Invitaie la pelerinaj

La Sanctuarul Diecezan din Cacica se vor organiza trei zile de pelerinaj, n perioada 9-11 februarie 2008, pentru a marca Jubileul de 150 de ani al apariiilor Maicii Domnului la Lourdes. Cu aceast ocazie, pr. Romuald Bulai, paroh la sanctuarul din Cacica, a trimis o scrisoare prin care invit toate parohiile la acest pelerinaj. Redm n continuare textul acestei scrisori.

Preacucernici prini,

Aa cum deja s-a obinuit de muli ani, revenim i anul acesta cu invitaia de a participa mpreun cu credincioii pe care i pstorii, la programul de pelerinaj, pe care noi l organizm la Cacica.

La iniiativa pstorului diecezei noastre, PS Petru Gherghel, prin scrisoarea circular de la 18 ianuarie 2008, ne invit pe fiecare n parte s celebrm cu evlavie Jubileul de 150 de ani al apariiilor Maicii Domnului la Lourdes.

Sfntul Printe, prin Congregaia pentru Disciplina Sacramentelor, a elaborat un document prin care invit la trirea intens a acestui moment aniversar, asigurnd n schimbul acestei triri intense indulgena plenar.

Avnd n vedere aceste iniiative ale Bisericii Universale, ct i cele ale Bisericii locale, la propunerea PS Petru Gherghel, pentru a marca acest moment jubiliar al apariiilor Maicii Domnului la Lourdes, vom organiza la Sanctuarul Maicii Domnului din Cacica, n perioada 9-11 februarie 2008, un program special de pelerinaj.

Mesajul central al apariiilor Maicii Domnului la Lourdes este invitaia la pocin, simbol mre al convertirii. Bucuria Preacuratei Fecioare Maria este mare atunci cnd toi fiii ei, cretinii, rspund invitaiei sale materne i-i cer harul unei bune pregtiri sufleteti pentru a avea parte de darul mpcrii cu Dumnezeu.

Pornirea n pelerinaj, sanctuarul, grota, calea crucii, drumul rozariului sunt imagini care exprim nevoia noastr de convertire. Sacramentul reconcilierii cu Dumnezeu (spovada) este propus continuu pelerinilor de la Cacica.

Spovada, mpreun cu rugciunea, Euharistia i caritatea ne dobndesc indulgena special (plenar) a Jubileului.

Programul desfurrii acestor trei zile de pelerinaj, 9-11 februarie 2008, este urmtorul:
- 09.30: Primirea pelerinilor;
- 10.00: Celebrarea penitenial;
- 10.30: Sfntul Rozariu;
- 11.00: Sfnta Liturghie;
- 13.00: Calea Sfintei Cruci;
- 14.00: Adoraia euharistic i binecuvntarea cu preasfntul Sacrament.

Acest program al pelerinajelor, n cinstea apariiilor Maicii Domnului la Lourdes, organizat de Sanctuarul din Cacica, va fi prezidat de ctre PS Petru Gherghel i de ctre PS Aurel Perc.

Prin aceast scrisoare v reamintim c Sanctuarul diecezan i va redeschide porile pentru primirea pelerinilor n perioada mai-octombrie.

Programarea parohiilor o vei primi ulterior de la Oficiul Diecezan pentru Pelerinaje. De asemenea, sunt ateptate i alte parohii care doresc s participe fr a fi programate.

Pr. Romuald Bulai