Peregrinatio Mariae - Buhonca (22-25 aprilie 2012)

Trei zile magice

De ce acest titlu? Deoarece un altul nu putea exprima tot ceea ce au trit credincioii din Parohia Buhonca, cnd, n sfrit, dup o lung perioad de ateptare, au fost vizitai de icoana fctoare de minuni a Maicii Domnului din sanctuarul de la Cacica, n perioada 22-25 aprilie 2012.

Au fost trei zile pline de har, n care ntreaga comunitate s-a rugat i s-a nchinat icoanei Preacuratei. Copii, tineri, aduli i btrni au luat parte la aceast srbtoare. Domnul a binecuvntat aceste zile mai ales prin faptul c vremea nu a fost un impediment n calea credincioilor din satele vecine care au putut participa i ei la aceste zile.

n ziua primirii icoanei sfintei Fecioare a fost o adevrat feerie. mpreun cu sora terezin Agnesa Husaru, tinerii voluntari i printele paroh Ionel Bejan au pregtit din timp aceste momente speciale. Copiii au ntmpinat-o pe sfnta Fecioar purtnd vemintele ei sau haine de ngerai, avnd pe spate o banderol cu salutul solemn "Ave Maria!"; tinerii, mbrcai n costume populare, au mers cu lumnri aprinse n jurul icoanei, iar o familie de credincioi au ntmpinat cu flori sosirea Maicii Preacurate. Liturghia solemn a fost celebrat de Preasfinitul Aurel Perc, episcop auxiliar al Diecezei de Iai. n celelalte ocazii, Liturghiile au fost celebrate de printele Cristian Pal, iar n ultima zi sfnta Liturghie a fost celebrat de printele Adrian Itoc, paroh de Horleti.

Predicile din zilele de misiuni au fost inute de printele Iosif Bisoc, paroh de Buruieneti.

Dup fiecare sfnt Liturghie de sear, copiii, tinerii i adulii s-au putut ruga la icoana fctoare de minuni pn n miez de noapte. Bineneles, nu doar seara era posibilitate de rugciune; la orice or din zi credincioii erau invitai spre a cinsti pe Maica Domnului.

n seara de mari, 24 aprilie, dup celebrarea sfintei Liturghii de la ora 18.00, ntreaga comunitate, n frunte cu sfnta Fecioar, a mers n procesiune pe strzile satului. Astfel, s-au vizitat cteva locuri mai importante cum ar fi: cimitirul, grota nchinat Mamei cereti i rstignitul, crucea din mijlocul satului. Lumnri aprinse, fclii, cntece i rugciuni au transformat srbtoarea ntr-o adevrat ceremonie n care simeam cu toii prezena lui Dumnezeu n mijlocul nostru.

Cea mai dificil parte a fost atunci cnd a trebuit s ne desprim de sfnta Fecioar, mijlocitoarea noastr. O tristee a cuprins sufletele credincioilor cnd ocrotitoarea lor a plecat spre a le asculta rugile i altor cretini.

Cel mai important lucru rmne ns faptul c ea, chiar dac a plecat i nu o putem percepe vizual, o putem simi alturi de noi mereu, gata ntotdeauna s ne salveze din necazuri.

Roberta Diana Diac

* * *

Au trecut trei zile, ca i cum au trecut trei minute

i iat c au trecut trei zile ca i cum ar fi trei minute... aa de repede a trecut timpul n prezena Preasfintei Fecioare Maria. Aceste zile am fi vrut s nu se mai termine i s rmn mereu cu noi Sfnta Fecioar pentru a ne ocroti. Totul a fost aa cum ne-am dorit. Emoiile i-au spus cuvntul nc de la pregtirea pentru venirea icoanei. Cu toii, credincioi de la mic la mare, s-au adunat pentru a-i da cinstea cuvenit sfintei Fecioare Maria.

Totul a fost pregtit pn la cel mai mic detaliu, att copiii ct i tinerii mpreun cu sora terezin Husaru Agnesa s-au ngrijit de acest lucru. La primire soarele i-a fcut loc printre nori pentru a vedea i el frumuseea nespus a Preacuratei. Emoiile au fost maxime atunci cnd am vzut icoana pentru prima oar, un fior m-a cuprins n momentul n care aceasta a fost cobort din main. Preasfinitul Aurel Perc, episcop auxiliar al Diecezei de Iai, ne-a mrit emoiile atunci cnd ni s-a dat vestea c nu ajunge, dar de fapt el ne atepta n faa bisericii.

Predicile spuse de ctre printele Iosif Bisoc, paroh de Buruieneti, ne-au nvat pe toi cum trebuie s ne purtm pentru a avea o familie bun i ne-a ndemnat s privim la familia noastr s o vedem aa cum e.

Copiii, tinerii, adulii, ntreaga comunitate s-au adunat pe rnd pentru a se ruga sfintei Fecioare Maria i a-i cere ceea ce ei i doresc cu ardoare. Procesiunea pe uliele satului a fost foarte reuit, cu toii am cntat i ne-am rugat Maicii Domnului.

La plecarea icoanei toi oamenii erau triti, pan i cerul s-a ntristat. Cu toii am fi dorit ca Preasfnta Fecioar Maria s fi rmas mereu cu noi, s ne ocroteasc cu gingia i iubirea ei de Mam.

Nimic nu a mai contat: certuri, diferene, deoarece erau oameni de mai multe religii, nu au contat acestea, ci a contat doar prezena sfintei Fecioare, creia i-am adus slav i cinste cu toii.

Cu siguran nimeni nu tie cnd va mai avea acest privilegiu de a o primi pe Maica Sfnt n comunitate, ns, aa cum se spune, "sperana moare ultima", iar noi speram mai tare sa te revedem n mpria lui Dumnezeu!

Acum biserica parc e mai pustie fr tine, o, Regin!

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ].

Sabina Alexandra Agiurgioae