Pelerinajul tinerilor

"Viaþa este un pelerinaj!" a fost motoul tinerilor care s-au îndreptat cãtre sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, pentru a celebra împreunã cu mii de credincioºi solemnitatea Adormirii Maicii Domnului din 2008. Tinerii voluntari au depus un efort deosebit pentru ca aceste celebrãri de la Cacica sã se desfãºoare în cel mai bun mod posibil.

Tinerii voluntari din Acþiunea Catolicã ºi Scout au sosit la Cacica chiar din ziua de 13 august 2008, dându-ºi disponibilitatea pentru pregãtirea a tot ceea ce era necesar pentru ca toþi credincioºii care urmau sã vinã la Cacica sã poatã sã trãiascã din plin acest moment.

În ziua de 14 august începând cu ora 12.00, împreunã cu PS Aurel Percã, un mare grup de tineri au pornit în pelerinaj, pe jos, de la o distanþã de 5 km. Soarele dogoritor a oferit ocazia ca penitenþa specificã unui pelerinaj sã nu lipseascã. Recitarea rozariului ºi cântãrile au fãcut ca pe întregul parcurs al pelerinajului, cãldurii excesive de afarã sã îi corespundã înflãcãrarea din inimile tinerilor! Drumul s-a încheiat în sanctuar unde tinerii pelerini au fost întâmpinaþi de pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului marian de la Cacica.

Toate celebrãrile au fost animate de tinerii voluntari care s-au implicat, cu multã dragoste ºi responsabilitate, în partea liturgicã ºi în cea logisticã. Disponibilitatea acestor tineri a arãtat încã o datã cã se poate avea încredere în ei, cã ei ºtiu sã rãspundã chemãrii Bisericii.

Efortul lor a fost ca un rãspuns la îndemnul Sfântului Pãrinte fãcut la Sydney: "Dragi prieteni tineri, Domnul vã cere sã fiþi profeþi ai acestei noi ere, mesageri ai iubirii sale, capabili sã-i atrageþi pe oameni cãtre Tatãl ºi sã construiþi un viitor de speranþã pentru toatã omenirea. Lumea are nevoie de aceastã reînnoire! În multe societãþi ale noastre, alãturi de prosperitatea materialã, se lãrgeºte deºertul spiritual: un gol interior, o fricã indefinibilã, un sens ascuns de disperare. Câþi dintre contemporanii noºtri sunt ca niºte cisterne gãurite ºi goale (cf. Ier 2,13) într-o cãutare disperatã de semnificaþie, a acelei semnificaþii ultime pe care numai iubirea poate s-o dea? Acesta este darul mare ºi eliberator pe care Evanghelia îl aduce cu sine: ea reveleazã demnitatea noastrã de bãrbaþi ºi femei creaþi dupã chipul ºi asemãnarea lui Dumnezeu. Reveleazã chemarea sublimã a omenirii, care este aceea de a gãsi propria plinãtate în iubire. Ea dezvãluie adevãrul despre om, adevãrul despre viaþã" (Papa Benedict al XVI-lea, Predica la Liturghia de încheiere a Zilei Mondiale a Tineretului din Sydney 2008).

Sfânta Fecioarã de la Cacica sã mijloceascã binecuvântarea tuturor tinerilor din dieceza noastrã ºi din lumea întreagã!

* * *

Maria a chemat credincioºii la Cacica, pelerinii au rãspuns

Solemnitatea Adormirii Maicii Domnului adunã în fiecare an la sanctuarul diecezan de la Cacica mii de credincioºi care rãspund chemãrii sfintei Fecioare Maria de a se uni în rugãciune pentru a-l preamãri pe Fiul sãu ºi a rãmâne statornici în credinþã.

Predicatorul din acest an fost pr. Cristian Vacaru, pãstorul comunitãþii romano-catolice române din Ierusalim ºi responsabilul pelerinajelor în Þara Sfântã.

Pelerinajul s-a deschis joi, 14 august, la ora 10, cu salutul rostit de pr. Romuald Bulai, parohul comunitãþii din Cacica ºi rectorul sanctuarului, dupã care a urmat celebrarea penitenþialã. La ora 11.30 un grup numeros de tineri a plecat pe jos în pelerinaj spre sanctuar, de la circa 5 km de Cacica, împreunã cu PS Aurel Percã. La ora 12.00 s-a celebrat sfânta Liturghie solemnã de deschidere a pelerinajului, prezidatã de pr. Emilian Cãtãlin, provincial al Provinciei franciscane. Dupã sfânta Liturghie tinerii porniþi la drum au ajuns la sanctuar unde au fost întâmpinaþi de pr. Romuald Bulai. Programul a continuat cu celebrarea Cãii sfintei cruci, a adoraþiei euharistice, iar la ora 18.00 a sfintei Liturghii pentru tineri, seminariºti ºi persoane consacrate, prezidatã de PS Aurel Percã. Privegherea a început la ora 22.00 prezenþi fiind ES card. Georg Sterzinsky din Berlin, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percã ºi PS József Tamás. Celebrarea a început cu binecuvântarea lumânãrii mariane, de la care 12 tineri au primit lumina ce a fost transmisã tuturor pelerinilor, creându-se astfel o atmosferã deosebitã pentru rugãciune.

În ziua de 15 august, solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, dupã sfânta Liturghie de dimineaþã de la ora 06.00, au avut loc Liturghii în mai multe limbi ºi rituri, fie în sanctuar, fie la grota Sfintei Fecioare Maria. În centrul sãrbãtorii a fost sfânta Liturghie de la ora 11.00 prezidatã de ES card. Georg Sterzinsky, alãturi de care au fost ceilalþi episcopi ºi numeroºi preoþi. Card. Georg Sterzinsky, vorbind despre importanþa sãrbãtorii ºi a devoþiunii cãtre Sfânta Fecioarã Maria, ºi-a exprimat uimirea ºi mulþumirea faþã de modul în care pelerinii îºi manifestã dragostea faþã de Maica Domnului. Sfânta Liturghie s-a încheiat cu procesiunea cu sfântul sacrament, prin care au fost binecuvântate florile ºi obiectele religioase ºi binecuvântarea finalã solemnã.

Pr. Felix Roca

Mai multe imagini puteþi vedea în albumele foto de la:
- [ Pelerinajul tinerilor ºi Liturghia din ajun ]
- [ Privegherea marianã ]
- [ Sfânta Liturghie solemnã ]