Mesajul PS Petru Gherghel pentru copiii pelerini

Dragi copii,
Dragi fii ºi fiice ale Mariei,

Coroana mea este Fiul meu.

Vã salut cu bucurie pe voi, toþi, dragi ºi preþuiþi pelerini, lângã icoana Maicii Domnului din Cacica.

Vã invit, aºa cum am fãcut-o ºi în scrisoarea mea pastoralã, sã vã îndreptaþi gândul ºi privirea spre Maria, iar prin ea ºi cu ea spre Isus, care este singurul izvor adevãrat al bucuriei ºi al fericirii.

Priviþi spre icoana Maicii sfinte, restauratã ºi frumos împodobitã, care poartã în braþe pe pruncul divin.

În iconografia veche ºi, mai ales, în cea orientalã, niciodatã sfânta Fecioarã nu este reprezentatã singurã, ci mereu cu pruncul Isus în braþe.

În toate bisericile din Orient, ca ºi în toate sanctuarele mariane se aflã Maica Domnului - Theothokos - Nãscãtoare de Dumnezeu cu Fiul ei în braþe, arãtându-l lumii ºi oferindu-l spre adorare ºi venerare.

Poporul creºtin, ºtiind cine este Maica Domnului, a þinut sã o împodobeascã în cele mai frumoase culori ºi cu cele mai scumpe podoabe.

Icoana, pe care noi o venerãm ºi o cinstim aici la Cacica, este o copie a cunoscutei imagini de la Czestochowa din Polonia, adusã acum mai bine de douã sute de ani, de cãtre credincioºii veniþi în Bucovina sã lucreze la extragerea sãrii ºi la exploatarea forestierã.

Ei, cu o vie credinþã ºi veneraþie, au voit sã fie însoþiþi de imaginea ei ocrotitoare, iar Maria ºi-a extins ocrotirea peste toþi fiii ºi fiicele sale din Bucovina, ºi, desigur, din întreaga diecezã ºi þarã.

Cinstirea ei nu a încetat niciodatã, ci a crescut mereu ºi iatã cã astãzi ea este preþuitã de toþi.

Acum e rândul vostru, dragi copii ºi adolescenþi, sã o înconjuraþi ºi sã o veneraþi.

Priviþi la ea cât este de frumoasã ºi de generoasã, priviþi la pruncul divin pe care ea l-a numit coroana mea ºi ni-l aratã nouã. Ea poartã acum o coroanã, dãltuitã de mâna omului, dar de fapt coroana ei este pruncul divin, pe care îl þine în braþe.

Aici, lângã Cacica, la Zazo, lângã Sasca, Fãlticeni (dupã unii biografi) s-a nãscut un fiu al poporului nostru, Ion Costist, ajuns sã fie declarat fericit de papa Ioan Paul al II-lea, cu numele de Fericitul Ieremia. El a moºtenit de la mama sa, Margareta, o evlavie deosebitã faþã de Maica Domnului. Nu a uitat-o niciodatã ºi a venerat-o ºi aici acasã, în Valahia Minor, în Moldova, împreunã cu pãrinþii sãi, dar mai ales acolo, în Italia, la Napoli, unde a ajuns ºi a trãit o viaþã de mare sfinþenie, adãpându-se mereu din iubirea lui Isus ºi bucurându-se de ocrotirea Maicii Sfinte.

Aºa de mult o iubea pe sfânta Fecioarã, încât zilnic o invoca ºi o recomanda tuturor, spre a fi iubitã ºi cinstitã. Într-una dintre zile, aflându-se în faþa altarului, în rugãciune profundã, a avut o viziune, un moment special de har, sã o poatã vedea ºi admira pe Maica Sfântã. Era cucerit ºi extaziat; în faþa sa se afla Maica Sfântã cu pruncul în braþe, împodobitã cu o hainã strãlucitoare, plinã de flori ºi lumini, care îi zâmbea cu multã delicateþe. În uimirea sa a putut sã observe cã sfânta Fecioarã nu purta coroanã pe cap, aºa cum ºtia el, ºi ºi-a permis cu mult curaj sã o întrebe: "Doamna mea, tu eºti reginã, ºi nu porþi coroanã?" Ea i-a rãspuns surâzând: "Coroana mea este acest Fiu al meu!".

Confesorul sãu care aflase de viziune ºi de dialog, scria mai târziu: "Oriunde ar fi mers, orice lucru ar fi fãcut, el era însoþit de aceastã minunatã viziune. Frumuseþea Fecioarei se întipãrise atât de profund în sufletul sãu, încât nici o forþã externã nu ar fi reuºit sã o ºteargã".

Nu a putut sã o uite pânã la moarte ºi imaginile pictate, dupã descrierea lui, s-au rãspândit în tot þinutul Napoliului. Când îi era greu, imaginea Maicii Domnului îl revigora ºi îl întãrea, aºa încât pe drept ea devenise "Fecioara fratelui Ieremia ºi Mãicuþa sa" - Mamarela, în dialect napolitan. ªi de atunci cu ºi mai mult avânt o cinstea ºi o cânta, intonând imnul: Salve regina - Bucurã-te, reginã.

Ce frumos exemplu pentru toþii copiii ºi tinerii din þara noastrã, din Moldova ºi din Bucovina.

Un copil al pãmântului nostru, nãscut pe aici, prin preajmã, ne cheamã ºi pe noi sã o întâlnim pe Mãicuþa noastrã din Cacica, cu pruncul în braþe ºi cununa de stele, ce-i înconjoarã fruntea.

Dragi copii, dragi ministranþi, cu voi am dorit sã începem acest pelerinaj, aici la Cacica, ºi cu voi am dorit sã ne apropiem de ea ca pelerinii cei dintâi, cu inimi curate, ca sã formãm cea mai frumoasã coroanã pe fruntea Maicii noastre cereºti, care s-o îmbucure mereu.

Ea ni-l aratã pe Isus ºi ne spune: "Iatã coroana mea" cea mai scumpã pe care o am.

Ea vã spune ºi vouã, aici la Cacica, ºi oriunde mergeþi: Voi trebuie sã fiþi pentru mine, ca ºi Isus, cea mai frumoasã coroanã ºi comoarã.

Pe voi, Maica Sfântã vrea sã vã arate lumii, iar voi sã vorbiþi lumii despre Isus, cel ce singur poate sã astâmpere setea omenirii, sete dupã dreptate, adevãr ºi frumos.

Voi, care îi staþi acum alãturi, voi care staþi mereu lângã icoana sa, care slujiþi la altare ca ministranþi ºi coriºti, care staþi cel mai aproape de preoþi, voi formaþi cu adevãrat un cerc în jurul ei ºi deveniþi, prin tot ce faceþi, o adevãratã coroanã pentru mama noastrã cereascã.

Nu peste mult timp icoana pe care o vedeþi acum ºi o înconjuraþi (cum frumos s-au exprimat în imaginea pe care asistenþii voºtri spirituali, preoþii ºi toþi cei care vã însoþesc v-au prezentat-o) va veni la voi, în parohiile voastre, în bisericile ºi în satele voastre.

Maria, care se bucurã astãzi, vãzându-vã aici, vrea sã vã întâlneascã acasã pe voi ºi pe toþi colegii ºi prietenii voºtri, ca sã vã umple inima ºi viaþa de bucurie, cum a fãcut-o ºi o face la sanctuarele ei, cum a fãcut-o cu fericitul Ieremia, confratele nostru din Moldova.

Sã nu uitaþi aceastã imagine, acest pelerinaj; sã nu uitaþi cã trebuie sã fiþi mesagerii Maicii Sfinte cãtre toþi oamenii, arãtându-le tuturor cã Isus, pruncul divin, Fiul mamei cereºti, este adevãratul prieten ºi adevãratul izvor al fericirii ºi al bucuriei.

Întorcându-vã acasã de la acest moment petrecut împreunã, de la Vara împreunã la Cacica, spuneþi tuturor cã avem o Mamã care ne iubeºte, îl avem pe Isus, adevãratul nostru prieten. La sfârºitul acestui pelerinaj veþi primi, pe lângã ecusonul frumos ce-l purtaþi pe pieptul vostru, o imagine specialã unde va sta scris numele vostru. Numele vostru lângã inima Maicii Domnului. Amin.

Cacica, 14 august 2010

Petru Gherghel, episcop de Iaºi