Peregrinatio Mariae - Focºani (10-13 iunie 2012)

În perioada 10-13 iunie 2012, Icoana Maicii Domnului de la Cacica a poposit din nou pe meleaguri vrâncene, mai precis în Parohia Focºani.

La început mai timid, dar, încetul cu încetul, mii de credincioºi au trecut faþa icoanei ºi s-au rugat sfintei Fecioare încredinþând grijii ei de mamã toate problemele, necazurile, precum ºi bucuriile lor.

Un factor important al acestui numãr impresionant l-a constituit mediatizarea localã, în ziarul local ºi pe internet. Mult mai multe roade a adus apostolatul credincioºilor noºtri care au anunþat rudele, prietenii, vecinii ºi astfel foarte mulþi au trecut pentru prima oarã pragul bisericii catolice din Focºani.

Dintre impresiile culese întâmplãtor, mulþi au apreciat arhitectura deosebitã a bisericii, ordinea ºi disciplina celebrãrilor, organizarea care a facilitat accesul la icoanã. Pe lângã aceste aspecte practice multe persoane au intrat din nou în casa Domnului cu spirit de rugãciune, ceea ce ne face pe noi, preoþii, sã afirmãm cu convingere cã Maica Domnului a strâns mulþi fii la sânul ei ºi i-a cãlãuzit spre Dumnezeu.

Aceeaºi atmosferã a existat ºi în mica bisericã din Garoafa care a devenit neîncãpãtoare pentru credincioºii care au venit sã se roage Maicii Domnului chiar ºi pe tot parcursul nopþii.

Ultima zi a pelerinajului a fost un adevãrat apogeu, mai ales la sfânta Liturghie de searã, prezidatã de PS Aurel Percã, episcopul auxiliar de Iaºi. Excelenþa sa, în predica rostitã cu aceastã ocazie, a subliniat importanþa ºi rolul mamei în viaþa fiecãruia ºi, prin comparaþie, rolul deosebit pe care îl are Sfânta Fecioarã pentru orice creºtin.

Celebrarea a cuprins ºi o frumoasã procesiune prin care am adus cinste Sfintei Fecioare Maria ºi, în acelaºi timp, am cerut ajutorul ºi ocrotirea ei de mamã pentru tot oraºul.

Cu pãrere de rãu, seara târziu, ne-am despãrþit de icoanã. Impresia a fost atât de puternicã încât mulþi au întrebat unde este Cacica ºi au promis cã vor merge sã o revadã.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Pr. Mihai Budãu, paroh ºi decan, ºi pr. Paul Agu, vicar

* * * Duminicã, 10 iunie 2012 va poposi în Focºani ,Icoana Maicii Domnului de la Cacica.

Sfânta Fecioarã Maria este cinstitã de toþi creºtinii, indiferent de confesiune. De aceea, avem bucuria de a primi în mijlocul nostru un semn al ocrotirii Maicii Domnului faþã de cei care o cinstesc, o icoanã de o mare importanþã istoricã ºi religioasã. Mulþi credincioºi care s-au rugat Sfintei Fecioare Maria au fost ascultaþi ºi au primit haruri deosebite din partea lui Dumnezeu. Icoana este adusã de la sanctuarul diecezan de la Cacica ºi face un pelerinaj în toate parohiile catolice din Dieceza de Iaºi.

Programul pelerinajului este urmãtorul:
Duminicã la ora 17.00 va fi primirea icoanei în faþa bisericii catolice din Focºani. Va urma rugãciunea sfântului Rozariu ºi apoi Sfânta Liturghie. Dupã aceste celebrãri icoana va putea fi atinsã ºi veneratã de credincioºi.
Luni începând cu ora 8.00, pânã la ora 15.00 icoana va fi expusã în biserica romano-catolicã din Focºani . La ora 11.00 se va celebra Sfânta Liturghie.
De luni, ora 15.00, pânã marþi, ora 12.00, icoana va fi expusã în biserica catolicã din Garoafa.
Marþi, de la ora 12.00, pânã seara icoana va fi din nou expusã în biserica romano-catolicã din Focºani. La ora 18.00 se va celebra Sfânta Liturghie.
Miercuri între orele 8.00 ºi 18.00 biserica romano-catolicã din Focºani va fi deschisã pentru a permite credincioºilor sã se roage în faþa icoanei. La ora 18.00 pelerinajul se va încheia cu Sfânta Liturghie prezidatã de episcopul Diacezei de Iaºi, Petru Gherghel. Dupã Liturghie va fi o procesiune cu icoana Maicii Domnului, însoþiþi fiind ºi de fanfara militarã.

Pr. Paul Agu-Preot, vicar * *

Emoþie mare ieri printre credincioºii romano-catolici în momentul apariþiei icoanei fãcãtoare de minuni de la Cacica

Creºtinii vor avea bucuria de a se închina la icoana sorã a "Madonei din Czestochowa"

Icoana fãcãtoare de minuni din Cacica, Bucovina, a ajuns în Focºani ieri, 9 iunie 2012, ºi a fost depusã în Biserica "Sfinþii Apostoli Pentru ºi Pavel" din Focºani, unde credincioºii se pot ruga timp de mai multe zile. Icoana a fost purtatã pe umeri panã la intrarea în bisericã de credincioºii romano-catolici. În tot acest timp mulþi dintre cei veniþi sã vadã icoana au lãcrimat datoritã încãrcãturii spirituale a momentului.

Sfânta Fecioarã Maria este cinstitã de toþi creºtinii, indiferent de confesiune. Icoana este adusã de la sanctuarul diecezan de la Cacica ºi face un pelerinaj în toate parohiile catolice din Dieceza de Iaºi. "Perioada 2010-2013 este un timp pe care Episcopul Diecezei de Iaºi, pastorul Petru Gherghel, l-a dedicat familiei ºi cãsãtoriei creºtine. În contextul acestui timp de trãire intensã pentru comunitãþile catolice este bine sã reflectãm asupra familiei creºtine. În acest context Preasfinþitul a avut iniþiativa de a purta, noi fraþii, care pãstorim sanctuarul de la Cacica, aceastã icoanã în pelerinaj. Pelerinajul se organizeazã în fiecare parohie romano-catolicã de pe teritoriul Diecezei de Iaºi", ne-a declarat Cristian Parã, preot la Basilica Minor Cacica.

Dupã ce icoana a fost aºezatã în bisericã a urmat rugãciunea Sfântului Rozariu ºi apoi Sfânta Liturghie. Dupã aceste celebrãri, icoana a fost atinsã rând pe rând de credincioºii romano-catolici veniþi sã îºi aducã omagiul Macii Domnului.

Astãzi, 10 iunie 2012, de la ora 8.00 la 15.00, icoana va fi expusã în biserica romano-catolicã din Focºani. La ora 11.00 are loc Sfânta Liturghie, iar de la ora 15.00 ºi pânã marþi, la ora 12.00, icoana va fi expusã în biserica catolicã din Garoafa. De la ora 12.00, pânã seara icoana va fi din nou expusã în biserica romano-catolicã din Focºani. La ora 18.00 se va celebra sfânta Liturghie. Miercuri între orele 8.00 ºi 18:00 biserica romano-catolicã din Focºani va fi deschisã pentru a permite credincioºilor sã se roage în faþa icoanei. La ora 18.00 pelerinajul se va încheia cu sfânta Liturghie prezidatã de episcopul Diecezei de Iaºi, Petru Gherghel. Dupã Liturghie va fi o procesiune cu icoana Maicii Domnului, la care va lua parte ºi fanfara militarã. (A. IVAN)

Preluare din Ziarul de Vrancea, 11 iunie 2012

Video: https://www.youtube.com/watch?v=QhuR9tdWFYc

Pelerinajul la icoana fãcãtoare de minuni s-a încheiat

Pelerinajul Icoanei miraculoase aduse de la sanctuarul diecezan de la Cacica s-a încheiat asearã. Pelerinajul se organizeazã în fiecare parohie romano-catolicã de pe teritoriul Diecezei de Iaºi pe intervalul de trei, patru zile. Anii 2010-2013 au fost dedicaþi de cãtre episcopul Diecezei de Iaºi, Petru Gherghel, familiei ºi cãsãtoriei creºtine, aºa cã enoriaºii au fost invitaþi sã reflecteze ºi sã se roage pentru binele familiilor în faþa icoanei fãcãtoare de minuni, care a poposit pentru patru zile la Focºani.

"Iubiþi credincioºi, am venit cu multã bucurie la Parohia de la Focºani pentru a participa la încheierea ºederii Icoanei Maicii Preacurate de la sanctuarul nostru de la Cacica. Vã aduc un salut deosebit din partea preasfinþitului nostru episcop, Petru Gherghel, care vã însoþeºte cu rugãciunea ºi binecuvântarea preasfinþiei sale. Ne bucurãm sã fim în aceastã searã împreunã pentru a saluta pe Maica Preasfântã, atât credincioºii catolici ºi ortodocºi, semn cã avem aceeaºi mamã în ceruri", a spus, în deschiderea oficierii sfintei Liturghii, episcopul auxiliar de Iaºi, Aurel Percã.

Dupã aceste celebrãri, icoana a fost atinsã rând pe rând de credincioºii veniþi sã îºi aducã omagiul Macii Domnului. Asearã, pelerinajul s-a încheiat cu sfânta Liturghie prezidatã de episcopul de Iaºi, Aurel Percã. Dupã sfânta Liturghie a avut loc o procesiune cu icoana Maicii Domnului, credincioºii însoþiþi fiind ºi de fanfara militarã. (A. IVAN)

Preluare din Ziarul de Vrancea, 14 iunie 2012

Video: https://www.youtube.com/watch?v=DgGe3AqgSvM