Peregrinatio Mariae - Luizi-Cãlugãra (9-11 februarie 2011)

"De unde îmi este datã, ca sã vinã Maica Domnului meu la mine?"
(Lc 1,43)

Ca în fiecare an, comunitatea credincioºilor din Luizi-Cãlugãra împreunã cu pãstorii ei, în perioada 9-11 februarie, trãieºte momente de reînnoire spiritualã ajutatã de misiunile populare þinute de pãrintele ªtefan Vacaru.

În acest an dedicat familiei, prin grija pãstorului diecezei noastre, PS Petru Gherghel, aceastã reînnoire a fost binecuvântatã ºi de prezenþa icoanei Maicii Domnului de la Cacica.

Întâmpinarea icoanei a fost fãcutã de întreaga comunitate, îmbrãcatã de sãrbãtoare în costumele populare tradiþionale, având alãturi pe PS Aurel Percã. Dupã ritualul de primire a urmat sfânta Liturghie, prezidatã de episcop, care a binecuvântat ºi a încurajat comunitatea, încredinþând-o ocrotirii Maicii Domnului.

Programul spiritual din aceste zile a cuprins sfintele Liturghii, spovezi, venerarea icoanei, Sfântul Rozariu, orã marianã ºi alte rugãciuni ºi cântece mariane.

Predicile pãrintelui ªtefan Vacaru au avut ca temã familia, inspirându-se din cuvintele pãstorului diecezei noastre: "Ne doare când vedem cã demnitatea familiei nu se bucurã pretutindeni de aceeaºi strãlucire - a familiei gânditã ºi voitã de Dumnezeu". Pãrintele predicator a prezentat criza prin care trece familia astãzi, iubirea care construieºte o familie adevãratã, pericolele care pot duce la distrugerea familiei ºi, la sfârºit, o "reþetã" prin care familia rãmâne fidelã vocaþiei sale.

În ultima zi, 11 februarie 2011, tot în cadrul misiunilor a avut loc ºi întâlnirea naþionalã a Armatei Maicii Domnului. Au participat grupuri ale A.M.D. din diferite parohii însoþite de preoþii asistenþi spirituali ºi de pãrintele asistent general Paul Bulai. Programul întâlnirii a început la ora 13.00 cu procesiune spre bisericã, a continua cu o rugãciune la mormântul pr. Iosif Pal, confondator al Armatei Maicii Domnului, adoraþie euharisticã, ora marianã ºi alte rugãciuni.

Zilele de misiuni ºi prezenþa icoanei Maicii Domnului s-au încheiat cu sfânta Liturghie de la ora 17.00, prezidatã de pãrintele Emilian Cãtãlin, ministrul provincial, la care au mai luat parte pãrintele Isidor Dâscã, decan de Bacãu, alþi preoþi, persoane consacrate, pelerini ºi credincioºi din parohiile vecine.

La sfârºitul sfintei Liturghii, pãrintele Romulad Bulai, rector al sanctuarului din Cacica, a oferit pãrintelui paroh Daniel Lucaci ºi întregii comunitãþi o copie a icoanei Maicii Domnului din Cacica. Apoi toþi pelerinii ºi credincioºii, în spirit de credinþã ºi de pietate, cu cântece ºi rugãciuni, cu lumânãri aprinse au participat la procesiunea cu icoana Maicii Domnului în jurul bisericii.

Mulþumim bunului Dumnezeu ºi Maicii sale Sfinte pentru toate harurile revãrsate în aceste zile ºi tuturor celor care au organizat ºi au participat la sãrbãtoarea comunitãþii din Luizi Cãlugãra.

Pr. Sorin Giurgi, OMFConv.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]