Pelerinajul copiilor ºi adolescenþilor la Cacica

La invitaþia Preasfinþitului Petru Gherghel, sâmbãtã, 14 august 2010, peste o mie de copii, adolescenþi ºi animatori s-au adunat la sanctuarul de la Cacica pentru a încheia împreunã, în jurul lui Isus ºi a Mariei, activitãþile estival-formative ce s-au desfãºurat în aceastã varã în majoritatea parohiilor Diecezei de Iaºi. Întâlnirea s-a dorit a fi ºi o expresie localã a marii întâlniri a ministranþilor care a avut loc cu puþin timp în urmã la Roma. Organizatori ai evenimentului au fost Oficiul pentru Pastoraþia Tinerilor ºi Copiilor din Dieceza de Iaºi ºi Oficiul pentru Vocaþii.

Încã de la ora 9.30, în apropiere de localitatea Cacica, judeþul Suceava, se putea zãri de departe o mulþime impresionantã de copii ºi tineri care se întindea pe aproximativ 200 de metri. În faþã erau prezenþi ministranþii îmbrãcaþi în veºminte specifice. De ici-colo, deasupra capetelor, fluturau pancarte pe care erau scrise numele comunitãþilor din care proveneau grupurile de copii: Bacãu, Iaºi, Roman, Adjudeni, Tãmãºeni, Sãbãoani etc. Cei mai mulþi dintre participanþi au primit ecusoane, revista "Isus, prietenul copiilor", ºi însemne ale pelerinajului prin intermediul cãrora îºi vor aminti de aceastã zi minunatã pe care au trãit-o împreunã cu ceilalþi copii în jurul Mariei, la Cacica.

La ora 10.00 a ajuns PS Petru Gherghel. Dupã salutul cãlduros de bun venit adresat tuturor participanþilor ºi dupã o micã celebrare încheiatã cu binecuvântarea, a urmat procesiunea spre sanctuarul din Cacica. Cântecele închinate Mamei noastre cereºti ºi rugãciunea ei preferatã, Sfântul Rozariu, au devenit ºi o ocazie foarte bunã de a suporta mai uºor cele peste 30 de grade Celsius care se înregistrau la acea orã.

Sfânta Liturghie a început printr-un moment important care a avut loc în interiorul bisericii: dezvelirea noii icoane a Maicii Domnului care reproduce mai bine, aºa cum se exprima Preasfinþitul, imaginea Mariei de la Czestochowa, din Polonia. A urmat procesiunea din bisericã spre altarul principal, acolo unde a continuat celebrarea sfintei Liturghii.

La predicã, pãrintele Isidor Dâscã, parohul comunitãþii Bacãu Sfântul Nicolae ºi decan de Bacãu, s-a adresat, într-o primã fazã, ministranþilor, amintind de întâlnirea care a avut loc la Roma. Vorbind despre patronul ministranþilor, sfântul Tarciziu, care ºi-a dat viaþa apãrând sfânta Împãrtãºanie pentru a nu fi pângãritã de pãgâni, pãrintele le-a transmis acest mesaj: "Voi sunteþi asemenea sfântului Tarciziu atunci când slujiþi, ajutându-l pe preot la sfânta Liturghie: slujiþi-l pe Isus prezent în Euharistie! Este o misiune importantã sã slujiþi cu dãruire atât de aproape de Dumnezeu".

În continuare, predicatorul s-a adresat tuturor copiilor ºi adolescenþilor prezenþi la pelerinaj, vorbindu-le despre maternitatea spiritualã a Mariei. În cadrul unui interviu sugestiv, prezentat de pãrintele predicator, Maria spune aceste cuvinte: "Sunt mama spiritualã a tuturor oamenilor. Am pãrãsit pãmântul, dar nu v-am lãsat orfani. Deoarece trãiesc în gloria lui Dumnezeu, pot sã-i ajut pe toþi ºi pretutindeni. Sunt mama care vã educã la credinþã, sunt învãþãtoarea voastrã care vã ajutã sã creºteþi în cunoaºterea evangheliei, sunt sora voastrã care vã mângâie ºi vã dã speranþã sigurã, sunt cãlãuza voastrã sigurã spre ceruri. Isus m-a dat vouã ca mamã. Aici pe pãmânt aveþi o mamã, dar aveþi ºi o mamã în cer, cea mai bunã mamã".

La finalul sfintei Liturghii, Excelenþa sa Henryk Józef Muszynski, arhiepiscop emerit de Gniezno ºi primat emerit al Poloniei, ºi-a manifestat bucuria de a fi participat la acest moment înãlþãtor.

La ora 15.00 a urmat un moment cultural pregãtit de copiii ºi adolescenþii din trei parohii: Huºi Sfântul Anton, Bacãu Sfânta Cruce ºi Iaºi Sfânta Tereza.

Pelerinajul s-a încheiat printr-un moment de adoraþie prezidat de pãstorul diecezei însoþit de patru ministranþi. Acolo, în faþa preasfântului sacrament, toþi copiii au simþit, cu siguranþã, prezenþa lui Isus ºi mângâierea pe care Mama noastrã cereascã ne-o oferã. Ce poate fi mai frumos decât a ºti ºi a trãi cu aceastã convingere cã ai un prieten ºi o mamã care chiar te iubesc...

Pr. Vasile Petriºor

Mai multe imagini puteþi vedea [ albumul foto ]