Pelerinaj marian

Pelerinii care au dorit sã beneficieze de indulgenþa plenarã, acordatã cu ocazia apariþiilor Sfintei Fecioare Maria la Lourdes, au vizitat sanctuarul marian din Cacica în perioada 2-11 februarie 2008.

La sanctuarul din Cacica, în care e veneratã Preacurata Fecioarã Maria, mai ales prin prezenþa icoanei sale miraculoase, în perioada 2-11 februarie au venit mulþi pelerini care au dorit sã se apropie în mod spiritual de locul apariþiilor de la Lourdes, având prezentã în faþa ochilor grota din spatele bazilicii minor. Mai mult, pelerinii au dorit sã beneficieze de indulgenþa plenarã acordatã de papa Benedict al XVI-lea la 21 noiembrie 2007, tuturor celor care viziteazã, în anul jubiliar, sanctuarul din Lourdes, sau în perioada 2-11 februarie 2008 orice loc în care este expusã spre venerare publicã imaginea Preacuratei Fecioare Maria de la Lourdes.

Zilele de 9, 10 ºi 11 februarie au fost trãite în mod intens la sanctuarul nostru. În aceastã perioadã mai multe comunitãþi din diecezã: Soloneþu Nou, Poiana Micului, Suceava, Rãdãuþi, Gura Humorului, Pãltinoasa, Luncaºi, Buruieneºti, Piatra Neamþ, Butea, s-au organizat ºi s-au unit în rugãciune, alãturi de alte câteva zeci de mii de cãlãtori pe acest pãmânt, care au cântat îndurarea Domnului la Lourdes, cerând, prin intermediul rugãciunii mult ascultate a Mãicuþei îndurate, har ºi binecuvântare.

Credincioºii, dupã ce au fost primiþi de cãtre pãstorii care slujesc la Sanctuar, s-au recules ºi, cu sufletul cãit, au profitat de ocaziile de spovadã, apoi, dupã meditarea misterelor mântuirii cuprinse în Sfântul Rozariu, au participat la ospãþul sfintei Liturghii în care Domnul îºi hrãneºte poporul cu al sãu cuvânt, dar ºi cu pâinea ºi vinul transformate prin puterea Duhului Sfânt ºi prin cuvântul sãu în Trupul ºi Sângele lui Cristos. Pelerinajul s-a încheiat, în fiecare din aceste trei zile, cu un moment de adoraþie euharisticã ºi cu binecuvântarea cu preasfântul sacrament.

Ne-am bucurat sã avem în mijlocul nostru ºi pe pãstorii comunitãþilor care au participat la acest pelerinaj, pe pãrinþii franciscani care au slujit în confesionale ºi pe pãrintele Iulian-Eugen Kropp, coordonatorul Oficiului pentru Pelerinaje al Diecezei de Iaºi, care a prezidat sfânta Liturghie din ziua de 9 februarie. Deosebitã, pentru toþi pelerinii, a fost prezenþa PS Aurel Percã, duminicã 10 februarie. În ziua comemorãrii apariþiei Neprihãnitei Zãmisliri la Lourdes, în mijlocul poporului, s-a aflat PS Petru Gherghel care, în numele tuturor celor care i-au fost încredinþaþi, a cerut ocrotirea Preacuratei pentru diecezã, pentru toþi credincioºii ºi în mod deosebit pentru cei bolnavi care oferã suferinþa lor lui Isus.

Acum 150 de ani, la poalele Munþilor Pirinei, o fetiþã care mergea sã adune câteva vreascuri împreunã cu o sorã de-a ei ºi cu o prietenã, când a ajuns la grota Massabielle s-a întâlnit cu o doamnã îmbrãcatã în alb. Curioasã întâlnire pentru lumea de atunci ºi pentru cea de acum...! Biserica, dupã o chibzuitã meditare, a declarat cã acea doamnã era Preacurata Fecioarã Maria, Neprihãnita Zãmislire, aºa cum s-a prezentat ea însãºi. Aºadar, o apariþie minunatã prin intermediul cãreia Dumnezeu Tatãl doreºte sã îºi arate iubirea faþã de fiecare om de pe acest pãmânt.

Îi mulþumim lui Dumnezeu pentru toate ocaziile în care ne vorbeºte despre lucrãrile minunate împlinite în colaborare cu cei neînsemnaþi, aºa cum a fost acum 150 de ani la Lourdes! Îi mulþumim ºi pentru exprimarea poporului care are nevoie sã-ºi trãiascã ºi sã-ºi arate credinþa în diferite feluri, pentru darul pelerinajului prin care foarte mulþi împlinesc mesajul Doamnei îmbrãcate în alb, mesaj de chemare la convertire, pocãinþã ºi rugãciune.

Pr. Lucian Abalintoaiei

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]