

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]

Alexandra Cojan

* * *

Preoi i laici din lumea ntreag s-au rugat la Sanctuarul Marian din Cacica

Articol de Sandrinio Neagu aprut n Monitorul de Suceava (25 august 2012)

Cacica a fost, pentru mai bine de o or, capitala Aciunii Catolice din lume. i asta pentru c preoi i laici din 35 de ri de pe ntreg mapamondul au fost prezeni, vineri, 24 august 2012, la Sanctuarul Marian din Cacica, unde au participat la o Liturghie solemn. Model de convieuire etnic i religioas, Bucovina le-a fost prezentat strinilor nu doar prin prisma comunitii catolice din Cacica. Dup vizita de la Basilica Minor din Cacica, cei 170 de oaspei au mai poposit i la Mnstirea Vorone, un simbol al cretinismului ortodox din Romnia.

De altfel, Excelena Sa, episcopul Petru Gherghel, eful Episcopiei Romano-Catolice Iai, a inut s precizeze c una dintre menirile Aciunii Catolice este aceea de apropiere att de celelalte biserici, dar i fa de toi laicii din lume, pe care i-a numit "poporul lui Dumnezeu".

O aciune unic pentru Romnia i pentru Europa de Est

Cei 170 de preoi i laici venii ieri n vizit la Cacica au ajuns n Romnia pentru a participa la a VI-a Adunare General a Forumului Internaional al Aciunii Catolice. Manifestarea a debutat n 1994, la Viena, iar mai apoi gazde au mai fost Buenos Aires, n 1997, i Roma, n 2000, 2004 i 2008. Este pentru prima dat cnd un eveniment de o asemenea anvergur are loc n Romnia, iar Episcopiei Romano-Catolice de Iai i-a revenit onoarea de a fi gazda Adunrii Generale.

"Este o onoare pentru noi i n acelai timp o invitaie la o implicare mai profund a laicilor n misiunea bisericii. Este o ntlnire cu adevrat mondial i pot spune c Moldova este capitala mondial a Aciunii Catolice", a spus ES episcopul Petru Gherghel.

La rndul su, preotul Felix Roca, asistentul general al Aciunii Catolice din Romnia, a declarat c scopul aciunii organizate anul acesta n Romnia este acela de a-i implica ct mai mult pe laici n viaa social i n viaa bisericii.

"Este o mare bogie s avem attea persoane din attea coluri ale lumii. n afara dezbaterilor, rugciunilor i liturghiilor am organizat i asemenea momente particulare, o modalitate de face cunoscut Romnia peste hotare", a precizat Felix Roca.

Oaspei din Africa, Myanmar, Hong Kong i America de Sud

Toi cei prezeni la Adunarea General a Forumului Internaional al Aciunii Catolice au apreciat c schimburile de idei i opinii sunt benefice, iar fiecare zon poate oferi exemple extraordinare de comunicare i colaborare ntre laici i biseric.

"Avem de nvat multe de la cei care ne viziteaz, la fel cum i ei au de nvat de la noi i de la aceste zone pe care le descoper acum. i m refer mai ales la aceast zon care demonstreaz o mare fidelitate fa de Evanghelie i fa de tradiia religioas", a artat ES episcopul Petru Gherghel.

De aceeai prere au fost i oaspeii, indiferent c au venit din Africa, America de Sud, Myanmar, Hong Kong sau Europa.

Ana Escobar, laic din Spania, a artat c Aciunea Catolic din ara ei nu difer foarte mult cu ceea ce se petrece n Romnia. "Poate doar sentimentul de a promova aceast misiune difer i felul n care este trit zilnic aceast realitate, iar n Romnia este mult mai apropiat de biseric dect n Spania", a menionat Ana Escobar.

Dup ce au vizitat mprejurimile, oaspeii au participat la o liturghie n incinta Basilicii Minor din Cacica, iar nainte de slujb au avut parte de o prezentare a locului i a lcaului de cult fcut de preotul Romuald Bulai.

Cea de-a VI-lea Adunare General a Forumului Internaional al Aciunii Catolice a nceput pe 21 august i se ncheie la 26 august.