Peregrinatio Mariae - Somuca (20-23 mai 2012)

n dup-amiaza zilei de 20 mai 2012, ntreaga comunitate din Parohia "Sfntul Luca" din Somuca a ntmpinat cu mult bucurie i emoie icoana fctoare de minuni a Preasfintei Fecioare Maria de la Cacica. Mai erau de fa Preasfinitul Aurel Perc, episcop auxiliar de Iai, nsoit de printele Valentin Ciceu, paroh al comunitii Somuca, preoii i credincioi din parohiile nvecinate.

Icoana a fost ntmpinat cu un alai demn de o regin a cerului i a pmntului.

Sfnta Liturghie de ntmpinare a Icoanei i celelalte sfinte Liturghii au fost speciale i totodat emoionante; la crearea acestei stri contribuind numrul mare de credincioi din Somuca i din satele vecine venii ca s o vad pe Maica Domnului, predicile printelui Marius Sabu, precum i cntrile nltoare a corul din Somuca care au reuit s emoioneze credincioii pn la lacrimi.

n tot acest timp, Icoana Maicii Domnului a fost nconjurat de sute de credincioi mnai de iubirea lor pentru sfnta Fecioar Maria care au intonat cntece i au recitat rugciuni pentru ca Mama lor cereasc s-i vegheze i s-i ajute n necazuri.

Lcaul n care Maica Domnului a fost primit nu a putut trece neobservat, fiind mpodobit cu numeroase i frumoase flori. De asemenea, i femeile din comunitate au nfrumuseat decorul mbrcate n straie populare deosebite.

Mari, a fost celebrat o sfnt Liturghie pentru cei bolnavi, fiind prezeni i civa bolnavi care au fost vizibil emoionai de prezena Icoanei Maicii Domnului i de cuvintele de ncurajare a printelui Marius Sabu.

Dup sfnta Liturghie de seara a avut loc procesiunea cu Icoana Maicii Domnului prin sat la care au participat un mare numr de credincioi din Somuca i din parohiile vecine.

Pe parcursul acestor zile de har pr. Marius Sabu ne-a ajutat s ne apropiem de Maica Domnului i ne-a artat cum trebuie s fie un adevrat cinstitor al sfintei Fecioare Maria.

Miercuri, 23 mai, a fost poate una din cele mai triste zile pentru comunitate, deoarece Maica Domnului prsea satul. Liturghia de ncheiere a pelerinajului Icoanei Maicii Domnului a fost prezidat de pr. decan Farca Gabriel, nconjurat de preoii din parohiile vecine. n timpul sfintei Liturghii biserica din Somuca a primit, ca amintire de suflet, o icoana ce imit Icoana Maicii Domnului de la Cacica, iar printele paroh a adresat mulumirii tuturor celor care au venit n aceste zile n comunitatea din Somuca i mai ales preoilor care i s-au alturat n celebrarea sfintelor Liturghii.

Dup amiaza un numr mare de credincioi s-a adunat n jurul icoanei pentru a-i lua rmas bun. S-a recitat sfntul Rozariu ca mulumire pentru aceast mare bucurie pe care comunitatea a trit-o n aceste zile i ca mulumire pentru toate harurile primite de la Bunul Dumnezeu prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria. A fost o desprire emoionant. Credincioi au petrecut icoana cu aplauze puternice i cu lacrimi n ochi. Muli spuneau cu regret c prea repede au trecut orele i zilele n care Icoana Maicii Domnului a fost n mijlocul comunitii.

Sperm ca acest pelerinaj al icoanei de la Cacica s fie un punct de referin i s trezeasc n familiile noastre dorina de sfinire i de convertire permanent.

Mulumim pr. Cristian Pal care a nsoit Icoana i pe aceast cale mulumim tuturor celor care au contribuit ca aceast icoan a sfintei Fecioare Maria s ajung n parohia noastr i tuturor celor au colaborat ca acest pelerinaj s fie un moment de rugciune i de convertire.

Larisa Ghepe i Lidia Roca

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]