Invitaþie la pelerinaj

La Sanctuarul Diecezan din Cacica se vor organiza trei zile de pelerinaj, în perioada 9-11 februarie 2008, pentru a marca Jubileul de 150 de ani al apariþiilor Maicii Domnului la Lourdes. Cu aceastã ocazie, pr. Romuald Bulai, paroh la sanctuarul din Cacica, a trimis o scrisoare prin care invitã toate parohiile la acest pelerinaj. Redãm în continuare textul acestei scrisori.

Preacucernici pãrinþi,

Aºa cum deja s-a obiºnuit de mulþi ani, revenim ºi anul acesta cu invitaþia de a participa împreunã cu credincioºii pe care îi pãstoriþi, la programul de pelerinaj, pe care noi îl organizãm la Cacica.

La iniþiativa pãstorului diecezei noastre, PS Petru Gherghel, prin scrisoarea circularã de la 18 ianuarie 2008, ne invitã pe fiecare în parte sã celebrãm cu evlavie Jubileul de 150 de ani al apariþiilor Maicii Domnului la Lourdes.

Sfântul Pãrinte, prin Congregaþia pentru Disciplina Sacramentelor, a elaborat un document prin care invitã la trãirea intensã a acestui moment aniversar, asigurând în schimbul acestei trãiri intense indulgenþa plenarã.

Având în vedere aceste iniþiative ale Bisericii Universale, cât ºi cele ale Bisericii locale, la propunerea PS Petru Gherghel, pentru a marca acest moment jubiliar al apariþiilor Maicii Domnului la Lourdes, vom organiza la Sanctuarul Maicii Domnului din Cacica, în perioada 9-11 februarie 2008, un program special de pelerinaj.

Mesajul central al apariþiilor Maicii Domnului la Lourdes este invitaþia la pocãinþã, simbol mãreþ al convertirii. Bucuria Preacuratei Fecioare Maria este mare atunci când toþi fiii ei, creºtinii, rãspund invitaþiei sale materne ºi-i cer harul unei bune pregãtiri sufleteºti pentru a avea parte de darul împãcãrii cu Dumnezeu.

Pornirea în pelerinaj, sanctuarul, grota, calea crucii, drumul rozariului sunt imagini care exprimã nevoia noastrã de convertire. Sacramentul reconcilierii cu Dumnezeu (spovada) este propus continuu pelerinilor de la Cacica.

Spovada, împreunã cu rugãciunea, Euharistia ºi caritatea ne dobândesc indulgenþa specialã (plenarã) a Jubileului.

Programul desfãºurãrii acestor trei zile de pelerinaj, 9-11 februarie 2008, este urmãtorul:
- 09.30: Primirea pelerinilor;
- 10.00: Celebrarea penitenþialã;
- 10.30: Sfântul Rozariu;
- 11.00: Sfânta Liturghie;
- 13.00: Calea Sfintei Cruci;
- 14.00: Adoraþia euharisticã ºi binecuvântarea cu preasfântul Sacrament.

Acest program al pelerinajelor, în cinstea apariþiilor Maicii Domnului la Lourdes, organizat de Sanctuarul din Cacica, va fi prezidat de cãtre PS Petru Gherghel ºi de cãtre PS Aurel Percã.

Prin aceastã scrisoare vã reamintim cã Sanctuarul diecezan îºi va redeschide porþile pentru primirea pelerinilor în perioada mai-octombrie.

Programarea parohiilor o veþi primi ulterior de la Oficiul Diecezan pentru Pelerinaje. De asemenea, sunt aºteptate ºi alte parohii care doresc sã participe fãrã a fi programate.

Pr. Romuald Bulai