Invitaie la pelerinajul special pentru bolnavi la Cacica

Oficiul pentru Pastoraia Sanitar al Episcopiei Romano-Catolice Iai, n colaborare cu Serviciul de ngrijire la Domiciliu al Centrului Diecezan Caritas, Oficiul pentru Pelerinaje, sanctuarul de la Cacica i parohiile Diecezei de Iai organizeaz un pelerinaj special pentru bolnavi, la Cacica, n ziua de 13 mai 2011.

Prin scrisoarea care le-a fost adresat de ctre Oficiul pentru Pastoraia Sanitar, preoii parohi, persoanele consacrate i credincioii sunt rugai:
- s organizeze la nivel parohial pregtirea bolnavilor (cel puin un bolnav din parohiile mici, iar din parohiile mari mai muli), care s participe la pelerinajul diecezan al bolnavului de la Cacica;
- pe ct este posibil, s fie selectai bolnavii care dein crucioare medicale, pentru a uura participarea lor la celebrri;
- s organizeze deplasarea spre Cacica i s susin financiar, acolo unde este necesar, costurile aferente pelerinajului;
- s li se reaminteasc bolnavilor cu probleme speciale c trebuie s aib tratamentul medicamentos cu ei;
- s fie sensibili la aceast aciune diecezan i s organizeze rugciuni speciale n biserica parohial pentru bolnavii care nu pot s se deplaseze la Cacica, deoarece n aceast zi se celebreaz la nivel diecezan Ziua Bolnavului.

Pentru aceeai zi, invitaia clduroas de a participa la pelerinaj este adresat i personalului medical catolic al Diecezei de Iai. Prin prezena lor, medicii, asistenii medicali, personalul auxiliar medical sunt chemai s contribuie la consolidarea comuniunii cu cei care sufer.

Programul pelerinajului:
- 09.30-10.00: sosirea pelerinilor
- 10.00: Ritualul de primire solemn a pelerinilor i Celebrarea penitenial
- 10.30: Recitarea Sfntului Rozariu
- 11.00: Sfnta Liturghie pontifical, prezidat de ctre episcopul Petru Gherghel, urmat de rugciuni speciale ctre Sfnta Fecioar pentru bolnavi
- 13.00-14.00: Prnzul din pachetele proprii
- 14.00: Adoraia Euharistic i binecuvntarea bolnavilor cu sfntul sacrament
- 14.45: Plecarea spre cas.

Toate datele vor fi transmise ctre dr. Gema Bcoanu - coordonator diecezan al Programului Servicii de ngrijiri la Domiciliu, la telefon: 0742.034.062 i fax 0232.276.393 sau d-na Antonina Dogariu - coordonator executiv al Programului Servicii de ngrijiri la Domiciliu la telefon: 0741.217.381. Pentru detalii suplimentare poate fi contactat i pr. Laureniu Dncu la telefonul 0721.565.663.

Din iniiativa papei Ioan Paul al II-lea, ncepnd cu anul 1992, pentru ziua de 11 februarie, a fost instituit Ziua Mondial a Bolnavului, o zi special de rugciuni pentru bolnavi, prin care se dorete sensibilizarea credincioilor fa de cei care sufer.

Din dispoziia episcopului Petru Gherghel, din motive pastorale, Ziua Bolnavului se celebreaz n Dieceza de Iai n ziua de 13 mai, ziua apariiei Sfintei Fecioare Maria la Fatima.

* * *

"Dragi frai i surori doresc s exprim iubirea mea fa de toi i fa de fiecare, simindu-m prta de suferinele i de speranele pe care le trii zilnic n unire cu Cristos rstignit i nviat, ca s v druiasc pacea i vindecarea inimii. mpreun cu el s vegheze alturi de voi Fecioara Maria, pe care o invocm cu ncredere Tmduitoarea bolnavilor i Mngietoarea mhniilor. La picioarele crucii se realizeaz pentru ea profeia lui Simeon: inima ei de mam este strpuns (cf. Lc 2,35). Din abisul durerii ei, participare la durerea Fiului, Maria este fcut capabil s primeasc noua misiune: s devin Mam a lui Cristos n mdularele sale. n ora crucii, Isus l prezint ei pe fiecare dintre discipolii si spunndu-i: «Iat fiul tu!» (cf. In 19,26-27). Compasiunea matern fa de Fiul devine compasiune matern fa de fiecare dintre noi n suferinele noastre zilnice..."

(Din Mesajul Sfntului Printe Benedict al XVI-lea
pentru a XVII-a Zi Mondial a Bolnavului
din 11 februarie 2011 )

"Fiecare persoan i ntreaga societate trebuie s-i ndrepte atenia spre cei n suferin, s-i accepte cu grij i iubire ntre toi membrii familiei umane i, artndu-le compasiunea, s-i preuiasc i s-i considere ca i pe ceilali frai i surori, ba, i mai mult, ca pe adevrate comori lsate de Dumnezeu, care s le aminteasc mereu de condiia precar i efemer a vieii, ca pe o jertf i o contribuie la creterea solidaritii umane".

(Din Mesajul PS Petru Gherghel, episcop de Iai,
pentru Ziua Mondial a Bolnavului
din 11 februarie 2011)