Pelerinajul bolnavilor

Cu ocazia Celei de-a XVIII-a Zi Mondialã a Bolnavului, sãrbãtoritã la nivel diecezan, Oficiul pentru Pastoraþia Sanitarã al Episcopiei Romano-Catolice Iaºi în colaborare cu Programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu" al Centrului Diecezan Caritas Iaºi, Sanctuarul de la Cacica ºi parohiile Diecezei de Iaºi au organizat la 15 mai 2010 un pelerinaj special al bolnavilor ºi al personalului medical, la sanctuarul marian de la Cacica.

Peste 700 de persoane s-au adunat sâmbãtã, 15 mai 2010, la Cacica, pentru a-i cere Domnului, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, alinare în suferinþã. Aceasta a fost posibil datoritã rãspunsului pe care diferite congregaþii ºi parohii din întreaga diecezã au ales sa-l dea invitaþiei fãcute cu ocazia sãrbãtorii a XVIII-a Zi Mondialã a Bolnavului de pãrintele Mihai Budãu - responsabil cu Oficiul pentru Pastoraþia Sanitarã al Episcopiei Romano-Catolice de Iaºi.

Programul pelerinajului a fost urmãtorul:
09.30-10.00: sosirea pelerinilor
10.00: ritualul de primire solemnã a pelerinilor ºi Celebrarea penitenþialã
10.30: recitarea Sfântului Rozariu
11.00: sfânta Liturghie
13.00-14.00: prânzul
14.00: adoraþia euharisticã ºi binecuvântarea bolnavilor cu sfântul sacrament
14.45: plecarea spre casã a pelerinilor.

Programul a fost prezidat de pr. Mihai Budãu responsabil cu Oficiul pentru Pastoraþia Sanitarã al Episcopiei Romano-Catolice de Iaºi, împreunã cu pãrintele Romuald Bulai - paroh al sanctuarului de la Cacica, pr. Marius Adam - directorul executiv al Centrului Diecezan Caritas Iaºi, alãturi de alþi 13 preoþi din diferitele parohii participante la eveniment.

Cuvântul de învãþãturã a fost rostit de pr. Mihai Budãu ºi a fost o încurajare pentru cei aflaþi în suferinþã, subliniind cã absenþa icoanei de la Sanctuar (care este la restaurare) a fost înlocuitã de chipul lor, de chipul celor în suferinþã, pe care este întipãrit chipul lui Isus Cristos. De asemenea, pãrintele predicator i-a îndemnat pe bolnavi sã ofere suferinþa lor ºi pentru preoþi, ca aceºtia sã fie pãstori buni ºi sfinþi, aºa cum Biserica are nevoie astãzi.

În acest context, pr. Mihai a transmis ºi mesajul de susþinere ºi încurajare din partea Preasfinþitului Petru Gherghel, care se aflã în pelerinaj la Fatima ºi Lourdes, precum ºi mesajul de încurajare ºi preþuire a episcopului auxiliar Aurel Percã.

Asistenþa medicalã pe durata evenimentului a fost asiguratã de Centrul Diecezan Caritas Iaºi prin personalul programului de îngrijiri la domiciliu, numeroºi voluntari ajutând persoanele cu dificultãþi de deplasare, astfel încât participanþii au avut parte de un timp de rugãciune binecuvântat, spovadã, Liturghie ºi adoraþie în condiþii de siguranþã.

Cu precãdere în aceste zile, în care suntem încercaþi în credinþã, din cauza contextului economic, politic ºi social în care trãim, care afecteazã îndeosebi persoanele defavorizate social, pe cei mai sãraci dintre cei mai sãraci, suntem chemaþi sã cerem ajutorul pãrintelui nostru ceresc, sã ne punem toatã încrederea în El, pentru a nu pica în capcana deznãdejdii, pe care ne-o întinde la tot pasul cel ce vrea pierzarea noastrã.

Organizatorii mulþumesc tuturor celor care s-au implicat în acest pelerinaj, tuturor preoþilor ºi persoanelor consacrate participante, tuturor bolnavilor, tuturor voluntarilor, precum ºi tuturor celor care au sprijinit financiar sau material acest eveniment.

Dr. Gema Bacoanu ºi Sergiu Ungurianu / Centrul Diecezan Caritas Iaºi

Mai multe imagini puteþi vedea [ albumul foto ]