Peregrinatio Mariae - Rãdãuþi (12-15 iunie 2011)

Cu bucurie dar ºi cu mare emoþie, comunitatea din Rãdãuþi a primit în mijlocul ei icoana miraculoasã a Maicii Domnului de la Cacica. Duminicã, 12 iunie 2011, la ora 19,00, ne-am adunat în numãr mare în centrul oraºului, unde a avut loc, într-un cadru festiv, primirea icoanei. Au participat alãturi de preoþii veniþi din parohiile vecine ºi oficialitãþi ale oraºului, în frunte cu domnul primar.

Dupã salutul de bun venit al pr. paroh Iosif Rãchiteanu, lectura evanghelicã ºi o rugãciune a familiilor, icoana a fost purtatã în procesiune pânã la bisericã.

Astãzi eu vreau sã cânt
Vreau sã-þi spun un cuvânt
Rugãciunea mea-i cânt
Astãzi vreau sã-þi ofer
Ce-i mai bun ºi mai sfânt
Pe pãmânt ºi în cer.

Cu aceste cuvinte, cântate din suflet, am început Liturghia concelebratã, care a fost prezidatã de parohul ºi rectorul Sanctuarului marian de la Cacica, pr. Romuald Bulai, OFMConv.

În aceste zile s-au desfãºurat ºi misiuni populare care au avut ca scop aprofundarea credinþei ºi convertirea personalã, familialã ºi comunitarã.

Pr. Alois Moraru, în toate predicile sale, de la liturghiile de dimineaþã ºi de searã, a adus în atenþia tuturor tema familiei creºtine. Toþi credincioºii au fost îndemnaþi sã îºi deschidã inimile, astfel încât Dumnezeu, prin harurile sale, sã pãtrundã ºi sã lucreze în mod eficient ºi printr-o credinþã profundã, familiile sã iasã din crizã.

Pãrintele predicator a încercat prin cuvântul sãu, sã întãreascã rolul ºi scopul familiei, sã propunã remedii pentru înlãturarea posibilelor ispite, astfel încât, având în suflet iubirea faþã de Dumnezeu ºi faþã de aproapele ºi sub ocrotirea Sfintei Fecioare, sã putem menþine integritatea familiei.

Pr. Alois Moraru ne-a transmis invitaþia de a fi cât mai buni, desãvârºiþi în viaþa de familie ºi ne-a reamintit cele trei proprietãþi ale familiei care trebuie respectate permanent: unitatea, indisolubilitatea ºi transmiterea vieþii. ªi pentru aceasta avem nevoie mereu de mijlocirea ºi încurajarea Maicii Domnului.

Programul pelerinajului a cuprins Liturghii solemne, cu predici de misiuni ºi rugãciuni ale Rozariului spuse în comun, înainte de sfintele liturghii.

Luni seara, dupã Liturghia concelebratã, care l-a avut la centru pe pr. Marius Bucevschi, paroh de Soloneþul Nou, la ora 21,00 a avut loc o priveghere marianã, la lumina lumânãrilor, la care am cântat ºi ne-am rugat sfântul Rozariu în limbile românã, polonã, germanã ºi latinã. Privegherea s-a încheiat cu o procesiune în jurul bisericii, cu icoana Maicii Domnului.

Marþi seara, înainte de sfânta Liturghie, ne-am rugat sfântul Rozariu împreunã cu fraþii noºtri greco-catolici, veniþi în numãr mare, plini de credinþã, pentru a se închina Mamei Cereºti.

Sfânta Liturghie care a urmat a fost celebratã de pr. Iulian Eugen Kropp, având alãturi pe monseniorul Ioan Voloºciuc, parohul comunitãþii greco - catolice locale, care era însoþit de un preot ºi un diacon.

Pr. Iulian a spus în cuvântul sãu cã participã la aceastã sãrbãtoare a comunitãþii natale, pentru a fi din nou aproape de icoana Maicii Domnului de la Cacica ºi mai ales pentru a-i mulþumi Sfintei Fecioare pentru cei 25 de ani de slujire preoþeascã pe care îi sãrbãtoreºte în aceastã lunã.

Dupã sfânta Liturghie a urmat procesiunea cu icoana prin oraº. Un popas a fost fãcut la Biserica Greco Catolicã, unde a fost un moment de rugãciune comunã, apoi a continuat procesiunea, pe parcursul cãreia am intonat cântece închinate Sfintei Fecioare, acompaniaþi fiind de o fanfarã.

La sfârºitul celor trei zile de har ºi binecuvântare, am primit cu bucurie vizita Excelenþei Sale Episcopul auxiliar al diecezei Aurel Percã, care a prezidat Liturghia de încheiere a pelerinajului icoanei Maicii Domnului de la Cacica ºi a binecuvântat copia acestei icoane, pe care parohia noastrã a primit-o în dar.

La ora 21.00, ne-am luat rãmas bun de la Maica Domnului, cu promisiunea cã îi vom întoarce vizita în casa ei de la Cacica.

Mulþumim lui Dumnezeu pentru aceste zile de har, în care credincioºii, indiferent de confesiune, bãrbaþi ºi femei, tineri ºi copii ºi toþi cei care au vizitat biserica noastrã aflatã în sãrbãtoare, au îngenuncheat în faþa icoanei cu evlavie, încredere ºi speranþã, cu rugãminþi ºi mulþumiri.

Regina Familiilor - Roagã-te pentru noi

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ].
În secþiunea audio-video puteþi vedea douã montaje video de la pelerinaj.

Lucia Maria ªmid