Scrisoare pastoral: Chemarea sanctuarului marian din Cacica

Cu titlul Chemarea sanctuarului marian din Cacica, PS Petru Gherghel a trimis o scrisoare pastoral ctre toate parohiile din Dieceza de Iai n care vorbete despre sanctuarul de la Cacica, despre importana pelerinajelor i a ntlnirii cu Dumnezeu prin intermediul acestora. La Liturghia de mari, 15 august, ora 11.00, la Cacica vor fi trei episcopi: PS Petru Gherghel, PS Aurel Perc i PS Anton Coa. Predicator pe parcursul ntregului pelerinaj va fi pr. Lucian Farca.

Chemarea sanctuarului Marian din Cacica

Cu Maria i prin Maria la Isus

Printele ceresc, n marea sa iubire fa de oameni, l-a trimis pe Fiul su n lume ca prin el s ne mprtim de darurile Duhului Sfnt i aa s devenim cu toii fiii adoptivi ai lui Dumnezeu.

Drumul venirii lui Isus pe pmnt a fost prin Maria, Fecioara Preacurat din Nazaret. Ea l-a primit n snul ei, prin lucrarea special a Duhului Sfnt i l-a nscut pe pmnt. "Cnd a venit ns mplinirea timpului, Dumnezeu l-a trimis pe Fiul su nscut din femeie, nscut sub lege, ca s primim nfierea" (Gal 4,4).

Aadar, Maria i-a oferit inima i trupul su ca locuin pentru Fiul lui Dumnezeu, care a voit s se nasc dintr-o fecioar i s rmn cu fiii oamenilor pn la sfrit (cf. Lc 1,31-37).

Un destin minunat, o vocaie cu totul special pentru Maria, pentru o fecioar din Nazaret.

Drumul lui Isus ctre oameni continu i astzi; se realizeaz i pentru noi i cu noi. Isus vine la oameni pe aceeai cale, prin Maria, se nate i triete n toate bisericile noastre, n toate capelele i pe toate altarele din lume, mai ales n sanctuarele dedicate Fecioarei Preacurate, n capele i bazilici. Ea este i rmne cu adevrat, Theotokos, nsctoare de Dumnezeu.

Deci, i la Cacica, n sanctuarul nostru diecezan din frumoasa Bucovin, n "basilica noastr minor", n acest loc de pelerinaj internaional, vine Isus, vine la noi, vine prin Maria.

O mare bucurie!

Cnd s-a nscut pe pmnt la Betleem, Maria l-a artat pstorilor i magilor, iar ei s-au bucurat i l-au adorat (cf. Mt 2,1-12).

Ce se ntmpl, aadar, la Cacica de sute de ani, pe cine ntlnesc pelerinii n acest loc privilegiat care s-a nscris ntre marele sanctuare din lume? Are loc acelai eveniment divin: oamenii l ntlnesc pe Isus, pe Dumnezeu fcut om prin Maria.

Cu umilin, cu bucurie i n tcere, ca odinioar la Betleem, la Nazaret, la Cana Galileii sau la Ierusalim, Maria l arat i l ofer pe Fiul ei, pe Mntuitorul lumii, celor ce vin cu credin n pelerinaj la Cacica.

Aceasta e vocaia sanctuarului din Cacica, nu numai pentru cei din Bucovina sau Moldova, nu numai pentru pelerinii venii din toat ara, ci pentru toi cei care au auzit de acest loc de pelerinaj; el ofer tuturor posibilitatea de a-l avea prezent pe Isus n mijlocul nostru, de a-l gsi mai uor cu Maria i prin Maria i de a ne bucura de darurile sale cereti.

Urmrind, nc din anii grei ai dictaturii, evenimentele ce se desfurau la Cacica, cu toate greutile prin care pelerinii ce voiau s ajung lng altarul i grota din Cacica erau nevoii s treac,

cunoscnd mereu numrul tot mai mare al pelerinilor ce se ndreptau spre acest loc privilegiat,

vznd pe feele lor pacea i linitea cu care se ntorceau acas, am putut s constat c aici se petreceau lucruri minunate: oamenii fceau experiena ntlnirii cu Isus, care cobora pe pmnt, care revrsa necontenit bucuria i pacea n suflete prin minile generoase ale Mariei, mama lui Isus i mama noastr.

Aa se ntmpl i astzi.

M bucur s spun i s repet: Cacica are un mesaj deosebit ctre toi cretinii. Cacica i ajut pe pelerini s-l ntlneasc pe Isus mai repede i mai uor.

Cacica este pentru noi ceea ce este Lourdes pentru Frana, Fatima pentru Portugalia, Czestochowa pentru Polonia, Maria Radna pentru Banat, Crbunari pentru Ardeal etc.

Cacica ne cheam s o ntlnim pe Maria i cu ea pe Isus, ne cheam la pace i bucurie, la curaj i o nou speran n via.

Isus v atept la Cacica, v d ntlnire i anul acesta.

Iar noi v spunem din inim: Venii cu drag la ntlnirea cu Isus prin mama noastr cereasc, Maria!

Iai, 6 august 2006

Al vostru episcop,
Petru Gherghel