Pelerinajul copiilor din Parohia Iaºi "Sfânta Tereza"

Un grup de aproximativ 50 de copii ai Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iaºi a rãspuns cu bucurie invitaþiei PS Petru Gherghel de a participa la pelerinajul ministranþilor, copiilor ºi adolescenþilor, organizat sâmbãtã, 14 august 2010, la Cacica, în solemnitatea Adormirii Maicii Domnului.

Scopul acestui pelerinaj a fost acela de a ne uni în rugãciune cu ceilalþi ministranþi, copii ºi adolescenþi din Dieceza de Iaºi, pentru a petrece o zi de varã împreunã la sanctuarul marian din Cacica.

Conform programului stabilit, la ora 10.00, la distanþã de patru kilometri de Cacica, am pornit pe jos spre sanctuarul ºi basilica minor, unde, începând cu ora 12.00, a avut loc sfânta Liturghie, prezidatã de PS Petru Gherghel. Fiind un pelerinaj al copiilor, Liturghia a fost animatã cu mult drag de cãtre toþi copiii.

Dupã terminarea sfintei Liturghii, am avut parte ºi de puþin timp liber pânã la începerea Festivalului copiilor. În cadrul acestui festival, la care au mai participat ºi alþi copii din Huºi ºi Bacãu, noi, grupul de copii de la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iaºi, am prezentat un scurt program artistic, care a cuprins patru cântece ºi care s-a bucurat de un foarte mare succes.

La sfârºitul acestui pelerinaj, în cadrul adoraþiei de la ora 16.00, glasurile noastre s-au unit în rugãciune îndreptatã spre Mama noastrã cereascã. Din inimile noastre de copii s-au înãlþat rugãciuni de cerere, de mulþumire pentru toþi cei dragi, dar ºi pentru binefãcãtorii care ne-au fost alãturi atunci când am avut nevoie ºi care au fãcut posibilã participarea noastrã la acest pelerinaj.

A fost o zi frumoasã pentru toþi copiii trãind aceastã experienþa, mai ales cã, pentru mulþi dintre noi, a fost prima experienþã de acest fel la care am participat, dar cu siguranþã nu va fi ultima.

Redãm în continuare ºi câteva impresii legate de acest pelerinaj.

"Am plecat la Cacica animatã de dorinþa de a trãi un moment unic, de neuitat. M-am întors de la Cacica foarte plãcut impresionatã ºi încãrcatã de haruri din partea Duhului Sfânt. Nu am cuvinte sã mulþumesc pãrintelui paroh Petru Sescu pentru cã a acceptat sã merg ºi eu, deºi erau toate locurile ocupate. Totodatã, sunt convinsã cã Dumnezeu îi va rãsplãti pe toþi binefãcãtorii noºtri. Sunt plãcut impresionatã de relaþia care se leagã între preoþi ºi copii. Avem în parohie niºte copii minunaþi, deosebit de talentaþi. Parafrazând o expresie plasticã, pot spune ºi eu: Copiii sunt un lut bun în mâna unor olari buni (preoþii ºi surorile de la noi din parohie). Totul e la superlativ. Nu gãsesc cuvinte care sã exprime starea mea de spirit. Vã mulþumesc tuturor, inclusiv copiilor, care aþi fost minunaþi!" (Anca-Beatrice)

"Îndemnul pãstorului nostru diecezan PS Petru Gherghel, de a merge în pelerinaj la Cacica, a avut ecou ºi în rândul credincioºilor din parohia noastrã. Noi, copiii ºi adolescenþii, în mod special, ne-am asumat statutul de pelerini ºi ne-am îndreptat cu toþii în gând de rugãciune ºi cu voie bunã spre sanctuarul marian de la Cacica. Rugãciunea ºi procesiunea au fost un itinerar spre punctul culminant al zilei, sfânta Liturghie. Deºi cãldura putea fi o piedicã în calea interiorizãrii, noi i-am dat o altã semnificaþie, ºi anume: cãldura de afarã era emanatã de inima Mamei noastre cereºti, sfânta Fecioarã Maria. Dupã momentele de destindere am participat la binecuvântarea cu preasfântul sacrament ºi la cuvântul de încurajare al episcopului. Apoi ne-am îndreptat, îmbogãþiþi în har, spre casã. Sper ca aceastã experienþã sã devinã tradiþie". (Marius-Mãdãlin)

"Când m-am hotãrât sã-mi îndrept paºii, gândurile ºi sufletul spre Cacica nu aveam în plan sã-i mãrturisesc sfintei Fecioare Maria cã doresc sau am nevoie de ceva anume. Am pornit la drum pur ºi simplu. Însã pe durata pelerinajului am început sã conºtientizez cã pot ºi ar fi bine sã-i cer ceva sfintei Fecioare. M-am întors acasã cu mintea limpede ºi sufletul plin, simt liniºtea dupã care tânjeam de foarte mult timp. Sã fie oare o minune?" (Ramona)

"Eu am plecat la Cacica cu inima plinã de bucurie. Ceea ce mi-a plãcut cel mai mult acolo a fost mulþimea de copii, dar ºi de preoþi". (Mirabela)

"Aflându-mã la prima mea ieºire cu grupul de copii de la bisericã, am fost impresionat de toate activitãþile desfãºurate cu ocazia acestui pelerinaj. Cel mai mult mi-a plãcut programul artistic ºi fanfara. Sper sã particip ºi la anul la aceastã zi de rugãciune". (Fabian-Grigore)

"Mi-a plãcut foarte mult pelerinajul nostru la Cacica ºi m-a impresionat mulþimea de copii care a venit sã se roage împreunã fãrã sã dea importanþã cãldurii foarte mari de afarã". (ªtefan)

"Pelerinajul nostru, al copiilor, la Cacica a fost cu totul a fost minunat. Pot sã spun, fãrã sã mã-nºel, cã a fost una dintre cele mai frumoase zile din viaþa mea din ultimii ani. Deºi am mers cam o orã pe jos, nu mi s-a pãrut deloc greu, ºtiind cã la capãtul acelui drum voi putea sã ofer rugãciunile mele pentru tot ceea ce este important în viaþa mea. Apoi, când am ajuns la bisericã am fost uimitã mulþimea de copii pelerini din curtea bisericii. Veniserã sute de copii! Sfânta Liturghie a fost impresionantã. Mi-a plãcut foarte mult ºi programul artistic susþinut de copiii din toate parohiile, în mod special al celor din parohia noastrã. A urmat ºi binecuvântarea, iar dupã acest moment am plecat spre casã. Un alt aspect al pelerinajului nostru, despre care doresc sã amintesc, a fost comunicarea dintre copii. Mi-a plãcut foarte mult felul în care ne-am înþeles cu toþii. Eu nu obiºnuiam sã petrec prea mult timp cu ceilalþi copii de la bisericã ºi nu mã aºteptam sã comunic prea mult cu ei. Însã toþi au fost foarte drãguþi cu mine, ne-am înþeles minunat ºi sper sã mai fie ocazii de a merge împreunã, la care voi participa cu siguranþã. Chiar mi-a plãcut totul! ªi când mã gândesc cã la început nu voiam sã merg! Sfãtuiesc, aºadar, pe toþi sã participe cu mult curaj la acþiunile organizate de Bisericã". (Emma)

"Am mers la Cacica cu gândul de a-i oferi sfintei Fecioare Maria toate problemele mele ºi m-am întors cu multã bucurie în suflet ºi cu multe haruri". (Tereza-Maria)

A consemnat Lucia Leahu

Mai multe imagini puteþi vedea [ albumul foto ]