Peregrinatio Mariae - Rãducãneni (13-16 februarie 2011)

O dorinþã mai veche a devenit realitate!

Înscriindu-ne ºi noi în intenþia Preasfinþitului Petru Gherghel, pãstorul diecezei, ca acþiunile pastorale legate de Anul Sfintei Familii sã fie legate ºi prin prezenþa icoanei miraculoase de la Cacica în pelerinaj prin parohiile diecezei, iatã cã între 13 ºi 16 februarie 2011 icoana cu imaginea Maicii Domnului de la Cacica a poposit în Parohia Rãducãneni.

Pelerinajul a început duminicã seara cu primirea icoanei, moment la care a participat ºi Excelenþa sa Aurel Percã, episcopul auxiliar al Diecezei de Iaºi, împreunã cu alþi preoþi oaspeþi, înconjuraþi de o mulþime de credincioºi.

Sosirea icoanei ne-a umplut de emoþie. Bucuria ºi emoþia în faþa unui asemenea moment istoric se puteau citi pe feþele tuturor. În timpul unei frumoase cântãri mariane, icoana a fost scoasã din microbuzul care o poartã în pelerinaj, patru bãrbaþi au preluat icoana pentru a o purta spre bisericã ºi au aºezat-o în faþa altarului.

Celebrarea a început cu salutul Preasfinþitului Aurel, apoi pr. Petru Mogda, vicarul comunitãþii, a proclamat evanghelia "Vizitei sfintei Fecioare Maria la Elisabeta", dupã care o enoriaºã a comunitãþii a oferit un buchet de flori cu câteva gânduri în versuri, iar pr. Iulian-Eugen Kropp, parohul, a înãlþat o rugãciune de salut Sfintei Fecioare în numele comunitãþii pe care o pãstoreºte.

Procesiunea a continuat spre biserica frumos împodobitã de sãrbãtoare, unde mulþimea de credincioºi a participat la sfânta liturghie pontificalã.

La predicã, Preasfinþitul Aurel ne-a prezentat-o pe sfânta Fecioarã Maria în vizitã în comunitatea noastrã, în familiile credincioºilor, ca fiind aceea care ni-l aduce pe Isus ºi aceea care ne conduce la Isus, Fiul ei, Cel care ne oferã mântuirea. Am primit salutul ºi încurajarea pastorului diecezei noastre, a episcopului Petru Gherghel.

Dupã celebrarea sfintei Liturghii a urmat o procesiune marianã cu lumânãri în jurul bisericii. Ziua s-a încheiat cu o frumoasã devoþiune marianã "Toatã frumoasã eºti Marie" ºi cu rugãciunea de searã în comun.

Zilele urmãtoare au fost zile bogate în celebrãri. A fost un maraton plãcut de rugãciune. S-au celebrat zilnic câte douã sfinte Liturghii, la ora 10.00 ºi la ora 17.00, cu diferite teme, s-a recitat întregul Rozariu în diferite momente ale zilei, s-a cântat mereu "Îngerul Domnului", au fost diferite celebrãri mariane.

Fiecare zi începea cu rugãciunea "Îngerul Domnului" cântatã, (în timpul cãreia se dezvelea icoana Maicii Domnului, care era acoperitã la rugãciunea de searã, dupã obiceiul sanctuarelor din Polonia), cu rugãciunea de dimineaþã ºi recitarea primului Rozariu.

Prima zi, luni, a fost oferitã celor bolnavi ºi în suferinþã. Pentru cã eram la numai trei zile de dupã 11 februarie, Ziua Bolnavului, sfânta Liturghie de dimineaþã, precedatã de recitarea celui de-al doilea Rozariu, a fost oferitã pentru cei bolnavi ºi bãtrâni. Aceºtia, înconjuraþi de cei din familie, au reuºit sã vinã în numai mare la bisericã.

Pr. Cristinel Fodor, vicar episcopal, care a prezidat sfânta Liturghie, înconjurat de mai mulþi preoþi, a administrat ºi taina Ungerii bolnavului celor în suferinþã. La predicã, pornind de la evanghelia vindecãrii femeii ce s-a atins de Isus cu credinþã, pãrintele ne-a invitat pe toþi la trãirea credinþei în preajma lui Isus ºi a Maicii sale, "Tãmãduitoarea bolnavilor". Liturghia de searã, celebratã de pr. vicar Petru Mogda, a avut ca temã "suferinþele Mariei", fiind aproape de Isus împreunã cu Maica Îndureratã chiar sub cruce. Ziua s-a încheiat din nou cu o devoþiune marianã ºi cu rugãciunea de searã în comun.

A doua zi, marþi, am avut ca temã: "Copii Mariei". Sfânta Liturghie de dimineaþã a fost prezidatã de pr. Grigore Duma, înconjurat de mai mulþi preoþi ºi mai mulþi pelerini, cei mai mulþi veniþi din Huºi. La predicã, pãrintele Grigore, care a fost mai mulþi ani paroh la Cacica, la sanctuarul Maicii Domnului, ne-a chemat sã ne pãstrãm sub mantia protectoare a Mariei. Inima ei de mamã ne pãstreazã pe toþi.

Rozariul de dinaintea sfintei Liturghii de searã a fost animat de copii ºi tineri sub îndrumarea pãrintelui vicar ºi a surorilor verbite din comunitate. Sfânta Liturghie prezidatã de pr. Felix Roca, responsabil diecezan cu Pastoraþia Copiilor ºi a Tinerilor, a fost îndreptatã spre copii ºi tinerii din comunitate. Pornind de la Evanghelia "Bunei Vestiri", pãrintele a insistat asupra virtuþilor Mariei ºi la rãspunsul pe care tinerele generaþii trebuie sã le dea la chemarea lui Dumnezeu.

A treia zi, miercuri, a fost oferitã ºi dedicatã familiilor. La sfânta Liturghie de dimineaþã, pr. predicator Cristian Pal a aºezat rugãciunea ca element ce uneºte întotdeauna familia. Familia în rugãciune, rugãciunea în familie, în legãtura recitarea Sfântului Rozariu, împreunã cu Maria.

ªi a sosit seara de miercuri, moment de încheiere a acestor zile frumoase de pelerinaj a icoanei de la Cacica în Rãducãneni, dar ºi a pelerinajului credincioºilor la Maica Domnului în biserica parohialã.

Sfânta Liturghie de searã, prezidatã de pr. Alois Fechet, vicar episcopal, însoþit de pr. Iosif Dorcu, decan de Iaºi, ºi din nou de un numãr mare de preoþi din Iaºi, Tomeºti, Huºi, împreunã cu foarte mulþi credincioºi a fost un moment de mulþumire pentru toate binefacerile primite în aceste zile.

Pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului din Cacica, a vorbit la predicã despre semnificaþia pelerinajului pe care icoana îl face prin parohiile diecezei. Icoana de la Cacica întoarce vizita atâtor pelerini care au cinstit-o la Cacica. Apoi a amintit de rolul sfintei Fecioare în istoria mântuirii, ca fundament al devoþiunii de care se bucurã din partea credincioºilor. Pãrintele i-a îndemnat pe credincioºi sã se apropie cu evlavie ºi pe mai departe de icoana Preacuratei ºi sã fie convinºi cã Maica Domnului de la Cacica este protectoarea întregului popor român. Cine aleargã la sfânta Fecioarã nu va rãmâne dezamãgit. Preacurata Fecioara Maria sã fie mijlocitoarea ºi ocrotitoarea familiilor noastre!

La sfârºitul sfintei Liturghii, pr. Alois Fechet a purtat salutul Preasfinþitului Petru Gherghel, pãstorul diecezei noastre, care ne-a amintit cã a fost unit cu noi în rugãciune în aceste zile, iar la final a concluzionat: "Iatã, printre primele parohii vizitate este comunitatea din Rãducãneni, unde paroh este acum pr. Iulian Kropp, care a fost paroh mai mulþi ani la sanctuarul de la Cacica, este cel care a venerat-o ºi o cinsteºte atât de mult pe «Mãicuþa de la Cacica»".

La sfârºit s-au fãcut schimb de daruri. Actualul paroh ºi rector al sanctuarului, pr. Romuald Bulai, vechi colaborator al pr. Iulian, a oferit la finalul celebrãrilor, o copie a icoanei de la Cacica, ca semn de recunoºtinþã ºi aducere aminte al acestui eveniment, ca semn de mulþumire ºi de comuniune pentru comunitatea din Rãducãneni. Din partea credincioºilor, am înmânat pr. Romuald mai multe bijuterii din aur oferite pentru înfrumuseþarea ºi încoronarea icoanei, atât de dragi nouã, tuturor. Spunea cineva oferind o bijuterie: "Noi am primit multe daruri de la Maria, acum îi oferim ºi noi ceva. Ca sã fie cât mai frumoasã".

Au fost cu adevãrat zile minunate pentru noi, cei din Rãducãneni. Preoþii ºi toþi credincioºii au putut trece prin faþa icoanei ºi fiecare în modul sãu propriu a venerat imaginea Mariei în icoana de la Cacica. Tineri, copii, bãtrâni ºi familii întregi au venit la Maria. Au fost chiar ºi clase întregi de elevi care cu profesorii lor au cerut ajutorul ºi ocrotirea Mariei. Cinste lor. Au fost zile pline de har ºi de înãlþare sufleteascã la care au luat parte cu mult entuziasm credincioºii atât catolici cât ºi ortodocºi. Au fost celebrate diferite devoþiuni mariane, la loc de cinste fiind recitarea sfântului Rozariu. Întreaga comunitate s-a organizat pentru reuºita acestui minunat eveniment istoric, fiecare în felul sãu.

Au fost trei zile minunate, zile cu soare, iar vremea liniºtitã. Toþi am vãzut în aceasta un miracol. Pânã duminica seara fusese vijelie, furtunã, seara totul s-a liniºtit. Joi dimineaþa a revenit vremea mohorâtã, vântul, frigul ºi a început sã ningã. Viaþa a intrat în normal. Dar suntem bucuroºi ºi împliniþi.

Ne-a vizitat "MAMA".

Vizita la Rãducãneni s-a încheiat, pelerinajul icoanei prin diecezã continuã.

O Mãicuþã sfântã, mai vino la noi, te mai aºteptãm!

Regina familiei, roagã-te pentru noi!

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Pr. Iulian-Eugen Kropp