Peregrinatio Mariae - Corhana (26-29 mai 2011)

Potrivit dorinei pstorului Diecezei de Iai, ep. Petru Gherghel, n cadrul perelinajului pe care l face n comunitile catolice din Moldova, cu ocazia anului liturgic-pastoral n care ne aflm, dedicat refleciei despre familie i cstoria cretin, Icoana Maicii Domnului din Sanctuarul de la Cacica, n perioada 26-29 mai 2011, a poposit n Parohia Romano-Catolic Corhana.

Cu mult entuziasm i n aplauze, ea a fost ntmpinat i primit n seara zilei de joi, 26 mai 2011, la ora 19.00, de ctre pstorul diecezei ep. Petru Gherghel, alturi de printele paroh Carmil Duma i un grup de preoi, mpreun cu numeroi credincioi din Corhana i din mprejurimi.

n cadrul cuvntului de salut i de primire a icoanei, ep. Petru Gherghel a subliniat semnificaia i importana acestui pelerinaj al icoanei miraculoase n comunitile catolice din Moldova, spunnd c aa cum noi credincioii, mergem n pelerinaj la sanctuarul din Cacica, pentru a vedea i a venera Icoana Miraculoasa a sfintei Fecioare Maria, la fel i ea, acum, vine n pelerinaj, vine n vizit, acas la noi pentru a ne vedea i a ne binecuvnta pe noi care suntem fiii ei. Aceasta este o ocazie extraordinar, un privilegiu unic de pn acum, ca acas la noi, sub privirile mngietoare ale sfintei Fecioare Maria de la Cacica, noi fiii ei s ne putem rennoi viaa noastr spiritual, credina, sperana i dragostea noastr.

La nceputul sfintei Liturghii printele paroh a rostit urmatorul cuvnt: Iubii cinstitori ai Sfintei Fecioare Maria, permitei-mi s v salut pe toi cu salutul cretinesc specific timpului pascal n care ne aflm i cu cel de peste an: Cristos a nviat! Ludat s fie Isus i Maria. Tuturor, v urez bun venit la deschiderea zilelor de srbtoare ale pelerinajului Icoanei Maici Domnului de la Cacica. Iat c n acest an pastoral dedicat familiei i cstoriei cretine, n acest timp pascal, cnd celebrm i retrim misterul central al credinei noastre, nvierea Domnului nostru Isus Cristos, n aceast lun mai, dedicat cinstirii Sfintei Fecioare Maria, n aceast vreme, cnd nu de mult, a fos beatificat Sfntul Printe Ioan Paul al II-lea, cu doar cteva zile nainte de srbtoarea vizitei sfintei Fecioare Maria la vara sa Elisabeta, Sfnta Fecioar Maria, sub imaginea ei de la Sanctuarul din Cacica vine n vizit, se afl n vizit la noi, la Corhana, o comunitate de credincioi a crei patroan spiritual este chiar ea, n durerile ei. Ea a venit la noi ca s ne vad i noi s-o vedem pe ea. Pentru c noi nu putem ajunge cu toii la ea, vine ea la noi ca s ne vad pe toi, iar noi toi s o vedem pe ea.

De asemenea, n cuvntul su de salut i de primire a icoanei, printele paroh Carmil Duma a remarcat faptul c aceast vizit a icoanei n comunitile din Moldova este un eveniment istoric i o ocazie inevitabil de a se realiza prin aceast imagine a Sfintei Fecioare Maria, comuniunea filial care exist ntre mam i fii i ntre fii i mam i de rennoire tot mai mult a vieii de credin. O Preasfant Fecioar Marie, din Sanctuarul de la Cacica, sub aceast imagine a ta, de secole mult venerat, deseori am venii, dar niciodat nu am reuit s ajungem cu toii la tine, acas. ns, tu, astzi vii la noi ca s te ntlneti cu noi, s-i vezi pe toi fiii ti, iar fiii ti s te ntalneasc, s te vad pe tine. Rmi la noi n aceste zile, aa cu ai rmas odinioar la vara ta Elisabeta, poate nu 3 luni, pentru c mai ai de vizitat i alte parohii, dar mcar cteva zile. Simte-te bine la noi. Vrem s fim i s ne bucurm mpreun cu tine, aa cum se bucur o mam alturi de copii ei, aa cum se bucur copii alturi de mama lor, s stm de vorba cu tine n rugciune, avem multe s-i povestim o Mama iubitoare.

n cadrul predicii, preasfinitul, printre altele a spus: n exclamaia Elisabetei, de unde mie fericirea aceasta ca s vin la mine Maica Domnului meu, i noi spunem, de unde nou fericirea aceasta ca s vin la noi, acas Maica Domnulu nostru. Nu pentru meritele noastre, ci pentru meritele lui Isus Cristos i din iubirea Sfintei Fecioare Maria fa de noi fiii ei.

Pr. Pal Cristian care a nsoit Icoana Maicii Domnului n perelinajul ei, a vorbit despre originea i istoria acestei Icoane i despre dorina pstorului diecezei ca la sfritul celor 3 ani de perelinaj al Icoanei n comunitile catolice din Moldova s se realizeze o coroan i un vemnt din aur pentru aceast Icoan din oferta credincioilor: aur, argint i bani.

La sfritul sfintei Liturghii de primire a Icoanei episcopul a ndemnat pe credincioi s rman n aceste zile alturi de i mpreun cu Sfnta Fecioar Maria, s o laude, s o roage i s o invoce n rugciune, cci ea este cea mai puternic mijlocitoare la Dumnezeu. Prin ea vom ajunge mai uor la Isus.

La sfritul sfintei Liturghii de primire a Icoanei, pr. paroh a mai fcut urmtoarele precizri: Dorina Bisericii este s exploatai i s trii din plin aceste zile unice de har i mare binecuvntare ca s putei scoate din ele profitul spiritual, necesar pentru viaa aceasta, pentru obinerea indulgenei i pentru mntuirea sufletului. S nu o lsm pe Sfnta Fecioar Maria, oaspetele nostru drag, singur, s stm cu ea i alturi de ea, s ne deschidem sincer inima noastra n faa ei, cci ea ne iubete, avem multe s-i spunem i din mpliniri i din dezamgiri, i din bucurii i din necazuri, ea ne nelege i vrea s ne ajute i s ne ocroteasc cu inima i puterea ei de mam. S o rugm pe Maica Domnului s pun o vorb bun la Fiul ei Isus, ca s ne ierte de pcatele cu care l-am suprat de attea ori n via, s ne ajute, s ne binecuvntezeze i s ne mntuiasc. Tuturor v urez zile de mare intensitate spritual, de har i binecuvantare cereasc sub privirile iubitoare i mngietoare ale Mariei.

n zilele de pelerinaj care au urmat, vineri i smbt, au fost doua sfinte Liturghii: la ora 11.00 i 18.00, ncepnd de la ora 09.00 pn la ora 11.00, de la ora 16.00 pn la ora 18.00, de la ora 21.00 pn noaptea trziu, ora 02.00, credincioii s-au rugat n comun, ludnd-o i invocnd-o pe Sfnta Fecioara Maria, a fost ocazie de spovad dimineaa, dup-amiaza i seara pentru rennoirea sufleteasc n mod sacramental.

Procesiunea care s-a fcut smbt seara, dup sfnta Liturghie, cu Icoana Maici Domnului pe strzile i n cimitirul din sat, a fost o adevarat manifestare a credinei, o premrire a lui Dumnezeu i o laud adus Sfintei Fecioare Maria, o binecuvantare sub privirile Icoanei ei Miraculoase.

Liturghia de ncheiere, duminica 29.06.201, orele 11.00 a fost prezidata de pr. decan, Enasel Mihai, alaturi de mai multi preoti concelebranti.

La nceputul sfintei Liturghii, parintele paroh n cuvantul sau, adresandu-se credinciosilor a spus: Inca mai suntem adunati n fata i n jurul icoanei miraculoase a Sfintei Fecioare Maria din Sanctuarul de la Cacica, o mama iubitoare, ntelegatoare i ocrotitoare care ne surade i ne mangaie pe noi fiii ei cu privirea ei calda de mama atunci cand ne uitam la ea, o admiram, i o invocam n rugaciune. Intelegem ce lucruri mari a facut Domnul pentru ea, astfel ncat ii este inima plina de bucurie, iar popoarele o numesc fericita pentru ca a crezut celor spuse ei de Domnul. i noua, Dumnezeu a facut lucruri mari, pentru ca ne-a dat-o pe Maria, mama sa ca mama, iar n aceste zile asa cum odinioara a vizitat-o pe vara sa Elisabeta, ne viziteaza i pe noi umplandu-ne inimile de bucuri. i pentru ca aceste zile de pelerinaj sa fie primite de Dumnezeu, sa fie o adevarata binecuvantare cereasca prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria i pentru a obtine indulgenta i merite naintea lui Dumnezeu sa recunoastem ca suntem pacatosi i ca avem nevoie de iertarea lui Dumnezeu.

La sfarsitul sfintei Liturghii, parintele paroh luand din nou cuvantul a spus: Si Maria a ramas 3 luni la vara sa Elisabeta, apoi s-a ntors acasa. Oare de ce a stat Maria asa de mult la Elisabeta. Ce au facut ele n tot acest timp impreuna? Despre ce au discutat ele. Cu siguranta ca s-au rugat. S-au bucurat i au discutat despre panurile pe care Dumnezeu le are cu ele, de a deveni mame. Noi oare ce am facut n aceste 4 zile ale vizitei Sfintei Fecioare Maria la noi? Ce am discutat cu ea? n aceste zile mariene de har i binecuvabntare, noi copiii cinstitori i iubitori ai Sfintei Fecioare Maria, ne-am smuls din preocuparile noastre atat de numeroase importante care ne tin viata legata de pamant i ne-am ndreptat privirile spre cer pentru a o contempa i admira pe Sfnta Fecioara Maria care ne surade i ne binecuvanteaza.

Ne-am apropiat de Sfnta Fecioar prin intermediul acestei icoane a ei de la Cacica, ne-am nchinat n fata ei, ne-am destainuit, am atins-o, i-am ncredintat scrisori i biletele cerandu-i sa ne ndeplinesaca toate dorintele bune i sfinte, am ncredintat viata nastra, familiile naostre ei, spre a le ocroti i binecuvanta, am purtat-o n procesiune pe strazile satului i am cerut sa ne binecuvinteze casele, gospodariile, animalele, munca i campiile naoastre. Am purtat-o n cimitir unde prin mijlocirea ei ne-am rugat pentru raposatii nostri ca sa le aducem o mangaiere i o speranta la nviere. I-am spus ca ea este mama noastra, iar ea a spus ca noi suntem copii ei. Ea a fost oaspetele nostru cel mai drag din aceste zile fata de care am oferit fiecare o atentie deaosebita.

Cateva zile Corhana a fost un adevarat loc de perelinaj pentru Icoana Miraculoasa a Maicii Domnului, pelerina, cat i pentru multii crestini veniti din imprejurimi sau locuri mai ndepartate, ca i pelerini.

Apoi, pr. paroh a multumit lui Dumnezeu ca ne-a dat-o pe Maria spre a o ruga, invoca i cinsti de catre noi, poporul crestin, a multumit i Sfintei Fecioare Maria de la Cacica, pentru ca n aceste zile a binevoit sa poposeasca la Corhana, vizitandu-i pe fiii credinciosi de aici, a multumit episcopului, pr. decan, preotilor, credinciosilor i tuturor celor care au participat n aceste zile de sarbatoare la pelerinajul Sfintei Fecioare Maria n Corhana.

Printre altele pr. paroh a spus: Maria este tare, cea mai tare dintre oameni, pentru ca reuseste sa mobilizeze, sa-i sensibilizeze pe toti n i pentru credinta, n i pentru speranta n i pentru iubire, sa adune asa de multi n jurul ei: episcopi, preoti, credinciosi, batrani, adulti, tineri, copii, tari, bogati, saraci, bolnavi, sanatosi, nvatati, nestiutori, pacatosi, sfinti etc. Asa cum n jurul mormantului lui Isus din Ierusalim, mai bine de 2000 ani este o agitatie continua, un dute vino, la fel i n jurul jurul Icoanei Maicii Domnului de la Cacica, n aceste ziele, aici la Corhana, a fost o agitatie continua, un dute vino neintrerupt, chiar i noaptea. Aceste zile au fost cu adevarat de har, de binecuvantare, de reinoire sufleteasca i de ncurajare n trairea mai intensa a virtutilor crestine. O adevarata comuniune ce s-a realizat n mod vizibil, prin intremediul acestei Icoane, ntre cer i pamant, ntre Dumnezeu i oameni, ntre Maria i fiii ei.

Chiar daca Maria va pleca astazi din mijlocul nostru, sub aceasta imagine a ei de la Cacica, n alta parohie, la Traian - Bacau, ea totusi ramane n continuare n constiinta, n inima, n credinta i n vata fiecaruia dintre noi pentru ca ne iubeste i noi o iubim pe ea.

La urma, toti crestinii din biserica au laudat-o i aplaudat-o pe Maria pentru vizita pe care le-a facut-o, au rugat-o sa mai vina i altadata, i ca un gest de recunostinta, pretuire i dragoste au primit n dar o reproducere a Icoanaei Miraculoase a Maicii Domnului de la Cacica.

Pr. Pal Cristian, n numele pastorului diecezei de Iasi, Ep. Petru Ghergel a multumit parintelui paroh i tuturor credinciosilor din Corhana i celor veniti din alte imprejurim ca au binevoit sa primeasca n comunitatea lor, n aceste ziel, Icoana Miraculoasa a Sfintei Fecioare Maria de la Cacica pentru a-si reinoi viata de credinta sub privirile iubitoare i mangaietoare ale Mariei. El a spus ca a ramas surprins, placut impresionat de intensitatea cu care credinciosii s-au implicat sa valorifice i traiasca aceste zile de har i de mare binecuvantare mariana.

La orele 16.00 credinciosii n rugaciuni i cantari n cinstea Sfintei Fecioare Maria, si-au luat ramas bun de la Icoana Maicii Domnului, iar parintele paroh ia urat drum bun n acesta calatorie-pelerinaj n comunitatile catolice din Moldova i sa cucereasca cucereasca toate inimile.

Prelucrare dup www.corhana.cnet.ro