Invitaþie la pelerinaj la Cacica

Solidari cu Sfântul Pãrinte, care, în perioada 11-21 august 2005, îi întâlneºte pe tinerii din lumea întreagã la Köln pentru Cea de-a XX-a Zi Mondialã a Tinerilor, ºi tinerii din Dieceza de Iaºi sunt invitaþi la pelerinajul anual de la Cacica, în zilele de 14-15 august.

Anul acesta, ca ºi în alþi ani, sfânta Fecioarã Maria, mama lui Isus ºi mama noastrã, îºi adunã fiii la Cacica, pentru ca, asemenea magilor, sã-l descopere pe Isus, Fiul sãu, ºi sã spunã: "Am venit sã ne închinãm lui" (Mt 2,2). Acesta a fost motoul propus pentru Cea de-a XX-a Zi Mondialã a Tinerilor de cãtre papa Ioan Paul al II-lea, care ne priveºte acum din balconul împãrãþiei Tatãlui, moto menþinut ºi încurajat ºi de actualul papã, Benedict al XVI-lea.

Pelerinajul tinerilor de anul acesta de la Cacica se vrea un moment de solidaritate cu Sfântul Pãrinte papa Benedict al XVI-lea, cu cei circa 1.400 de români care participã la Ziua Mondialã a Tinerilor de la Köln, dar ºi cu cei 177 de tineri din Dieceza de Iaºi care ne vor reprezenta acolo.

La Cacica, primul moment va fi pelerinajul tinerilor din locul de dinainte de serpentine, unde de obicei se spunea rugãciunea Ora medie. Aici tinerii se vor aduna, duminicã, 14 august, pânã la ora 11.30. Dupã ce se va recita Ora medie, în jurul orei 12.00 se va porni spre Cacica în cântare ºi rugãciune. Tot aici tinerii îl vor primi pe PS Petru Gherghel care va merge împreunã cu ei în pelerinaj.

La locul de pornire în pelerinaj se poate ajunge cu autocarele care vin din parohii sau cu trenul (pânã la Iliºeºti). De la Suceava se poate lua orice autobuz care merge spre Gura Humorului sau spre Vatra Dornei (pânã la Pãltinoasa). De aici se pot lua autobuzele care vin în direcþia Iliºeºti sau se poate veni pe jos pânã la punctul de întâlnire (circa 3-4 km). Cei care vin cu autocarul din parohie sunt rugaþi sã ajungã din timp la locul de pornire ºi sã coboare pentru a merge împreunã cu toþi tinerii prezenþi.

Ajunºi la locul de pornire, un reprezentant al grupului va prezenta responsabilului cu primirea o listã semnatã de pãrintele paroh cu tinerii participanþi.

Tinerii vor avea cu ei pancarte pe care sã fie scris numele parohiei, precum ºi mesaje legate de Cea de-a XX-a Zi Mondialã a Tinerilor. De asemenea, pot purta cu ei ºi imagini ale Sfântului Pãrinte papa Ioan Paul al II-lea, precum ºi ale papei Benedict al XVI-lea.

Pentru drum, tinerii vor avea cu ei broºura cu cântece de la întâlnirea tinerilor de la Bacãu "Fericitul Ieremia", rozariul, încãlþãminte de sport, haine comode, precum ºi umbrelã sau hainã de ploaie, pentru a fi folosite la nevoie.

Membrii asociaþiilor sunt rugaþi sã poarte însemnele specifice. Cei care ºtiu sã cânte la chitarã sunt rugaþi s-o poarte cu ei.

Pe drum, toþi tinerii sunt invitaþi sã se roage, sã cânte ºi sã menþinã o atmosferã de respect, specificã unui pelerinaj.

Al doilea punct al pelerinajului este sosirea la Cacica. Ora sosirii va fi în jur de 14.00. Aici, tinerii vor intra în bisericã, unde va avea loc o scurtã celebrare împreunã cu episcopul Petru, celebrare care va marca, prin mesajul: "Am venit sã ne închinãm lui" (Mt 2,2), legãtura pelerinajului tinerilor de la Cacica cu tinerii de la Ziua Mondialã de la Köln.

Dupã celebrare participanþii îºi vor gãsi locuri pentru cazare, vor servi masa din pacheþele ºi se vor pregãti sufleteºte pentru sfânta Liturghie de la ora 18.00, care va fi animatã de tinerii, seminariºtii ºi persoanele consacrate prezente.

Al treilea moment va fi privegherea marianã cu rugãciunea Vesperelor ºi a Rozariului, urmatã de procesiunea cu lumânãrile aprinse, la care, de asemenea, vor fi implicaþi tinerii, seminariºtii ºi persoanele consacrate.

Ultimul moment al pelerinajului tinerilor va fi marcat de programul de dupã miezul nopþii, program care se va desfãºura la altarul amenajat afarã ºi va consta din cântece, rugãciuni, reflecþii, precum ºi prezentarea unor imagini din viaþa Sfântului Pãrinte papa Ioan Paul al II-lea ºi a papei Benedict al XVI-lea. Acest program va fi susþinut de cãtre tineri din parohiile prezente în colaborare cu seminariºtii seminariilor din diecezã.

Tinerii care vor participa la acest ultim moment al pelerinajului, pentru a nu se suprapune anumite cântece, poezii sau reflecþii, sunt rugaþi sã se înscrie pânã la 10 august la Felicia Antal Negru (Faraoani, Bacãu), tel. 0234/254239 sau 0743/778976.

Cât priveºte partea liturgicã (lecturi, ofertoriu, Vespere, misterele de la Rozariu etc.), cei vizaþi vor fi anunþaþi la o datã ulterioarã.

În aºteptarea mult doritei reîntâlniri cu Mama noastrã de la Cacica, vã doresc vacanþã plãcutã.

Pr. Felician Tiba

* * *

Pentru alte informaþii pot fi contactaþi:
- pr. Iulian-Eugen Kropp, responsabil Oficiu pentru Pelerinaje, tel. 0230/237226 sau 0744/306309;
- pr. Romuald Bulai, OFMConv., paroh de Cacica, tel. 0232/237009 sau 0722/400146;
- pr. Felician Tiba, responsabil cu pelerinajul tinerilor la Cacica, tel 0744/911210.