Pelerinaj la Cacica

Ca în fiecare an, ºi anul acesta Maica Domnului ºi-a chemat fiii la sanctuarul de la Cacica. Mulþimea de pelerini s-a întors la casa sfintei Fecioare din inima Bucovinei încã de joi, 14 august 2003, dimineaþa devreme. Printre ei au avut bucuria de a-i întâlni pe card. Giovanni Battista Re, prefect al Congregaþiei pentru Episcopi, pe episcopul Diecezei de Iaºi, PS Petru Gherghel, pe episcopul auxiliar, PS Aurel Percã, pe provincialul Provinciei Franciscane "Sf. Iosif" din Moldova, pr. Ioan Ciuraru, mulþi copii, tineri, adulþi, persoane consacrate, preoþi - pelerini care, an de an, vin sã demonstreze fidelitatea ºi credinþa lor prin mijlocirea preacuratei Fecioare Maria.

Pr. Eugen Avarvarei OFMConv., director pentru România al revistei "Mesagerul sfântului Anton", în cadrul sfintelor Liturghii, prin cuvintele exprimate la predicile bine documentate biblic ºi dogmatic a scos în evidenþã virtuþile Fecioarei Maria.

Un punct remarcabil din programul sãrbãtorii de anul acesta de la Cacica a fost ºi pelerinajul tinerilor. La fel ca ºi în alþi ani, tinerii, într-un numãr impresionant, l-au aºteptat pe episcop la circa 12 km de Cacica ºi împreunã au parcurs drumul spre sanctuar, cântând ºi recitând sfântul Rozariu. Cel care anul acesta a fost pelerin alãturi de tineri, pe parcursul distanþei pânã la Cacica, a fost PS Aurel Percã. În semn de solidaritate, ca un simbol al pelerinului, tinerii au oferit episcopului, la primire, o pereche de sandale ºi o boccea conþinând o sticlã de apã ºi o ºapcã. Ajunºi la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, tinerii au primit binecuvântarea Preasfinþitului, apoi fiecare s-a pregãtit pentru sfânta Liturghie de la ora 18.00, care, la fel ca în anii precedenþi, a fost animatã de tineri, de seminariºti ºi de persoanele consacrate.

Privegherea marianã de la ora 22.00 a constituit pentru toþi pelerinii, ºi, dintre ei, mai ales pentru tineri, apogeul ajunului sãrbãtorii "Adormirii Maicii Domnului". Procesiunea cu lumânãri, rugãciunea Vesperelor, sfântul Rozariu ºi multe cântece mariane au înãlþat sufletele pelerinilor.

Liturghia de la ora 18.00 a fost prezidatã de PS Aurel Percã, iar privegherea marianã a fost condusã de ep. Petru Gherghel. Prima Liturghie a sãrbãtorii "Adormirii Maicii Domnului", de la ora 6.00 dimineaþa, a fost prezidatã de provincialul franciscan pr. Ioan Ciuraru. Liturghia solemnã a fost prezidatã de Eminenþa sa card. Giovanni Battista Re, alãturi de care au concelebrat ep. Petru Gherghel, ep. Aurel Percã, provincialul franciscan pr. Ioan Ciuraru, parohul comunitãþii din Cacica, pr. Romuald Bulai, precum ºi un mare numãr de preoþi. La sfârºitul Liturghiei un reprezentant al Guvernului României a transmis un mesaj din partea prim-ministrului Adrian Nãstase, prin care, atât în nume propriu, cât ºi în numele guvernului, a salutat ºi încurajat munca tuturor pãstorilor Bisericii, precum ºi devotamentul ºi credinþa tuturor creºtinilor romano-catolici din Dieceza de Iaºi ºi din întreaga þarã.

Un dar special pe care Eminenþa sa card. Giovanni Battista Re l-a fãcut pelerinilor a fost binecuvântarea specialã acordatã din partea Sfântului Pãrinte papa Ioan Paul al II-lea.

Ca ºi în ceilalþi ani, anul acesta sfânta Fecioarã Maria a revãrsat multe haruri la Cacica: numãrul mare de spovezi, sfintele Liturghii, predicile frumoase ºi consistente, prezenþa reprezentantului Sfântului Scaun, vremea frumoasã, precum ºi numãrul mare de pelerini, toate acestea aratã cã sfânta Fecioarã ne vrea alãturi de Fiul ei.

Pr. Felician Tiba

Mai multe imagini puteþi vedea în albumele foto de la:
- [ Pelerinajul tinerilor ]
- [ Privegherea marianã ]
- [ Sfânta Liturghie din ajun ]
- [ Sfânta Liturghie solemnã ]