Peregrinatio Mariae - Somuºca (20-23 mai 2012)

În dupã-amiaza zilei de 20 mai 2012, întreaga comunitate din Parohia "Sfântul Luca" din Somuºca a întâmpinat cu multã bucurie ºi emoþie icoana fãcãtoare de minuni a Preasfintei Fecioare Maria de la Cacica. Mai erau de faþã Preasfinþitul Aurel Percã, episcop auxiliar de Iaºi, însoþit de pãrintele Valentin Ciceu, paroh al comunitãþii Somuºca, preoþii ºi credincioºi din parohiile învecinate.

Icoana a fost întâmpinatã cu un alai demn de o reginã a cerului ºi a pãmântului.

Sfânta Liturghie de întâmpinare a Icoanei ºi celelalte sfinte Liturghii au fost speciale ºi totodatã emoþionante; la crearea acestei stãri contribuind numãrul mare de credincioºi din Somuºca ºi din satele vecine veniþi ca sã o vadã pe Maica Domnului, predicile pãrintelui Marius Sabãu, precum ºi cântãrile înãlþãtoare a corul din Somuºca care au reuºit sã emoþioneze credincioºii pânã la lacrimi.

În tot acest timp, Icoana Maicii Domnului a fost înconjuratã de sute de credincioºi mânaþi de iubirea lor pentru sfânta Fecioarã Maria care au intonat cântece ºi au recitat rugãciuni pentru ca Mama lor cereascã sã-i vegheze ºi sã-i ajute în necazuri.

Lãcaºul în care Maica Domnului a fost primitã nu a putut trece neobservat, fiind împodobit cu numeroase ºi frumoase flori. De asemenea, ºi femeile din comunitate au înfrumuseþat decorul îmbrãcate în straie populare deosebite.

Marþi, a fost celebratã o sfântã Liturghie pentru cei bolnavi, fiind prezenþi ºi câþiva bolnavi care au fost vizibil emoþionaþi de prezenþa Icoanei Maicii Domnului ºi de cuvintele de încurajare a pãrintelui Marius Sabãu.

Dupã sfânta Liturghie de seara a avut loc procesiunea cu Icoana Maicii Domnului prin sat la care au participat un mare numãr de credincioºi din Somuºca ºi din parohiile vecine.

Pe parcursul acestor zile de har pr. Marius Sabãu ne-a ajutat sã ne apropiem de Maica Domnului ºi ne-a arãtat cum trebuie sã fie un adevãrat cinstitor al sfintei Fecioare Maria.

Miercuri, 23 mai, a fost poate una din cele mai triste zile pentru comunitate, deoarece Maica Domnului pãrãsea satul. Liturghia de încheiere a pelerinajului Icoanei Maicii Domnului a fost prezidatã de pr. decan Farcaº Gabriel, înconjurat de preoþii din parohiile vecine. În timpul sfintei Liturghii biserica din Somuºca a primit, ca amintire de suflet, o icoana ce imitã Icoana Maicii Domnului de la Cacica, iar pãrintele paroh a adresat mulþumirii tuturor celor care au venit în aceste zile în comunitatea din Somuºca ºi mai ales preoþilor care i s-au alãturat în celebrarea sfintelor Liturghii.

Dupã amiaza un numãr mare de credincioºi s-a adunat în jurul icoanei pentru a-ºi lua rãmas bun. S-a recitat sfântul Rozariu ca mulþumire pentru aceastã mare bucurie pe care comunitatea a trãit-o în aceste zile ºi ca mulþumire pentru toate harurile primite de la Bunul Dumnezeu prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria. A fost o despãrþire emoþionantã. Credincioºi au petrecut icoana cu aplauze puternice ºi cu lacrimi în ochi. Mulþi spuneau cu regret cã prea repede au trecut orele ºi zilele în care Icoana Maicii Domnului a fost în mijlocul comunitãþii.

Sperãm ca acest pelerinaj al icoanei de la Cacica sã fie un punct de referinþã ºi sã trezeascã în familiile noastre dorinþa de sfinþire ºi de convertire permanentã.

Mulþumim pr. Cristian Pal care a însoþit Icoana ºi pe aceastã cale mulþumim tuturor celor care au contribuit ca aceastã icoanã a sfintei Fecioare Maria sã ajungã în parohia noastrã ºi tuturor celor au colaborat ca acest pelerinaj sã fie un moment de rugãciune ºi de convertire.

Larisa Ghepeº ºi Lidia Roca

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]