Peregrinatio Mariae - Soloneu Nou (15-19 decembrie 2010)

"Maria i viziteaz pe aceia care au vizitat-o de attea ori"

16 decembrie 2010 - o zi de neuitat pentru credincioii din Parohia "Coborrea Duhului Sfnt" din Soloneu Nou.

Ora 17.00 - credincioii, mpreun cu Preasfinitul Petru Gherghel, parohul Marius Bucevschi i preoi din toat Bucovina, o ateapt cu nerbdare pe Preasfnta Fecioar Maria de la Cacica.

"Vine" - se aud mai multe voci deodat. ntmpinat la intrarea n sat de tineri clrei mbrcai n costume populare poloneze, Mama Cereasc a poposit n mijlocul nostru.

Dup salutul episcopului Petru Gherghel, n limba polon, Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus i Maryja zawsze dziewica, pstorul Diecezei de Iai a subliniat faptul c "Maria i viziteaz pe aceia care au vizitat-o de attea ori" - referindu-se la pelerinajele anuale pe care credincioii din Soloneu Nou le fac la sanctuarul de la Cacica la 15 august, 7 octombrie i ori de cte ori au ocazia.

Ajuns la biseric, Preasfnta Fecioar prea c zmbete tuturor celor prezeni, bucuroas c a fost ntmpinat de muli preoi, credincioi, tineri i copii. Dup rugciunile adresate Mariei de ctre familii i copii, a urmat o Liturghie superb, iar cuvintele preotului predicator (Irinel Iosub - paroh de Siret) au adus n ochii credincioilor lacrimi, dar erau lacrimi de speran i credin c Maica Domnului de la Cacica nu ne va prsi niciodat.

Mulumind episcopului Petru Gherghel, rectorului Sanctuarului de la Cacica, dar i tuturor preoilor, nchei cu rugciunea: "Isuse, Maria, v iubesc, salvai sufletele, mai ales acelea consacrate lui Dumnezeu. Amin".

Siguran i putere

Un sentiment de siguran i putere ne ncearc tiind-o pe Preasfnta Fecioar Maria n mijlocul nostru. Este 17 decembrie 2010. i cum nu-i frumos ca atunci cnd ai un musafir s-l lai singur, nici credincioii din Soloneu Nou nu o las pe Maria singur. Dup sfnta Liturghie n cadrul creia am ntmpinat-o pe Mama noastr, din or n or, dup un program stabilit minuios de preotul nostru paroh, fiecare familie vine s-i spun Mariei necazurile, suprrile, dar i bucuriile de care are parte.

De-o parte i de alta a Icoanei Preasfintei Fecioare Maria de la Cacica stau "bajaszy" - soldai care asigur "paza" Celei care ar trebui s fie cea mai important pentru fiecare dintre noi, ambasadoarei ntregului univers.

i mulumim, Marie, c eti printre noi i te rugm s ne ntreti credina, s putem nelege c eti alturi de noi n fiecare clip a vieii noastre pmnteti!

Rmas bun, Marie, i i mulumim

Tot ce e frumos trece repede, tot ce e foarte frumos trece i mai repede. Parc prea scurte au fost cele trei zile n care Mama noastr a stat la noi. Aceste zile pline de rugciune, ncununate de Liturghii solemne, parc s-au scurs prea rapid.

Este greu de redat prin cuvinte acest timp solemn n care am avut-o pe Maria alturi de noi.

Duminic, 19 decembrie 2010, n cadrul Liturghiei, ne-am luat rmas bun de la Icoana Fctoare de Minuni a Maicii Domnului de la Cacica. Aa ca atunci cnd i iei rmas bun de la cineva drag, te ncearc un sentiment de prere de ru, aa i acum la plecarea Mamei Cereti parc am simit un sentiment de tristee, dar care a disprut destul de repede, deoarece tim c Preacurata Fecioar Maria este alturi de noi n fiecare clip a vieii.

* * *

Maica Domnului de la Cacica, fctoare de minuni,
ntrete-ne i transform-ne n oameni buni.
Fi de noi mereu alturi, te rugm nespus
i condu-ne n siguran ctre Fiul Tu Isus.
 
Maica Domnului de la Cacica, fctoare de minuni,
Iart a noastre ruti i slbiciuni.
Cu privirea-i blnd i smerit
S ne ducem crucea vieii tu mereu ne-ajut.
 
Maica Domnului de la Cacica, pentru vizit i mulumim
Vrem s fim mereu cu tine i-ntru totul ie s ne oferim.
Prin icoana ta miraculoas, de unde ne priveti tcut
S ducem o via smerit i frumoas tu ne-ajut.
 
Rmas bun, Marie, rmas bun, Fecioar Sfnt,
Prin divina ta prezen viaa ne-o ncnt.
Primete ale noastre rugciuni cu buntate,
Apr i ocrotete a-noastr comunitate.

Maria Ostrowski

Mai multe imagini putei vedea albumele foto din
- [Prima zi: Primirea icoanei ]
- [A doua zi ]
- [A treia zi ]
- [Ultima zi: ntlnirea persoanelor consacrate din zona Suceava, plecarea icoanei ]