Peregrinatio Mariae - Rãchiteni (1-4 martie 2012)

Bucurie, emoþie, rugãciune, comuniune - acestea sunt caracteristicile trãite de comunitatea din Rãchiteni, în perioada 1-4 martie 2012, când biserica satului a adãpostit icoana miraculoasã a Preacuratei Fecioare Maria, de la Cacica. Aceste zile de har au coincis cu misiunile populare, susþinute de pãrintele predicator Petru Vernica.

Îndrumaþi fiind de pãrintele paroh Marian Fechetã, rãchitenenii s-au pregãtit intens pentru aceastã sãrbãtoare, prin cântece ºi rugãciuni speciale. A fost implicatã întreaga comunitate, de la copii, la tineri, familii ºi adulþi.

Astfel, în ziua lui mãrþiºor, cu nerãbdare ºi emoþie, creºtinii satului împreunã cu un grup de preoþi, au întâmpinat Icoana cu multã pioºenie, primind-o în mijlocul lor ca pe un prieten drag, mult aºteptat.

Au urmat trei zile de cântãri ºi rugãciuni intense, în care rând pe rând, au venit la Maica Sfântã copii de grãdiniþã, ºcolari, familii cu copii, tinerii satului împreunã cu cei din Acþiunea Catolicã, adulþi familiºti ºi bãtrâni cu pãrul nins de ani. Cu toþii ne-am plecat genunchiul în faþa Sfintei Fecioare ºi i-am prezentat cu umilinþã bucuriile, dificultãþile, dar ºi dorinþele ºi speranþele noastre. În aceste zile, fiecare membru al comunitãþii a avut posibilitatea sã se împace cu sine ºi cu Dumnezeu, fiind preoþi disponibili mereu pentru sacramentul spovezii.

Aceastã atmosferã de rugãciune a fost completatã de una de calm ºi meditaþie. Pãrintele predicator Petru Vernica ne-a fãcut sã reflectãm asupra unor teme de maximã actualitate: "Sfânta Maria - model de trãire creºtinã", "Pãcatul de moarte - ciuma zilelor noastre", "Familia ºi pilonii ei: tatã/soþ, mamã/soþie ºi copii". Biserica din Rãchiteni a devenit neîncãpãtoare, venind la sfintele Liturghii ºi creºtini din comunitãþile învecinate. Era interesant cum fiecare meditaþie începea cu reflectarea asupra atmosferei din Sfânta Familie: calm, liniºte, iubire, fiecare membru al Familiei Sfinte îºi cunoºtea ºi îºi urma rolul ºi rostul sãu. Apoi ne mutam cu imaginea asupra familiei de astãzi: familii bolnave de pãcatul divorþului ºi al concubinajului, soþi plictisiþi de era consumismului, conflictul dintre generaþii, copii abandonaþi de pãrinþii plecaþi în strãinãtate... Pãrintele predicator, printr-un stil fin ºi elegant, ne-a fãcut sã ne oprim pentru câteva ore din tumultul vieþii de zi cu zi ºi sã reflectãm asupra adevãratelor valori: importanþa rugãciunii în familie, iubirea ºi respectul reciproc dintre soþi, mama ºi tata - preot al familiei, educaþia solidã a copiilor prin exemplul bun al pãrinþilor, respectul faþã de cei mai în vârstã s.a

La sfânta Liturghie de duminicã am avut bucuria de a avea în mijlocul nostru pe Preasfinþitul Aurel Percã ºi un grup mare de preoþi. Preasfinþitul, simþind parcã atmosfera de har din comunitatea noastrã, a afirmat: "Dragi credincioºi, în concordanþã cu Evanghelia zilei, putem spune cã aici, la Rãchiteni, au fost niºte zile de Tabor! Vã felicit pentru aceasta, atât pe voi, cât ºi pe pãrintele paroh!"

În dupã-amiaza aceleiaºi zile, credincioºii din Rãchiteni, cu inimile strânse de regret, dar pline de bucurie, ºi-au luat rãmas bun de la Icoana Sfintei Fecioare. Au petrecut-o cu lacrimi ºi flori, promiþându-i cã o vor revedea în sanctuarul din Cacica, ori de câte ori vor avea ocazia.

Au fost aºadar zile sfinte, de har, aici, la Rãchiteni, în care parcã ºi natura a fost pãrtaºã la bucuria comunitãþii. Glasul vântului, al ploii, dansul fulgilor ºi lumina zãpezii au completat atmosfera de comuniune ºi rugãciune...

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ].

Anca Frona