Invitaþie la pelerinajul special pentru bolnavi la Cacica

Oficiul pentru Pastoraþia Sanitarã al Episcopiei Romano-Catolice Iaºi, în colaborare cu Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Centrului Diecezan Caritas, Oficiul pentru Pelerinaje, sanctuarul de la Cacica ºi parohiile Diecezei de Iaºi organizeazã un pelerinaj special pentru bolnavi, la Cacica, în ziua de 13 mai 2011.

Prin scrisoarea care le-a fost adresatã de cãtre Oficiul pentru Pastoraþia Sanitarã, preoþii parohi, persoanele consacrate ºi credincioºii sunt rugaþi:
- sã organizeze la nivel parohial pregãtirea bolnavilor (cel puþin un bolnav din parohiile mici, iar din parohiile mari mai mulþi), care sã participe la pelerinajul diecezan al bolnavului de la Cacica;
- pe cât este posibil, sã fie selectaþi bolnavii care deþin cãrucioare medicale, pentru a uºura participarea lor la celebrãri;
- sã organizeze deplasarea spre Cacica ºi sã susþinã financiar, acolo unde este necesar, costurile aferente pelerinajului;
- sã li se reaminteascã bolnavilor cu probleme speciale cã trebuie sã aibã tratamentul medicamentos cu ei;
- sã fie sensibili la aceastã acþiune diecezanã ºi sã organizeze rugãciuni speciale în biserica parohialã pentru bolnavii care nu pot sã se deplaseze la Cacica, deoarece în aceastã zi se celebreazã la nivel diecezan Ziua Bolnavului.

Pentru aceeaºi zi, invitaþia cãlduroasã de a participa la pelerinaj este adresatã ºi personalului medical catolic al Diecezei de Iaºi. Prin prezenþa lor, medicii, asistenþii medicali, personalul auxiliar medical sunt chemaþi sã contribuie la consolidarea comuniunii cu cei care suferã.

Programul pelerinajului:
- 09.30-10.00: sosirea pelerinilor
- 10.00: Ritualul de primire solemnã a pelerinilor ºi Celebrarea penitenþialã
- 10.30: Recitarea Sfântului Rozariu
- 11.00: Sfânta Liturghie pontificalã, prezidatã de cãtre episcopul Petru Gherghel, urmatã de rugãciuni speciale cãtre Sfânta Fecioarã pentru bolnavi
- 13.00-14.00: Prânzul din pachetele proprii
- 14.00: Adoraþia Euharisticã ºi binecuvântarea bolnavilor cu sfântul sacrament
- 14.45: Plecarea spre casã.

Toate datele vor fi transmise cãtre dr. Gema Bãcoanu - coordonator diecezan al Programului Servicii de Îngrijiri la Domiciliu, la telefon: 0742.034.062 ºi fax 0232.276.393 sau d-na Antonina Dogariu - coordonator executiv al Programului Servicii de Îngrijiri la Domiciliu la telefon: 0741.217.381. Pentru detalii suplimentare poate fi contactat ºi pr. Laurenþiu Dãncuþã la telefonul 0721.565.663.

Din iniþiativa papei Ioan Paul al II-lea, începând cu anul 1992, pentru ziua de 11 februarie, a fost instituitã Ziua Mondialã a Bolnavului, o zi specialã de rugãciuni pentru bolnavi, prin care se doreºte sensibilizarea credincioºilor faþã de cei care suferã.

Din dispoziþia episcopului Petru Gherghel, din motive pastorale, Ziua Bolnavului se celebreazã în Dieceza de Iaºi în ziua de 13 mai, ziua apariþiei Sfintei Fecioare Maria la Fatima.

* * *

"Dragi fraþi ºi surori doresc sã exprim iubirea mea faþã de toþi ºi faþã de fiecare, simþindu-mã pãrtaº de suferinþele ºi de speranþele pe care le trãiþi zilnic în unire cu Cristos rãstignit ºi înviat, ca sã vã dãruiascã pacea ºi vindecarea inimii. Împreunã cu el sã vegheze alãturi de voi Fecioara Maria, pe care o invocãm cu încredere Tãmãduitoarea bolnavilor ºi Mângâietoarea mâhniþilor. La picioarele crucii se realizeazã pentru ea profeþia lui Simeon: inima ei de mamã este strãpunsã (cf. Lc 2,35). Din abisul durerii ei, participare la durerea Fiului, Maria este fãcutã capabilã sã primeascã noua misiune: sã devinã Mamã a lui Cristos în mãdularele sale. În ora crucii, Isus îl prezintã ei pe fiecare dintre discipolii sãi spunându-i: «Iatã fiul tãu!» (cf. In 19,26-27). Compasiunea maternã faþã de Fiul devine compasiune maternã faþã de fiecare dintre noi în suferinþele noastre zilnice..."

(Din Mesajul Sfântului Pãrinte Benedict al XVI-lea
pentru a XVII-a Zi Mondialã a Bolnavului
din 11 februarie 2011 )

"Fiecare persoanã ºi întreaga societate trebuie sã-ºi îndrepte atenþia spre cei în suferinþã, sã-i accepte cu grijã ºi iubire între toþi membrii familiei umane ºi, arãtându-le compasiunea, sã-i preþuiascã ºi sã-i considere ca ºi pe ceilalþi fraþi ºi surori, ba, ºi mai mult, ca pe adevãrate comori lãsate de Dumnezeu, care sã le aminteascã mereu de condiþia precarã ºi efemerã a vieþii, ca pe o jertfã ºi o contribuþie la creºterea solidaritãþii umane".

(Din Mesajul PS Petru Gherghel, episcop de Iaºi,
pentru Ziua Mondialã a Bolnavului
din 11 februarie 2011)