Pelerinajul seminaritilor din Iai

A devenit deja o tradiie ca, n fiecare an, studenii Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfntul Iosif" din Iai, mpreun cu prinii profesori din cadrul aceluiai institut, s organizeze, la sfritul lunii mai, chiar nainte de nceperea sesiunii a doua de examene, un pelerinaj la Cacica. Dorina acestui pelerinaj este aceea de a consacra, an de an, Seminarul din Iai i pe seminariti proteciei Maicii Domnului de la Cacica. De asemenea, pelerinajul reprezint i un prinos de recunotin pentru lucrrile minunate pe care Domnul le face pentru Dieceza de Iai i pentru binefctorii seminarului.

Aadar, joi, 31 mai 2007, n srbtoarea "Vizitei Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta", nc de diminea, de la ora 8.00, seminaritii, repartizai n dou autocare i un microbuz, s-au ndreptat spre Cacica. n jurul orei 10.30 au ajuns la destinaie, iar la orele 11.00, acetia, mpreun cu pr. Wilhelm Danc, rectorul seminarului din Iai, precum i cu o bun parte din prinii profesori, s-au rugat mpreun rugciunea rozariului i au intonat, cu glasuri puternice, diverse cntece mariane. A urmat sfnta Liturghie solemn, practic, miezul pelerinajului.

n cadrul cuvntului de nvtur, pr. Blaj Bartolomeu, misionar de civa ani n Ecuador, America de Sud, a scos n eviden c faptul c Maria, neprihnit zmislit, ducndu-se la verioara sa, Elisabeta, devine "prima misionar a Bisericii", prima care-l poart pe Cristos celor care sunt nsetai de Dumnezeu. Apoi, aprofundnd ideea c preotul este, prin nsi vocaia sa, un misionar, printele predicator a vorbit, cu pasiune, despre activitatea pe care o desfoar n Ecuador, despre bucuriile i suferinele pe care le are de ntmpinat n parohia pe care o pstorete. n final, Sfinia sa i-a invitat pe seminariti s se roage pentru misiuni i, de ce nu, cei care simt n sufletul lor o astfel de chemare s accepte provocarea i "aventura" de a i se altura n munca grea, dar i rodnic, a evanghelizrii popoarelor.

La sfritul acestui moment solemn, ntregul grup de seminariti i preoi i-a consacrat ntreaga via, consfinindu-se Preacuratei Fecioare Maria.

Un ultim popas pentru tinerii pelerini l-a constituit Mnstirea Putna, ctitoria marelui domnitor al Moldovei tefan cel Mare. Aici au vizitat biserica mnstirii, care adpostete, printre alii, osemintele pmnteti ale unor domnitori de marc ai Moldovei, precum i muzeul mnstirii, care cuprinde obiecte de o important valoare istoric.

Sperm ca astfel de pelerinaje s ntreasc credina i vocaia viitorilor misionari, viitoarelor "portavoci" ale cuvntului lui Dumnezeu, avnd-o ca model de misionar pe nsi Mama Fiului dumnezeiesc, Fecioara Maria.

Pr. diac. Marius-Claudiu Dumea

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]