Scrisoare pastoralã: Familia creºtinã în drum spre Maica Domnului de la Cacica

Familia diecezei noastre trãieºte, începând cu Adventul din anul 2010, un timp special, un program pastoral dedicat familiei ºi Cãsãtoriei creºtine.

Toate parohiile, structurile bisericeºti ºi familiile au fost invitate la o întâlnire sufleteascã cu misterul lãsat de Dumnezeu pentru viaþa omenirii, misterul pãrinþilor, al vieþii ºi al copiilor.

Diferitele ocazii diecezane, decanale ºi parohiale ne-au înlesnit prilejul unor reflecþii comune, a unor momente de catehizare ºi, mai ales, de rugãciune în biserici ºi în case.

Zilele de misiuni populare ºi întâlnirea cu icoana Maicii Domnului de la Cacica, în vizitã prin diferite comunitãþi, au constituit o fericitã retrãire în familiile comunitãþilor noastre a marelui dar fãcut omenirii de Creator la începutul creaþiei, dar pe care a binevoit sã-l onoreze ºi sã-l îmbrãþiºeze chiar Fiul lui Dumnezeu, nãscut pe pãmânt, în familia din Nazaret, ºi care a ales sã se bucure într-un climat de iubire oferit de mama cea sfântã, Maria, ºi de dreptul Iosif.

Climatul spiritual din acest an pastoral ne obligã ºi ne cheamã la o angajare ºi mai mare în cunoaºterea, preþuirea ºi ocrotirea familiei.

Ne apropiem de un moment important din anul liturgic ºi pastoral, marea sãrbãtoare a Maicii Domnului ridicatã cu trupul ºi sufletul la cer - 15 august, când celebrãm cu bucurie sãrbãtoarea Mamei noastre cereºti în toate comunitãþile.

Gândul nostru, ca familie diecezanã, se îndreaptã spre un moment special, pelerinajul de la Cacica, precum ºi spre celebrarea hramului diferitelor biserici, printre care se numãrã ºi catedrala noastrã.

Dorim, aºadar, sã celebrãm cu bucurie ziua victoriei Maicii Domnului ºi sã facem sãrbãtoare în întreaga familie diecezanã.

Un punct central pentru diecezã rãmâne pelerinajul de la Cacica. Mai ales, anul acesta, adresãm tuturor credincioºilor, copiilor, tinerilor ºi familiilor invitaþia de a se înscrie la un pelerinaj binecuvântat spre sanctuarul din Cacica, unde ne aºteaptã, ca într-o familie unitã, aceeaºi Mamã iubitoare.

Modalitãþile sunt diferite ºi fiecare poate alege cum vrea fie personal, fie în grupuri organizate.

Pentru parohii rãmâne forma clasicã cu autocarele. Pentru copii ºi adolescenþi, mersul pe jos împreunã cu episcopul rãmâne o fericitã ocazie de îndreptare spre sanctuar.

Pentru tineri ºi adulþi recomandãm anul acesta un pelerinaj special, o nouã modalitate de a ajunge la sanctuar: cu bicicleta.

Împreunã cu rectorul sanctuarului, cu Oficiul pentru Copii ºi Tineri ºi cu autoritãþile locale va fi organizat un program special pentru Cacica. Pelerinajul va porni de la Roman cu participanþi din diferite comunitãþi din zona Bacãu, Iaºi ºi Roman - maxim o sutã de participanþi - ºi va fi organizat dupã toate normele de circulaþie ºi asistenþã medicalã. Este o experienþã nouã pe care o recomandãm cu cãldurã.

Pelerinajul va fi coordonat de pr. Cristian Pal, ajutat de pr. Iulian Roca (tel. 0764-834673). Programul ºi detaliile vor fi comunicate de pr. Romuald Bulai, rector al sanctuarului din Cacica, ºi se vor putea gãsi ºi pe situl sanctuarului.

Tuturor credincioºilor ºi cinstitorilor Maicii Domnului le reînnoiesc apelul de a se înscrie într-o formã sau alta la acest pelerinaj în Bucovina, spre Cacica. Sperãm sã întâlnim faþa binevoitoare a lui Isus, prin mijlocirea ºi sub ocrotirea Mamei noastre cereºti.

De la Cacica ne vom îndrepta spre Iaºi pentru a aduna toate gândurile ºi dorinþele noastre ºi a le aºeza la picioarele Maicii Sfinte, patroana întregii dieceze pe care o invocãm pentru fiecare familie creºtinã, pentru pãrinþi ºi copii.

Cu Pruncul ºi Mântuitorul Isus, sã ne binecuvânteze Fecioara de sus!

Iaºi, 16 iulie 2011
Sfânta Fecioarã de pe Muntele Carmel

Petru Gherghel, episcop de Iaºi