Scrisoare pastoral: Invitaie la bucurie

"Bucur-te, Marie!" (Lc 1,28)

Dragi cinstitori ai Maicii Domnului de la Cacica
dragi copii i tineri,
dragi pelerini,

Rsun fr ncetare n urechile noastre ndemnul la bucurie, pe care mesagerii lui Dumnezeu l-au adus omenirii.

Salutul arhanghelului Gabriel i ndemnul su adresat tinerei Fecioare din Nazaret au umplut de bucurie inima Mariei i au rmas drept cea mai sfnt mprtire din partea lui Dumnezeu unei fiine omeneti: "Bucur-te, Marie, Domnul este cu tine! Bucur-te cea plin de har! Bucur-te, pentru c nsui Dumnezeu i umple inima i viaa de bucurie! Bucur-te, cci eti aleas s pori n snul tu pe autorul bucuriei, pe Cristos Domnul nostru!"

Bucuria oferit de Dumnezeu oamenilor are punctul cel mai nalt n ntruparea i naterea lui Isus pe pmnt prin opera Duhului Sfnt i prin Fecioara Maria.

La naterea lui Isus n Betleemul Iudeii, ngerii i ncurajeaz pe pstori spunndu-le: "Iat, v vestesc o mare bucurie, care va fi pentru tot poporul; astzi n cetatea lui David vi s-a nscut Mntuitorul, care este Cristos Domnul" (Lc 2,11).

Aceast bucurie nu mai nceteaz, pentru c el, izvorul i autorul bucuriei, rmne mereu cu oamenii: se nate, crete, predic, este prezent pe pmnt, se druiete pentru toi, moare pe cruce pentru ca toi s se bucure de via dumnezeiasc, iar nviind din mori s dea tuturor bucuria i garania nvierii.

De aceast bucurie s-a nvrednicit Maica Sfnt i un astfel de dar l-a mijlocit pentru oameni, prin Fiul pe care l-a primit n snul ei i pe care l-a oferit, cu mare generozitate, prin naterea sa, tuturor celor care-l caut i l doresc.

De dou mii de ani bucuria Mariei continu, iar aceast bucurie divin, revrsat i primit n inima ei, nu poate rmne doar pentru ea, ci se mprtete tuturor fiilor si spirituali.

Dragi i iubii credincioi,
dragi cinstitori ai Maicii Domnului,
dragi copii i tineri,

Nu putem uita mesajul pe care papa Benedict al XVI-lea a voit s-l ncredineze tinerilor, i nu numai lor, ci tuturor, pentru Ziua Mondial a Tinerilor, celebrat la Madrid sau n diecezele proprii, cum s-a ntmplat i la noi n Duminica Floriilor, i a rsunat apoi n zilele de 25-29 iulie, cnd a avut loc, la Iai, ntlnirea Naional a Tinerilor.

Suntem fericii s trim aceast atmosfer de speran i de bucurie i n aceste zile, n care suntem invitai s-l ntlnim pe Isus, mpreun cu Preacurata Fecioara Maria, la Cacica, care a experimentat n cel mai nalt grad bucuria prezenei sale n snul ei i n familia din Nazaret.

Bucuria pe care i-a mprtit-o Elisabetei, verioara sa, spre care s-a grbit s ajung, dup vestea cea bun adus de nger, bucurie pe care a exprimat-o din nou prin imnul Magnificat, mpreun cu ruda sa, bucuria pe care a simit-o la natere, auzind cntarea ngerilor i vizita pstorilor i a magilor, bucuria pe care a experimentat-o cnd l-a ntlnit nviat, mpreun cu apostolii n Cenacol, aceiai bucurie vrea s ne-o mprteasc i nou n momentele importante ale credinei noastre i, ndeosebi, la locurile de pelerinaj i de trire srbtoreasc i, desigur, i la sanctuarul nostru de la Cacica.

Aici, n basilica minor a diecezei noastre, ne ateapt s o rentlnim i s retrim mpreun aceeai bucurie a ntlnirii cu Fiul ei, izvorul i autorul sfineniei, cu el, mpritorul iubirii i fericirii, cu el, cel care singur umple sufletul i viaa omului cu pacea cereasc i cu bucurie adevrat.

La Cacica, participnd le celebrrile sfinte, la rugciunile ce se vor desfura, vom putea simi din plin bucuria Mariei i darul pe care ea vrea s-l fac tuturor.

Suntem fericii, tiind c Maria, mama noastr cereasc, ne iubete pe toi i vrea s ne vad binecuvntai n grdina ei alturi de ea i aproape de Isus fiul ei, mntuitorul i prietenul nostru.

Dup ce am avut bucuria de a primi vizita icoanei sale n cele mai multe dintre parohiile diecezei, ne grbim acum s dm rspuns la invitaia ei: Venii s v art motivul bucuriei adevrate! Venii s v bucurai de prezena lui Isus!

Dragi cinstitori ai Maicii noastre de la Cacica,

Dorind s nelegem bucuriile adevrate ale Maicii Domnului, pe care o venerm la Cacica, i s ne facem prtai de prezena ei generoas, ndrept, mpreun cu Preasfinitul nostru episcop auxiliar Aurel, cu rectorul sanctuarului, pr. Romuald Bulai, ctre toi copiii, care an de an organizeaz pelerinajul iubirii lor nevinovate, ctre tinerii notri, care pe diferite ci - pe jos, cu bicicletele, aa cum au fcut-o anul trecut, sau cu orice alt mijloc de locomoie, in s ajung lng icoana ei miraculoas, ctre familiile noastre, angajate n programul pastoral al diecezei, dedicat darului ceresc, familia i Cstoria cretin, precum i ctre toi iubitorii Maicii Domnului din diecez, din ar i din strintate, i, desigur, cu mult bucurie, spre pstorii sufleteti angajai cu toat druirea lor n programul pastoral de vestire a evangheliei i a tririi cretine, o invitaie special, plin de respect i de ncredere: s ne strngem cu toii, mpreun cu distinii notri oaspei din strintate, Mons. Paolo de Nicolò, regentul Casei Pontificale din Vatican, cu Preasfinitul Anton Coa, episcop de Chiinu, cu ali invitai speciali i cu mulimea de pelerini, iubitori ai Maicii Sfinte, ca s ne mprtim din plin din bucuriile Maicii Domnului, mama lui Isus i mama noastr.

V invit, aadar, la izvorul bucuriei adevrate, la bucuria pe care ne-o promite Maria, mama noastr iubitoare de la Cacica.

Cu bunul Isus, s ne binecuvnteze Fecioara de sus!

Iai, 1 august 2012

Petru Gherghel,
episcop de Iai