Peregrinatio Mariae - Bârgãuani (27-30 martie 2011)

Icoana Maicii Domnului de la Sanctuarul din Cacica a sosit la Bârgãuani în ziua de 27 martie 2011, fiind însoþitã de pãrinþii franciscani Pal Cristian ºi Patraº Dumitru. Icoana a sosit duminicã dupã amiazã, la ora 16.45, la poarta bisericii, unde un numãr mare de credincioºi au aºteptat-o ºi au întâmpinat-o cu mari emoþii.

Am întrebat un credincios: "Ce ai simþit când s-a descoperit icoana?" ªi a spus aºa: "Am o mare evlavie faþã de Maica Domnului, dar nu am crezut niciodatã cã ea va veni la noi".

A fost apoi dusã în procesiune ºi aºezatã în faþa altarului. A urmat sfânta Liturghie prezidatã de pãrintele decan Enãºel Mihai însoþit de preoþi din decanat.

Pe parcursul acestor trei zile am observat câtã evlavie au credincioºii faþã de Maica Domnului. Se recitã sfântul Rozariu în fiecare zi înainte de sfânta Liturghie, se fac rugãciuni în cinstea ei cu diferite ocazii, la diferite sãrbãtori. Dar nu am avut niciodatã ocazia sã vãd oameni plângând în timp ce deºirau printre degete boabele Rozariului. Dacã în alte zile rugãciunea Rozariului era una obiºnuitã ºi poate chiar una plictisitoare sau monotonã, în aceste zile toþi s-au rugat cu un alt avânt, cu un alt elan ºi parcã, cu o mai mare încredere. Maica Domnului a venit la noi, auzeam des pe unii cum spuneau. Sunt convins cã pe acele hârtiuþe pe care le-au pus în cutie ºi-au scris toate necazurile ºi problemele lor cu speranþã dar ºi cu încrederea cã sfânta Fecioarã le va fi alãturi.

În toate aceste trei zile credincioºii au venit permanent sã stea alãturi de icoana Maicii Domnului. La ora 9.00 s-a recitat sfântul Rozariu dupã care s-a cântat Litania în cinstea Maicii Domnului, la ora 12.00 s-a cântat Angelus urmat de câteva rugãciuni pentru familii, iar la ora 16.30 din nou sfântul Rozariu urmat de sfânta Liturghie.

Punctul culminant a fost procesiunea care a avut loc marþi seara dupã sfânta Liturghie. Icoana a fost purtatã pe strãzile comunitãþii însoþitã de cântãri ºi rugãciuni.

Miercuri la încheiere a fost prezent PS Aurel Percã. Excelenþa sa i-a îndemnat pe credincioºi sã nu uite aceste zile ºi sã o iubeascã în continuare pe sfânta Fecioarã, pentru cã ea este cu adevãrat o mamã care meritã sã fie iubitã.

Mulþumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar pe care ni l-a fãcut, de a o avea în mijlocul nostru pe aceea care ne este mamã ºi mijlocitoare în faþa bunului Dumnezeu.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Pr. Adrian Gherghelucã
www.bargauani.cnet.ro