Peregrinatio Mariae - Gheorghe Doja (19-21 aprilie 2012)

Comunitatea din Gheorghe Doja s-a aflat în perioada 19-21 aprilie 2012 în mare sãrbãtoare. Dupã ce icoana Maicii Domnului de la Cacica a vizitat mai multe parohii din Dieceza de Iaºi, ea a poposit ºi în Parohia "Sfânta Tereza a pruncului Isus" din aceastã comunitate. Tot în aceste zile s-au desfãºurat ºi binecuvântatele misiuni populare.

În aceste sfinte zile de misiuni, comunitatea din Gheorghe Doja a fost binecuvântatã de Dumnezeu cu multe haruri. Comunitatea a fost vizitatã ºi de Icoana Maicii Domnului de la Cacica. La celebrãrile din aceste zile au participat numeroase persoane laice ºi preoþi din împrejurimi.

Icoana Maicii Domnului de la Cacica a sosit aici joi, 19 aprilie. Toatã comunitatea în frunte cu pr. paroh Sorin Bereº a fost adunatã în faþa bisericii pentru a întâmpina icoana. În ciuda vremii neprielnice, Maica Domnului s-a bucurat de o primire solemnã din partea comunitãþii. La acest moment au mai luat parte: pr. Gabriel Farcaº, pr. Ioan Balan, predicator pentru zilele de misiune, dar ºi alþi preoþi.

La ora 11.00 a fost celebratã sfânta Liturghie de deschidere a zilelor de misiuni fiind prezidatã de pr. Gabriel Farcaº. Pe toatã perioada acestor zile de sãrbãtoare, cuvintele de învãþãturã a fost rostite de pr. Ioan Balan. Tema principalã a predicilor a fost "Familie, devino ceea ce eºti!". El a dorit sã scoatã în evidenþã importanþa ce trebuie acordatã familiei, precum ºi fiecãrui membru în parte, dar ºi relaþia de iubire ºi respect care trebuie sã existe între membrii familiei în toate momentele existenþei sale. De asemenea, pãrintele a insistat asupra sacralitãþii vieþii care trebuie apãratã cu orice preþ, încã de la începuturile ei.

Chiar dacã nu de mult a avut loc marea sãrbãtoare a Învierii Domnului nostru Isus Cristos, creºtinii au participat în numãr foarte mare la sfintele sacramente. În acest timp de mare har, la nici o sfântã celebrare nu au lipsit preoþii de la Spovadã. Vineri dupã sfânta Liturghie de la ora 18.00, icoana Maicii Domnului a fost purtatã pe strãzile comunitãþii noastre în procesiune.

În toatã aceastã perioadã, Icoana Maicii Domnului de la Cacica, a fost înconjuratã de credincioºii care s-au rugat, au cântat ºi i-au adus lauda lor. Aceºtia s-au apropiat de icoana Maicii Domnului venerând-o ºi sãrutând-o. Pe lângã momentele de rugãciune personalã, au existat ºi momente în care comunitatea s-a adunat pentru a înãlþa, în comun, rugi cãtre Maica Domnului. Joi, la ora 22.30, credincioºii a participat în numãr destul de mare la celebrarea Orei Mariane, conduse de pr. diacon Daniel Frâncu împreunã cu tinerii comunitãþii noastre.

Aceste zile sfinte de misiune ºi de vizitã a icoanei Maicii Domnului de la Cacica s-au încheiat sâmbãtã, 21 aprilie, cu sfânta Liturghie prezidatã de PS Petru Gherghel, înconjurat de un numãr mare de preoþi precum ºi de numeroºi credincioºi. La ora 14.00, comunitatea din Gheorghe Doja împreunã cu pr. paroh Sorin Bereº ºi-a luat rãmas bun de la icoana Maicii Domnului de la Cacica.

Îi mulþumim lui Dumnezeu ºi Maicii Domnului pentru acest mare dar primit în aceste zile sfinte. Sperãm ca aceste zile sã fie un imbold pentru a trãi cât mai bine viaþa creºtinã. Sfânta Fecioarã Maria sã ne fie alãturi în drumul nostru spre Dumnezeu.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ].

Pr. diacon Daniel Frâncu