Peregrinatio Mariae - Corhana (26-29 mai 2011)

Potrivit dorinþei pãstorului Diecezei de Iaºi, ep. Petru Gherghel, în cadrul perelinajului pe care îl face în comunitãþile catolice din Moldova, cu ocazia anului liturgic-pastoral în care ne aflãm, dedicat reflecþiei despre familie ºi cãsãtoria creºtinã, Icoana Maicii Domnului din Sanctuarul de la Cacica, în perioada 26-29 mai 2011, a poposit în Parohia Romano-Catolicã Corhana.

Cu mult entuziasm ºi în aplauze, ea a fost întâmpinatã ºi primitã în seara zilei de joi, 26 mai 2011, la ora 19.00, de cãtre pãstorul diecezei ep. Petru Gherghel, alãturi de pãrintele paroh Carmil Duma ºi un grup de preoþi, împreunã cu numeroºi credincioºi din Corhana ºi din împrejurimi.

În cadrul cuvântului de salut ºi de primire a icoanei, ep. Petru Gherghel a subliniat semnificaþia ºi importanþa acestui pelerinaj al icoanei miraculoase în comunitãþile catolice din Moldova, spunând cã aºa cum noi credincioºii, mergem în pelerinaj la sanctuarul din Cacica, pentru a vedea ºi a venera Icoana Miraculoasa a sfintei Fecioare Maria, la fel ºi ea, acum, vine în pelerinaj, vine în vizitã, acasã la noi pentru a ne vedea ºi a ne binecuvânta pe noi care suntem fiii ei. Aceasta este o ocazie extraordinarã, un privilegiu unic de pânã acum, ca acasã la noi, sub privirile mângâietoare ale sfintei Fecioare Maria de la Cacica, noi fiii ei sã ne putem reînnoi viaþa noastrã spiritualã, credinþa, speranþa ºi dragostea noastrã.

La începutul sfintei Liturghii pãrintele paroh a rostit urmatorul cuvânt: Iubiþi cinstitori ai Sfintei Fecioare Maria, permiteþi-mi sã vã salut pe toþi cu salutul creºtinesc specific timpului pascal în care ne aflãm ºi cu cel de peste an: Cristos a înviat! Lãudat sã fie Isus ºi Maria. Tuturor, vã urez bun venit la deschiderea zilelor de sãrbãtoare ale pelerinajului Icoanei Maici Domnului de la Cacica. Iatã cã în acest an pastoral dedicat familiei ºi cãsãtoriei creºtine, în acest timp pascal, când celebrãm ºi retrãim misterul central al credinþei noastre, Învierea Domnului nostru Isus Cristos, în aceastã lunã mai, dedicatã cinstirii Sfintei Fecioare Maria, în aceastã vreme, când nu de mult, a fos beatificat Sfântul Pãrinte Ioan Paul al II-lea, cu doar câteva zile înainte de sãrbãtoarea vizitei sfintei Fecioare Maria la vara sa Elisabeta, Sfânta Fecioarã Maria, sub imaginea ei de la Sanctuarul din Cacica vine în vizitã, se aflã în vizitã la noi, la Corhana, o comunitate de credincioºi a cãrei patroanã spiritualã este chiar ea, în durerile ei. Ea a venit la noi ca sã ne vadã ºi noi s-o vedem pe ea. Pentru cã noi nu putem ajunge cu toþii la ea, vine ea la noi ca sã ne vadã pe toþi, iar noi toþi sã o vedem pe ea.

De asemenea, în cuvântul sãu de salut ºi de primire a icoanei, pãrintele paroh Carmil Duma a remarcat faptul cã aceastã vizitã a icoanei în comunitãþile din Moldova este un eveniment istoric ºi o ocazie inevitabilã de a se realiza prin aceastã imagine a Sfintei Fecioare Maria, comuniunea filialã care existã între mamã ºi fii ºi între fii ºi mamã ºi de reînnoire tot mai multã a vieþii de credinþã. O Preasfantã Fecioarã Marie, din Sanctuarul de la Cacica, sub aceastã imagine a ta, de secole mult veneratã, deseori am veniþi, dar niciodatã nu am reuºit sã ajungem cu toþii la tine, acasã. Însã, tu, astãzi vii la noi ca sã te întâlneºti cu noi, sã-i vezi pe toþi fiii tãi, iar fiii tãi sã te întalneascã, sã te vadã pe tine. Rãmâi la noi în aceste zile, aºa cu ai rãmas odinioarã la vara ta Elisabeta, poate nu 3 luni, pentru cã mai ai de vizitat ºi alte parohii, dar mãcar câteva zile. Simte-te bine la noi. Vrem sã fim ºi sã ne bucurãm împreunã cu tine, aºa cum se bucurã o mamã alãturi de copii ei, aºa cum se bucurã copii alãturi de mama lor, sã stãm de vorba cu tine în rugãciune, avem multe sã-þi povestim o Mama iubitoare.

În cadrul predicii, preasfinþitul, printre altele a spus: În exclamaþia Elisabetei, de unde mie fericirea aceasta ca sã vinã la mine Maica Domnului meu, ºi noi spunem, de unde nou fericirea aceasta ca sã vinã la noi, acasã Maica Domnulu nostru. Nu pentru meritele noastre, ci pentru meritele lui Isus Cristos ºi din iubirea Sfintei Fecioare Maria faþã de noi fiii ei.

Pr. Pal Cristian care a însoþit Icoana Maicii Domnului în perelinajul ei, a vorbit despre originea ºi istoria acestei Icoane ºi despre dorinþa pãstorului diecezei ca la sfârºitul celor 3 ani de perelinaj al Icoanei în comunitãþile catolice din Moldova sã se realizeze o coroanã ºi un veºmânt din aur pentru aceastã Icoanã din oferta credincioºilor: aur, argint ºi bani.

La sfãrºitul sfintei Liturghii de primire a Icoanei episcopul a îndemnat pe credincioºi sã rãmanã în aceste zile alãturi de ºi împreunã cu Sfânta Fecioarã Maria, sã o laude, sã o roage ºi sã o invoce în rugãciune, cãci ea este cea mai puternicã mijlocitoare la Dumnezeu. Prin ea vom ajunge mai uºor la Isus.

La sfârºitul sfintei Liturghii de primire a Icoanei, pr. paroh a mai fãcut urmãtoarele precizãri: Dorinþa Bisericii este sã exploataþi ºi sã trãiþi din plin aceste zile unice de har ºi mare binecuvântare ca sã puteþi scoate din ele profitul spiritual, necesar pentru viaþa aceasta, pentru obþinerea indulgenþei ºi pentru mântuirea sufletului. Sã nu o lãsãm pe Sfânta Fecioarã Maria, oaspetele nostru drag, singurã, sã stãm cu ea ºi alãturi de ea, sã ne deschidem sincer inima noastra în faþa ei, cãci ea ne iubeºte, avem multe sã-i spunem ºi din împliniri ºi din dezamãgiri, ºi din bucurii ºi din necazuri, ea ne înþelege ºi vrea sã ne ajute ºi sã ne ocroteascã cu inima ºi puterea ei de mamã. Sã o rugãm pe Maica Domnului sã punã o vorbã bunã la Fiul ei Isus, ca sã ne ierte de pãcatele cu care l-am supãrat de atâtea ori în viaþã, sã ne ajute, sã ne binecuvântezeze ºi sã ne mântuiascã. Tuturor vã urez zile de mare intensitate spritualã, de har ºi binecuvantare cereascã sub privirile iubitoare ºi mângâietoare ale Mariei.

În zilele de pelerinaj care au urmat, vineri ºi sâmbãtã, au fost doua sfinte Liturghii: la ora 11.00 ºi 18.00, începând de la ora 09.00 pânã la ora 11.00, de la ora 16.00 pânã la ora 18.00, de la ora 21.00 pânã noaptea târziu, ora 02.00, credincioºii s-au rugat în comun, lãudând-o ºi invocând-o pe Sfânta Fecioara Maria, a fost ocazie de spovadã dimineaþa, dupã-amiaza ºi seara pentru reînnoirea sufleteascã în mod sacramental.

Procesiunea care s-a fãcut sâmbãtã seara, dupã sfânta Liturghie, cu Icoana Maici Domnului pe strãzile ºi în cimitirul din sat, a fost o adevaratã manifestare a credinþei, o premãrire a lui Dumnezeu ºi o laudã adusã Sfintei Fecioare Maria, o binecuvantare sub privirile Icoanei ei Miraculoase.

Liturghia de încheiere, duminica 29.06.201, orele 11.00 a fost prezidata de pr. decan, Enasel Mihai, alaturi de mai multi preoti concelebranti.

La începutul sfintei Liturghii, parintele paroh în cuvantul sau, adresandu-se credinciosilor a spus: Inca mai suntem adunati în fata ºi în jurul icoanei miraculoase a Sfintei Fecioare Maria din Sanctuarul de la Cacica, o mama iubitoare, întelegatoare ºi ocrotitoare care ne surade ºi ne mangaie pe noi fiii ei cu privirea ei calda de mama atunci cand ne uitam la ea, o admiram, ºi o invocam în rugaciune. Intelegem ce lucruri mari a facut Domnul pentru ea, astfel încat ii este inima plina de bucurie, iar popoarele o numesc fericita pentru ca a crezut celor spuse ei de Domnul. ºi noua, Dumnezeu a facut lucruri mari, pentru ca ne-a dat-o pe Maria, mama sa ca mama, iar în aceste zile asa cum odinioara a vizitat-o pe vara sa Elisabeta, ne viziteaza ºi pe noi umplandu-ne inimile de bucuri. ºi pentru ca aceste zile de pelerinaj sa fie primite de Dumnezeu, sa fie o adevarata binecuvantare cereasca prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria ºi pentru a obtine indulgenta ºi merite înaintea lui Dumnezeu sa recunoastem ca suntem pacatosi ºi ca avem nevoie de iertarea lui Dumnezeu.

La sfarsitul sfintei Liturghii, parintele paroh luand din nou cuvantul a spus: Si Maria a ramas 3 luni la vara sa Elisabeta, apoi s-a întors acasa. Oare de ce a stat Maria asa de mult la Elisabeta. Ce au facut ele în tot acest timp impreuna? Despre ce au discutat ele. Cu siguranta ca s-au rugat. S-au bucurat ºi au discutat despre panurile pe care Dumnezeu le are cu ele, de a deveni mame. Noi oare ce am facut în aceste 4 zile ale vizitei Sfintei Fecioare Maria la noi? Ce am discutat cu ea? În aceste zile mariene de har ºi binecuvabntare, noi copiii cinstitori ºi iubitori ai Sfintei Fecioare Maria, ne-am smuls din preocuparile noastre atat de numeroase importante care ne tin viata legata de pamant ºi ne-am îndreptat privirile spre cer pentru a o contempa ºi admira pe Sfânta Fecioara Maria care ne surade ºi ne binecuvanteaza.

Ne-am apropiat de Sfânta Fecioarã prin intermediul acestei icoane a ei de la Cacica, ne-am închinat în fata ei, ne-am destainuit, am atins-o, i-am încredintat scrisori ºi biletele cerandu-i sa ne îndeplinesaca toate dorintele bune ºi sfinte, am încredintat viata nastra, familiile naostre ei, spre a le ocroti ºi binecuvanta, am purtat-o în procesiune pe strazile satului ºi am cerut sa ne binecuvinteze casele, gospodariile, animalele, munca ºi campiile naoastre. Am purtat-o în cimitir unde prin mijlocirea ei ne-am rugat pentru raposatii nostri ca sa le aducem o mangaiere ºi o speranta la înviere. I-am spus ca ea este mama noastra, iar ea a spus ca noi suntem copii ei. Ea a fost oaspetele nostru cel mai drag din aceste zile fata de care am oferit fiecare o atentie deaosebita.

Cateva zile Corhana a fost un adevarat loc de perelinaj pentru Icoana Miraculoasa a Maicii Domnului, pelerina, cat ºi pentru multii crestini veniti din imprejurimi sau locuri mai îndepartate, ca ºi pelerini.

Apoi, pr. paroh a multumit lui Dumnezeu ca ne-a dat-o pe Maria spre a o ruga, invoca ºi cinsti de catre noi, poporul crestin, a multumit ºi Sfintei Fecioare Maria de la Cacica, pentru ca în aceste zile a binevoit sa poposeasca la Corhana, vizitandu-i pe fiii credinciosi de aici, a multumit episcopului, pr. decan, preotilor, credinciosilor ºi tuturor celor care au participat în aceste zile de sarbatoare la pelerinajul Sfintei Fecioare Maria în Corhana.

Printre altele pr. paroh a spus: Maria este tare, cea mai tare dintre oameni, pentru ca reuseste sa mobilizeze, sa-i sensibilizeze pe toti în ºi pentru credinta, în ºi pentru speranta în ºi pentru iubire, sa adune asa de multi în jurul ei: episcopi, preoti, credinciosi, batrani, adulti, tineri, copii, tari, bogati, saraci, bolnavi, sanatosi, învatati, nestiutori, pacatosi, sfinti etc. Asa cum în jurul mormantului lui Isus din Ierusalim, mai bine de 2000 ani este o agitatie continua, un dute vino, la fel ºi în jurul jurul Icoanei Maicii Domnului de la Cacica, în aceste ziele, aici la Corhana, a fost o agitatie continua, un dute vino neintrerupt, chiar ºi noaptea. Aceste zile au fost cu adevarat de har, de binecuvantare, de reinoire sufleteasca ºi de încurajare în trairea mai intensa a virtutilor crestine. O adevarata comuniune ce s-a realizat în mod vizibil, prin intremediul acestei Icoane, între cer ºi pamant, între Dumnezeu ºi oameni, între Maria ºi fiii ei.

Chiar daca Maria va pleca astazi din mijlocul nostru, sub aceasta imagine a ei de la Cacica, în alta parohie, la Traian - Bacau, ea totusi ramane în continuare în constiinta, în inima, în credinta ºi în vata fiecaruia dintre noi pentru ca ne iubeste ºi noi o iubim pe ea.

La urma, toti crestinii din biserica au laudat-o ºi aplaudat-o pe Maria pentru vizita pe care le-a facut-o, au rugat-o sa mai vina ºi altadata, ºi ca un gest de recunostinta, pretuire ºi dragoste au primit în dar o reproducere a Icoanaei Miraculoase a Maicii Domnului de la Cacica.

Pr. Pal Cristian, în numele pastorului diecezei de Iasi, Ep. Petru Ghergel a multumit parintelui paroh ºi tuturor credinciosilor din Corhana ºi celor veniti din alte imprejurim ca au binevoit sa primeasca în comunitatea lor, în aceste ziel, Icoana Miraculoasa a Sfintei Fecioare Maria de la Cacica pentru a-si reinoi viata de credinta sub privirile iubitoare ºi mangaietoare ale Mariei. El a spus ca a ramas surprins, placut impresionat de intensitatea cu care credinciosii s-au implicat sa valorifice ºi traiasca aceste zile de har ºi de mare binecuvantare mariana.

La orele 16.00 credinciosii în rugaciuni ºi cantari în cinstea Sfintei Fecioare Maria, si-au luat ramas bun de la Icoana Maicii Domnului, iar parintele paroh ia urat drum bun în acesta calatorie-pelerinaj în comunitatile catolice din Moldova ºi sa cucereasca cucereasca toate inimile.

Prelucrare dupã www.corhana.cnet.ro