Pelerinajul profesorilor de religie

Ca la fiecare nceput de an colar, prin grija Episcopiei de Iai, a Decanatului de Bacu, n mod deosebit a pr. Decan Mons. tefan Erde i a pr. Iacob Stolnicu, responsabil cu probleme de nvmnt religios n Decanatul de Bacu, Galai i Vrancea, profesorii de religie au avut privilegiul de a fi prezeni n zilele de 7 i 8 septembrie 2004 la Cacica, pentru exerciii spirituale i perfecionare profesional.

Programul a fost deosebit de "concentrat". Astfel, dup ce am primit binecuvntarea pr. decan, care ne-a ndemnat s trim cretinete aceste zile i ne-a urat s ne ntoarcem plini de har i putere de munc, am pornit la drum.

Prima oprire a fost la Sboani, loc n care trecutul i prezentul l-am ntlnit n Biseric i n muzeul din apropierea ei. Am simit aici preocuparea pentru demonstrarea adevratei identiti religioase a cretinilor catolici de pe raza Diecezei noastre de Iai, prin intermediul explicaiilor documentate ale doamnei arheolog Domnia Hordil. Lsnd Sboaniul n urm, cu bucuriile i preocuprile zilnice, am pornit cu avnt spre Cacica, inta pelerinajului noastru. nceputul discret al toamnei ne impresiona plcut ochii i ne umplea sufletele de o emoie autumnal. Nu ntmpltor trecnd prin localitatea Ciprian Porumbescu am exclamat: "Cu un asemenea plai romnesc, cum s nu compun marele nostru Ciprian Balada!"

Am recitat sfntul Rozariu; cu toii parc ateptam ceva... de fapt, mergeam n vizit la Maica Domnului din Cacica, de ziua ei de natere! Era firesc s fie aa. Iat-ne ajuni la destinaie. Pe fiecare dintre noi ne-a impresionat oamenii locului, dar i peisajul pitoresc al localitii... unde pr. rector al sanctuarului, Romuald Bulai ne-a primit cu mult cldur i disponibilitate.

Primul contact cu sanctuarul din Cacica, cu icoana miraculoas a Maicii Domnului i grota din incinta Bisericii, a creat o atmosfer tainic, ce te ndemna la rugciune, meditaie, peniten ... de fapt, ceea ce am i fcut n cele dou zile de edere n Cacica. Adunai n jurul Maicii Domnului, n Biseric, am recitat mpreun sfntul Rozariu i am participat la sfnta Liturghie.

Seara s-a ncheiat cu "cina popoarelor", la care, prin intermediul unui joc organizat de pr. Iacob, ne-a fost testat caritatea cretin i am fost contientizai de gravele discrepane existente la nivel mondial ntre naiuni. Nu am pierdut ocazia i ne-am mprtit fiecare din experiena de la clas, am stabilit mpreun coordonatele pe care am dorit s se desfoare activitatea didactic n noul an colar. Nu au lipsit sfaturile i ndemnurile pr. Iacob, care cu siguran au fost nsuite de fiecare dintre noi.

A doua zi, am participat la o celebrare penitenial mpreun cu un grup de pelerini din Iai, am recitat mpreun sfntul Rozariu i am participat la sfnta Liturghie. n timpul sfintei Liturghii ceva simeam fiecare dintre noi! Era acel ceva pentru care, cu siguran, fiecare dintre noi am venit i am sperat c vom gsi, aici n faa Maicii Domnului de la Cacica.

n mod sigur, mpcarea cu Dumnezeu i participarea la masa euharistic a fost culmea celebrrii. Dup sfnta Liturghie, nu tiam sigur de ce aveam ochii n lacrimi. Erau lacrimi de bucurie, de pace, de durere, de speran? Cert este c pentru fiecare dintre noi acest pelerinaj a avut o conotaie aparte. Fiecare a venit cu o intenie, un gnd, o speran, o cerere, o mulumire.

Acesta a fost "bagajul" cu care ne-am prezentat n faa mamei noastre cereti. L-am lsat pe altar, n faa icoanei ei miraculoase, nu cu gndul de a se ntmpla minuni, ci convini, c la rndul ei, Maica Domnului de la Cacica, n calitatea ei de mam, ne va orndui pentru fiecare un "bagaj" spiritual, cu care s ne ntoarcem la casele, obligaiile i datoriile noastre zilnice.

Oare ce vom face cu acest "bagaj"? l vom lua cu noi? l vom lsa uitat, acolo, undeva n locuina sufletului s se aterne peste el praful i uitarea? l vom despacheta i rndui pe rafturile sufletului, astfel la orice or din zi i din noapte s putem gsi, ori de cte ori avem nevoie, putere, nelepciune, nelegere, rbdare, disponibilitate, pasiune, profesionalism i druire pentru munca de dascl? Pentru misiunea de tat, mam, so, soie, frate, sor?

Depinde de fiecare dintre noi s potenm harurile primite n "bagajul" de la Maica Domnului, pentru c de la Cacica nu poi pleca cu mna goal!

n drum spre cas am fcut un popas la Mnstirea Putna, unde am admirat comorile de cultur, art i arhitectur specifice secolului al XVI-lea.

La ntoarcere am fost ateptai de pr. decan, Mons. tefan Erde, cruia i-am mulumit pentru grija ce o manifest fa de nvmntul religios i l-am asigurat c rugciunile noastre de la Cacica; experiena spiritual i profesional vor fi izvor i surs continu de energie pentru ntregul an colar 2004-2005.

Astfel, mbogii spiritual, mai buni parc i mai curai, mai plini de elan i druire vom pi cu credin, speran i iubire, mpreun cu elevii notri, ntr-o nou lupt cu noi nine, ntr-un nou an colar, pe care ni-l dorim sub patronajul Maicii Domnului de la Cacica!

Prof. Violeta Apostu