Peregrinatio Mariae - Buhonca (22-25 aprilie 2012)

Trei zile magice

De ce acest titlu? Deoarece un altul nu putea exprima tot ceea ce au trãit credincioºii din Parohia Buhonca, când, în sfârºit, dupã o lungã perioadã de aºteptare, au fost vizitaþi de icoana fãcãtoare de minuni a Maicii Domnului din sanctuarul de la Cacica, în perioada 22-25 aprilie 2012.

Au fost trei zile pline de har, în care întreaga comunitate s-a rugat ºi s-a închinat icoanei Preacuratei. Copii, tineri, adulþi ºi bãtrâni au luat parte la aceastã sãrbãtoare. Domnul a binecuvântat aceste zile mai ales prin faptul cã vremea nu a fost un impediment în calea credincioºilor din satele vecine care au putut participa ºi ei la aceste zile.

În ziua primirii icoanei sfintei Fecioare a fost o adevãratã feerie. Împreunã cu sora terezinã Agnesa Husaru, tinerii voluntari ºi pãrintele paroh Ionel Bejan au pregãtit din timp aceste momente speciale. Copiii au întâmpinat-o pe sfânta Fecioarã purtând veºmintele ei sau haine de îngeraºi, având pe spate o banderolã cu salutul solemn "Ave Maria!"; tinerii, îmbrãcaþi în costume populare, au mers cu lumânãri aprinse în jurul icoanei, iar o familie de credincioºi au întâmpinat cu flori sosirea Maicii Preacurate. Liturghia solemnã a fost celebratã de Preasfinþitul Aurel Percã, episcop auxiliar al Diecezei de Iaºi. În celelalte ocazii, Liturghiile au fost celebrate de pãrintele Cristian Pal, iar în ultima zi sfânta Liturghie a fost celebratã de pãrintele Adrian Iºtoc, paroh de Horleºti.

Predicile din zilele de misiuni au fost þinute de pãrintele Iosif Bisoc, paroh de Buruieneºti.

Dupã fiecare sfântã Liturghie de searã, copiii, tinerii ºi adulþii s-au putut ruga la icoana fãcãtoare de minuni pânã în miez de noapte. Bineînþeles, nu doar seara era posibilitate de rugãciune; la orice orã din zi credincioºii erau invitaþi spre a cinsti pe Maica Domnului.

În seara de marþi, 24 aprilie, dupã celebrarea sfintei Liturghii de la ora 18.00, întreaga comunitate, în frunte cu sfânta Fecioarã, a mers în procesiune pe strãzile satului. Astfel, s-au vizitat câteva locuri mai importante cum ar fi: cimitirul, grota închinatã Mamei cereºti ºi rãstignitul, crucea din mijlocul satului. Lumânãri aprinse, fãclii, cântece ºi rugãciuni au transformat sãrbãtoarea într-o adevãratã ceremonie în care simþeam cu toþii prezenþa lui Dumnezeu în mijlocul nostru.

Cea mai dificilã parte a fost atunci când a trebuit sã ne despãrþim de sfânta Fecioarã, mijlocitoarea noastrã. O tristeþe a cuprins sufletele credincioºilor când ocrotitoarea lor a plecat spre a le asculta rugile ºi altor creºtini.

Cel mai important lucru rãmâne însã faptul cã ea, chiar dacã a plecat ºi nu o putem percepe vizual, o putem simþi alãturi de noi mereu, gata întotdeauna sã ne salveze din necazuri.

Roberta Diana Diac

* * *

Au trecut trei zile, ca ºi cum au trecut trei minute

ªi iatã cã au trecut trei zile ca ºi cum ar fi trei minute... aºa de repede a trecut timpul în prezenþa Preasfintei Fecioare Maria. Aceste zile am fi vrut sã nu se mai termine ºi sã rãmânã mereu cu noi Sfânta Fecioarã pentru a ne ocroti. Totul a fost aºa cum ne-am dorit. Emoþiile ºi-au spus cuvântul încã de la pregãtirea pentru venirea icoanei. Cu toþii, credincioºi de la mic la mare, s-au adunat pentru a-i da cinstea cuvenitã sfintei Fecioare Maria.

Totul a fost pregãtit pânã la cel mai mic detaliu, atât copiii cât ºi tinerii împreunã cu sora terezinã Husaru Agnesa s-au îngrijit de acest lucru. La primire soarele ºi-a fãcut loc printre nori pentru a vedea ºi el frumuseþea nespusã a Preacuratei. Emoþiile au fost maxime atunci când am vãzut icoana pentru prima oarã, un fior m-a cuprins în momentul în care aceasta a fost coborâtã din maºinã. Preasfinþitul Aurel Percã, episcop auxiliar al Diecezei de Iaºi, ne-a mãrit emoþiile atunci când ni s-a dat vestea cã nu ajunge, dar de fapt el ne aºtepta în faþa bisericii.

Predicile spuse de cãtre pãrintele Iosif Bisoc, paroh de Buruieneºti, ne-au învãþat pe toþi cum trebuie sã ne purtãm pentru a avea o familie bunã ºi ne-a îndemnat sã privim la familia noastrã sã o vedem aºa cum e.

Copiii, tinerii, adulþii, întreaga comunitate s-au adunat pe rând pentru a se ruga sfintei Fecioare Maria ºi a-i cere ceea ce ei îºi doresc cu ardoare. Procesiunea pe uliþele satului a fost foarte reuºitã, cu toþii am cântat ºi ne-am rugat Maicii Domnului.

La plecarea icoanei toþi oamenii erau triºti, panã ºi cerul s-a întristat. Cu toþii am fi dorit ca Preasfânta Fecioarã Maria sã fi rãmas mereu cu noi, sã ne ocroteascã cu gingãºia ºi iubirea ei de Mamã.

Nimic nu a mai contat: certuri, diferenþe, deoarece erau oameni de mai multe religii, nu au contat acestea, ci a contat doar prezenþa sfintei Fecioare, cãreia i-am adus slavã ºi cinste cu toþii.

Cu siguranþã nimeni nu ºtie când va mai avea acest privilegiu de a o primi pe Maica Sfântã în comunitate, însã, aºa cum se spune, "speranþa moare ultima", iar noi speram mai tare sa te revedem în împãrãþia lui Dumnezeu!

Acum biserica parcã e mai pustie fãrã tine, o, Reginã!

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ].

Sabina Alexandra Agiurgioae