Pelerini la Cacica

Pus sub semnul cuvântului lui Dumnezeu ºi al sfintei Fecioare Maria, pelerinajul de anul acesta de la Cacica (14-15 august 2006) a avut un caracter special. Nota deosebitã a fost datã de împlinirea a 120 de ani de când în dieceza noastrã, la Butea, a fost adusã prima statuie a sfintei Fecioare Maria de la Lourdes.

În acest sens, special a fost ºi pelerinajul tinerilor. Aceºtia, încã de dimineaþã, însoþiþi de cãtre preoþi, de persoane consacrate ºi de animatori s-au adunat la locul dintre serpentine unde, la ora 12.00 l-au întâmpinat pe episcopul Petru Gherghel. Au fost prezenþi circa 350 de tineri din parohiile diecezei. O datã sosit, tinerii i-au urat Preasfinþitului bun venit prin cântul atât de cunoscut ºi iubit la Cacica: "Fecioara la munte" ºi l-au rugat sã-i însoþeascã în pelerinajul lor spre Cacica.

Înainte de a porni pe jos spre Cacica, tinerii s-au rugat împreunã cu Preasfinþitul Ora medie, apoi Preasfinþitul a binecuvântat statuia sfintei Fecioare Maria de Lourdes, oferitã de cãtre pãrinþii carmeliþi de la Luncani, statuie pe care tinerii au purtat-o pe umeri pânã la sanctuarul Maicii Domnului din Cacica. Gestul a fost plin de semnificaþie ºi pentru faptul cã, prin rotaþie, statuia a fost purtatã de fiecare parohie în parte, prin reprezentanþi. Pe drum, animaþi de Preasfinþitul, tinerii s-au rugat ºi au cântat, invocând ajutorul sfintei Fecioare.

Ajunºi în sanctuarul din Cacica, în bisericã a avut loc o celebrare a cuvântului, urmatã de o scurtã omilie a episcopului, în care a subliniat rolul de mijlocitoare a sfintei Fecioare Maria, precum ºi invitaþia de a conºtientiza cã suntem copiii ei. Dupã celebrarea din sanctuar fiecare tânãr ºi-a gãsit un loc de cazare, cei care au dorit ºi-au purificat sufletele prin sacramentul spovezii, apoi au participat la programul comun fixat deja din timp la sanctuarul din Cacica. A urmat Calea sfintei cruci, de asemenea animatã de cãtre tineri. Aici, câte un tânãr a purtat crucea în jurul sanctuarului, iar alþii au citit de la altar textul staþiunilor.

Un alt moment important al pelerinajului l-a constituit Liturghia de la ora 18.00, animatã ca de obicei de cãtre tineri, seminariºti ºi persoane consacrate. Ei au format corul, au citit lecturile ºi au proclamat intenþiile la rugãciunea credincioºilor. De asemenea, i-au ajutat pe preoþi la distribuirea sfintei Împãrtãºanii semnalându-le prezenþa printr-un steguleþ.

Liturghia a fost prezidatã de cãtre PS Anton Coºa, episcop de Chiºinãu, alãturi de care au concelebrat pr. Ioan Ciuraru, provincialul Provinciei Franciscane "Sf. Iosif" din Moldova, pr. Romuald Bulai, parohul de Cacica, precum ºi un mare numãr de preoþi. La sfârºitul Liturghiei, tinerii prezenþi ºi-au fãcut simþitã prezenþa printr-un strigãt tineresc la invitaþia pr. Felician Tiba, cel care a coordonat anul acesta pelerinajul tinerilor.

Pr. Lucian Farcaº, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaºi, predicatorul de anul acesta de la pelerinaj, dupã ce a explicat obiectiv momentul primei minuni fãcute de Isus la nunta din Cana Galileii, i-a invitat pe tineri sã descopere motivul adevãrat pentru care au ales sã vinã în pelerinaj. "Dacã tinerii de astãzi sunt într-o crizã existenþialistã, sã nu se mulþumeascã nefãcând nimic, ci, asemenea sfintei Fecioare Maria, la nunta din Cana, sã aprindã o luminã, sã alerge la Cristos, cel care poate sã transforme apa în vin, cel care este izvorul harului".

Vigilia marianã, în cadrul cãreia s-a binecuvântat lumânarea de la care doisprezece tineri au împãrþit luminã la pelerinii prezenþi, rugãciunea Vesperelor, precum ºi cea a Rozariului au fost de asemenea momente animate de cãtre tineri. Un tânãr, un copil, un adult, un seminarist ºi o sorã au condus pe rând câte unul din cele cinci mistere de slavã ale Rozariului. Nu a lipsit nici anul acesta procesiunea cu lumânãrile aprinse din jurul sanctuarului. La vigilie au fost prezenþi deopotrivã, PS Petru Gherghel, episcop de Iaºi, ºi PS Anton Coºa, episcop de Chiºinãu.

În continuare, pe parcursul nopþii, tinerii s-au unit în cânt ºi rugãciune trãind astfel intens solemnitatea Adormirii Maicii Domnului. Tot la altarul amenajat afarã, la iniþiativa Oficiului pentru Catehezã, a fost proiectat un film documentar despre Lourdes, locul în care, în 1858, sfânta Fecioarã Maria a apãrut Bernadetei Soubirous. Iniþiativa a venit ºi în sprijinul celor care în perioada 4-15 septembrie vor participa la pelerinajul diecezan de la Lourdes, dar ºi a acelora care au fost dornici sã vadã locul binecuvântat al Lourdes-ului.

Ziua de 15 august a debutat cu sfânta Liturghie de la ora 6.00, având celebrant principal pe pr. Iulian Kropp, paroh de Târgu Frumos, dupã care au urmat celelalte Liturghii: în limba polonã, germanã, maghiarã ºi în rit bizantin, greco-catolic.

La ora 7.30, în bisericã, s-a celebrat sfânta Liturghie în ritul greco-catolic, prezidatã de pr. Gavril Pop, protopop de Gherla; omilia a fost þinutã de pr. Gheorghe Florea, Parohia "Sf. Gheorghe" din Cluj Napoca. Au mai concelebrat: pr. Mihai Vãtãmãnelu, paroh de Carei; pr. Teodor Gecãºan, Parohia Biertan, jud. Sibiu; pr. Mihai Alexie, Parohia Bacabanþ (Alba-Iulia); pr. Grigore Pop, Parohia Dãneºti-Negreia, jud. Maramureº; pr. Darius Criºan, de la Blaj.

La ora 08.00, la grota Maicii Domnului de la Lourdes, s-a celebrat sfânta Liturghie în limba maghiarã, prezidatã de pr. Roman Janos, din Satu Mare. Au concelebrat: pr. Jaki Teodoz, de la Györ (Ungaria), ºi pr. Sebastian Mirciov, din Timiºoara.

La ora 09.15, în bisericã, s-a celebrat sfânta Liturghie în limba polonã, prezidatã de pr. Marius Stanislau Bucevschi, paroh de Soloneþu Nou (SV).

La ora 09.15, la grota Maicii Domnului de la Lourdes, s-a celebrat sfânta Liturghie în limba germanã, prezidatã de pr. Johann Proschinger.

La ora 11.00 a început Liturghia solemnã a pelerinajului. Alãturi de celebrantul principal, PS Petru Gherghel, au concelebrat PS Aurel Percã, PS Anton Coºa, pr. Ioan Ciuraru, pr. Romuald Bulai, parohul comunitãþii din Cacica, precum ºi un mare numãr de preoþi (aproape 65). Au fost prezenþi, pe lângã credincioºii în numãr deosebit de mare, autoritãþi locale ºi judeþene, precum ºi din afara þãrii, din Polonia.

În cadrul predicii, PS Anton Coºa a insistat asupra rolului de mijlocitoare a Mariei ºi i-a invitat pe cei prezenþi sã alerge la Maria cu multã încredere. Mamele, spunea Preasfinþitul au marea misiune de a-i aduce pe copii la Dumnezeu. Cu toþii, adunaþi în jurul Mariei, trebuie sã formãm "civilizaþia iubirii". La final pr. Romuald Bulai, parohul comunitãþii din Cacica, a mulþumit tuturor celor prezenþi invitându-i ca în continuare sã rãmânã statornici în chemarea lor de creºtini ºi de fii ai Mariei.

Pr. Lucian Farcaº, profesor la Institutul Teologic din Iaºi, predicatorul de anul acesta al pelerinajului, prin stilul ºi cuvintele alese, a reuºit sã ajungã în sufletul multor oameni, aspect vizibil în multele spovezi care s-au fãcut pe parcursul celor douã zile.

La Cacica pelerinii s-au rugat, au cântat, s-au împãcat cu Dumnezeu, au descoperit-o ºi mai mult pe sfânta Fecioarã ca mamã ºi pe chipurile lor se citea dorinþa de a reveni.

Maria îi aºteaptã în continuare. Chiar dacã oficial pelerinajul s-a încheiat, el continuã prin toate acele mici pelerinaje care se organizeazã sâmbãtã de sâmbãtã.

La baza organizãrii pelerinajului de anul acesta de la Cacica, pe lângã parohie, au stat Oficiul pentru Pelerinaje, Oficiul pentru Tineri, Copii, Miºcãri ºi Organizaþii, Oficiul pentru Catehezã ºi Oficiul pentru Vocaþii.

Pr. Felician Tiba

Mai multe imagini puteþi vedea în albumele foto de la:
- [ Pelerinajul tinerilor ]
- [ Privegherea marianã ]
- [ Sfânta Liturghie din ajun ]
- [ Liturghii în diferite limbi, dimineaþã ]
- [ Sfânta Liturghie solemnã ]