Scrisoare pastoral: "Vara mpreun" la Cacica

Sfiniile voastre, dragi frai i surori,
dragi copii, dragi adolesceni,

Cu mult entuziasm i cu mare bucurie ai avut anul acesta, n perioada vacanei, zile fericite, petrecute n grupuri mai mari sau mai mici, n diferite parohii i centre: Vara mpreun, GREF, campusuri, tabere sportive, grupuri de cercetie, ntlniri ale Aciunii Catolice - momente ce i-au ncntat pe toi: preoi, educatori, catehei, nvtori i profesori, aducndu-i lui Isus, prietenul vostru, i Maicii sfinte motive de bucurie.

i eu, ca episcop i pstor, mpreun cu PS Aurel, ne-am bucurat mult i v-am admirat.

Zilele acestea se va desfura la Roma (2-4 august) un mare pelerinaj internaional a zeci de mii de ministrani, ce vor ncerca s se bucure, ntlnindu-se sub motoul: "A-i potoli setea la izvorul adevrat".

tim c i civa ministrani din ar, din comunitile noastre romneti, vor fi printre fericiii pelerini.

Dragi copii i dragi adolesceni, biei i fetie, vreau s v fac o propunere i s v naintez o invitaie.

Voi, cei care ai avut attea iniiative n parohiile i n comunitile voastre, ar fi frumos s ncheiai aceste momente mpreun cu ceilali colegi, ntr-un pelerinaj, n ziua de 14 august, ajunul marii srbtori a Maicii Domnului, la Cacica, la sanctuarul i Basilica Minor, ce i unete pe toi la marea srbtoare a Adormirii Maicii Domnului.

Sfiniile voastre, dragi prini parohi, dragi asisteni spirituali ai diferitelor micri i grupri bisericeti, dragi persoane consacrate i lideri ai diferitelor grupuri de copii,

V invit s adugm i noi, la marea ntlnire a ministranilor de la Roma, o ntlnire a adolescenilor din diecez, ministrani i nu numai, biei i fetie, o ntlnire cu toi copiii Mariei, care-l caut pe Isus, lng altar i n biserici.

Acest pelerinaj special, n concordan cu rectorul sanctuarului de la Cacica, pr. Romuald Bulai, cu responsabilul pentru promovarea vocaiilor, pr. Andrei Coceanga, cu asistentul general pentru tineri i asociaii, pr. Felix Roca, cu toi ceilali asisteni i lideri spirituali i cu surorile i persoanele ce i nsoesc, va ncepe la ora 10.00, de la punctul de pornire dinspre Suceava-Humor, de lng trecerea de cale ferat, i va avea punctul central n celebrarea sfintei Liturghii pontificale, care deschide marea srbtoare de la Cacica (ora 12.00). Programul va continua cu dou ore de mprtiri libere, cu momente de bucurie comun, de ntlniri prieteneti i de bun frietate i se va ncheia cu ora de rugciune de la 16.30, la altarul Maicii Domnului i cu binecuvntarea euharistic.

La sfrit, fiecare va primi un semn al acestei prezene, o chemare din partea lui Isus i a Maicii Domnului, ca o invitaie vie spre casele lor, spre altarele i spre bisericile unde muli slujesc, precum i spre locurile unde vor nva i se vor pregti pentru via.

i rugm n acest sens pe toi asistenii spirituali, persoanele consacrate i pe toi liderii i voluntarii care se ocup de grupurile de ministrani i de alte asociaii ale copiilor s se ofere pentru pregtirea i realizarea acestui pelerinaj i a acestei zile mpreun la Cacica.

Dragi copii, dragi adolesceni,

Voi vei deschide astfel marele pelerinaj anual de la Cacica, dup care tinerii din diecez, dup programul obinuit, vor avea fericita ocazie s continue tradiia. Ei sunt ateptai la sfnta Liturghie de la ora 18.00, la privegherea de rugciune i procesiunea luminilor de la ora 20.00 i apoi la marea srbtoare din ziua de 15 august, mpreun cu toi pelerinii din ar i din strintate.

Anul acesta, voi vei fi primii cei care pornii spre izvorul adevrat, care este Isus, oferit tuturor de sfnta Fecioar de la Cacica.

n acest mod, noi, cei din Dieceza de Iai, vom putea s adugm o zi comun la toate iniiativele voastre i ale nsoitorilor votri i ne vom simi astfel solidari cu toi ministranii i adolescenii adunai la Roma.

Actul vostru va fi un prinos de rugciune pe care voi, din inimi curate, l aducei pentru preoii votri care nu de mult au ncheiat Anul Sfintei Preoii i crora voi le suntei o mare mngiere i speran.

V spun tuturor c Isus v ateapt la ziua voastr comun: "Vara mpreun" la Cacica.

Maica Sfnt vrea s v ia sub mantia ei ocrotitoare, iar noi, pstorii votri, v ateptm s v mbrim i, cu inimi pline de preuire i de iubire, v vom prezenta Maicii Domnului, mpreun cu toi cei dragi ai votri.

Petru Gherghel, episcop de Iai