ntlnirea profesorilor de la institutele teologice catolice din Iai i Roman

La invitaia pr. rector Benone Lucaci, Preasfinitul Petru Gherghel, episcop de Iai, a participat smbt, 5 mai 2012, la o ntlnire cu profesorii Institutului Teologic Romano-Catolic din Iai i ai Institutului Teologic Franciscan din Roman, la sanctuarul marian de la Cacica.

Alturi de corpul profesoral al celor dou institute existente pe teritoriul Diecezei de Iai au participat: PS Aurel Perc, episcop auxiliar de Iai, fr. Emilian Ctlin, ministrul provincial al Ordinului Frailor Minori Conventuali din Romnia, i fr. Jude Winkler, asistentul general al Ordinului pentru America de Nord i Anglia.

ntlnirea a nceput cu celebrarea sfintei Liturghii pontificale n basilica minor a sanctuarului de la Cacica n prezena credincioilor i a corului din localitate care au inut s fie prezeni la acest eveniment deosebit.

n cadrul omiliei, Preasfinitul Aurel Perc, n lumina lecturilor proclamate n cadrul sfintei Liturghii, a adresat un cuvnt de nvtur credincioilor i prinilor profesori scond n eviden replica simpl i uluitoare pe care Isus i-o d lui Filip: "Cine m-a vzut pe mine l-a vzut i pe Tatl" (In, 14,10). Nu-l putem privi pe Dumnezeu n fa, cci Dumnezeu este duh. Dar putem vedea chipul lui Isus aa cum este zugrvit n evanghelii. El ne arat tot ce trebuie s tim despre Dumnezeu. El este fereastra prin care se vede chipul lui Dumnezeu.

La sfritul sfintei Liturghii, Preasfinitul Gherghel a salutat iniiativa celor doi rectori ai Institutelor Teologice din Diecez, pr. Benone Lucaci i pr. Damian-Gheorghe Ptracu, care au organizat aceast ntlnire, i ne-a ncurajat s continum cu mult ncredere activitatea pe care am nceput-o pentru formarea uman, intelectual, spiritual i pastoral a viitorilor preoi care s rspund exigenelor Bisericii Catolice din Romnia i din lumea ntreag.

n cadrul ntrunirii fraterne care a avut loc dup amiaz n sala de conferine a Conventului Frailor Minori Conventuali din Cacica, profesorii, dup o scurt prezentare a activitilor didactice pe care le desfoar n cadrul propriului Institut, au propus unele iniiative de colaborare pe diferite domenii de specializare care s aib nu numai un caracter tiinific, ci i un impact asupra credincioilor din cadrul diecezei: programe concrete de cercetare, organizarea unor sesiuni tiinifice comune etc. Ca profesori, putem s contribuim nu numai la formarea viitorilor preoi, ci, prin cercetrile noastre, putem aduce o contribuie la publicarea de instrumente att de necesare care s-i ajute pe oameni c cunoasc mai bine tezaurul credinei cretine.

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ].

Pr. Maximilian Pal, OFMConv.