Peregrinatio Mariae - Pustiana (24-27 mai 2012)

În frumoasa lunã mai, închinatã mamei noastre cereºti, sfânta Fecioarã Maria, întreaga comunitate de credincioºi din satul Pustiana, ºi nu numai, a avut parte de o vizitã deosebitã ºi cu totul înãlþãtoare. În dupã-amiaza zilei de 24 mai 2012, într-o zi de joi, întreaga suflare a comunitãþii noastre s-a pregãtit sã o întâmpine, cu cele mai calde salutãri, pe aceea care zilnic ne ocroteºte, pe aceea care este fãcãtoare de minuni ºi cea care mijloceºte pentru noi haruri la Dumnezeu Tatãl, ºi anume, pe Sfânta Fecioarã Maria.

Deºi vremea ploioasã ne-a dat puþine emoþii în momentul sosirii icoanei sfintei Fecioare Maria de la Cacica, se pare cã, prin ploaia care parcã nu mai contenea, Maria a vrut sã reverse asupra noastrã, încã de la sosire, o ploaie de binecuvântãri ºi haruri, astfel încât, în zilele în care ne-am bucurat de prezenþa ei în mijlocul nostru sã simþim cu adevãrat mijlocirea ºi protecþia ei de mamã.

Astfel, joi seara, dupã primirea solemnã a icoanei sfintei Fecioare Maria de la Cacica de cãtre pãrintele paroh Augustin Benchea, decan de Moineºti, însoþit de pãrintele vicar ªtefan Bortã, precum ºi de alþi preoþi din comunitãþile vecine, a urmat sfânta Liturghie, moment central, când, aflaþi în jurul icoanei Maicii Domnului, preoþii ºi credincioºii, laolaltã, am putut sã ne exprimãm bucuria ºi entuziasmul, prin cântãrile ºi rugile aduse, cã o avem prezentã în mijlocul nostru, pe Mama noastrã cereascã, Maria.

În cele trei zile de sãrbãtoare, când am avut imensa bucurie de a sta în jurul icoanei Maicii Domnului de la Cacica, prin celebrãrile deosebite ºi înãlþãtoare, precum ºi prin predicile pe care pãrinþii predicatori le-au împãrtãºit, noi, credincioºii acestei comunitãþi am descoperit, poate într-o mai mare mãsurã, deosebita frumuseþe a Mariei, precum ºi imensa ei bunãtate, cãldura cu care ea, de fiecare datã, ne primeºte ºi ne ocroteºte, dar ºi numeroasele haruri pe care aceasta ni le mijloceºte. Aºa cum spunea un celebru dicton latin "Per Mariam ad Jesum", înþelegem cã, încredinþându-ne Mariei, rugându-ne ºi cerându-i ajutorul, vom avea parte de bucuria deplinã a întâlnirii cu Cristos.

În aceste zile, adunaþi în jurul icoanei sfintei Fecioare Maria de la Cacica, fiecare dintre noi a putut sã-i vorbeascã personal prin intermediul vizitelor fãcute; fiecare a putut sã-i încredinþeze Mariei grijile ºi necazurile, suferinþele ºi bucuriile care ne însoþesc zi de zi. Fiecare dintre noi a avut posibilitatea de a-i aduce mulþumire, cinste ºi laudã celei care ne vegheazã ºi ne ocroteºte de sus, de la Tatãl.

Astfel, în seara zilei de 26 mai 2012, înconjuratã de o mulþime de credincioºi, icoana Maicii Domnului a fost purtatã, într-o scurtã procesiune, ºi pe strãzile satului nostru, convinºi fiind de faptul cã avem nevoie de protecþia ei, nu numai la nivel personal, cât ºi la nivel de comunitate, cerându-i astfel ca ea sã aibã grijã, nu numai de noi, de familiile noastre, de toþi cei apropiaþi nouã, ci ºi de întreaga noastrã comunitate.

Ziua de duminicã, ultima în care mai aveam în mijlocul nostru icoana sfintei Fecioare Maria de la Cacica a fost deosebitã. Convinºi fiind de faptul cã în preajma Mariei nu ne vom plictisi niciodatã, cã în jurul ei mereu vom afla alinare, despãrþirea de cãtre aceasta a fost cu atât mai grea, cu cât fiecare dintre noi simþea cã aceste momente pline de har au trecut prea repede.

În jurul orei 14.30, aºezaþi în genunchi, la picioarele Mariei, preoþii ºi credincioºii comunitãþii, uniþi în rugãciune, au recitat sfântul Rozariu ºi i-au cântat Mariei, înainte ca aceasta sã se îndrepte spre o altã comunitate de credincioºi care o aºteptau, ºi ca semn de preþuire deplinã, în momentul în care icoana pãrãsea biserica, copiii, îmbrãcaþi în straie alese, au înãlþat cãtre cer, din micile lor mâini gingaºe, porumbei, simbol al pãcii ºi al Duhului Sfânt, care sperãm sã domneascã în sufletele, în familiile ºi în comunitatea noastrã.

Deºi icoana sfintei Fecioare Maria a plecat de la noi, cu siguranþã cã harul binecuvântarea ºi bunãtatea Mariei au pãtruns adânc în sufletele noastre, umplându-le de o bucurie imensã ºi de multã pace.

Sperãm ca aceastã vizitã ºi aceste momente unice trãite în familiile din comunitate noastrã sã nu fie uitate prea repede ºi harurile Mariei sã ne însoþeascã pretutindeni în fiecare clipã a vieþii noastre.

O, Marie, mama tuturor, roagã-te pentru noi!

Prof. Ramona Laslãu