Invitaþie pentru persoanele consacrate: Cu Maria pornim din nou

În lume existã în cadrul Bisericii Catolice mai mult de 1.000.000 de bãrbaþi ºi femei care formeazã împreunã marea familie religioasã a persoanelor consacrate ºi a membrilor societãþilor de viaþã apostolicã.

Dacã în fiecare zi trebuie sã-i mulþumim lui Dumnezeu pentru darul vieþii, se cuvine totodatã sã-i aducem recunoºtinþa noastrã ºi pentru marele ºi inestimabilul dar al vieþii consacrate, pe care îl oferã cu atâta generozitate nu numai Bisericii noastre, ci ºi altor Biserici creºtine. Cei care la inspiraþia Duhului Sfânt se simt chemaþi la un astfel stil de viaþã, se oferã lui Dumnezeu în mod special ºi încearcã sã-ºi însuºeascã trãsãturile caracteristice ale lui Cristos, sãrac, curat ºi ascultãtor (cf. Mt 8,20; Fil 2,8), se strãduiesc sã se facã pãrtaºi de nemãrginitele ºi nebãnuitele bogãþii ale misterului sãu (Ef 3,8) ºi prin viaþa lor exemplarã sã fie în lume pentru toþi un semn ºi o invitaþie continuã ºi insistentã de a accepta împãrãþia lui Dumnezeu, trãind ca adevãraþii fii ºi fiice demnitatea de moºtenitori ai acestei împãrãþii.

La cinci ani de la publicarea exortaþiei apostolice postsinodale Vita consecrata, plecând de la invitaþia insistentã a Sfântului Pãrinte: "Duc in altum", Congregaþia pentru Institutele de Viaþã Consacratã ºi Societãþile de Viaþã Apostolicã au dat un document important care încearcã sã fie un rãspuns la drama pe care o trãieºte omenirea, victimã a urii ºi a morþii. Acest document, care are titlul A porni din nou de la Cristos, vrea sã motiveze o datã în plus angajarea reînnoitã a vieþii consacrate în mileniul al treilea.

Cu ocazia pelerinajului la Cacica din 6 octombrie, aºa cum a dorit ºi propus Preasfinþitul Petru Gherghel, toate persoanele consacrate din Dieceza de Iaºi vor avea posibilitatea sã reflecteze împreunã asupra propunerilor fãcute de congregaþie, pentru ca apoi în mod unitar ºi organizat sã poatã contribui la gãsirea soluþiilor ce vor duce cu operativitate mãritã la îndepãrtarea pericolelor ce ameninþã omenirea ºi la conºtientizarea a cât mai multe persoane ºi categorii de persoane care, pornind din nou de la Cristos, împreunã cu el, în el ºi prin el sã contribuie la însãnãtoºirea omenirii, care sã fie ºi sã se simtã salvatã efectiv.

Biserica preþuieºte dãruirea constantã ºi generoasã a acestei elite de fii ºi fiice, conteazã pe dorinþa lor de sfinþire, pe entuziasmul lor de slujire pentru a favoriza ºi susþine tendinþa fiecãrui creºtin spre perfecþiune ºi a asigura solidaritatea cu aproapele, mai ales cu cei nevoiaºi ºi suferinzi.

Operele social-caritative puse în slujba poporului lui Dumnezeu ºi ale societãþii în diferitele sectoare de evanghelizare, cum ar fi: activitãþi pastorale, educaþie, grija pentru cei bolnavi, sãraci ºi pãrãsiþi, descoperã faþa maternã a Bisericii.

Având în vedere cã toate aceste activitãþi externe solicitã la maxim pe cei care le efectueazã, respectiv persoanele consacrate, acestea nu vor putea face faþã cerinþelor mereu crescânde ºi din ce în ce tot mai obositoare decât dacã vor încerca sã-ºi menþinã echilibrul în toate privinþele, lucru pe care-l vor atinge dacã vor rãmâne permanent în contact cu Cristos cãruia i s-au dãruit, dacã-l vor avea mereu tovar㺠de drum, de la care sã primeascã luminã, putere, sfat ºi încurajare. De douãzeci de secole Isus care a spus: "Iatã eu sunt cu voi în toate zilele pânã la sfârºitul lumii" (Mt 28,20), încã nu s-a dezis; el a rãmas mereu prezent în Biserica sa, pe care a luminat-o ºi a inundat-o cu harul sãu, dându-i forþa de a trãi mereu cu mai multã intensitate cuvântul sãu, pentru a-ºi împlini misiunea de mântuire, ca sacrament al unitãþii oamenilor cu Dumnezeu ºi între ei.

Suntem convinºi cã pelerinajul la Cacica din ziua de 6 octombrie 2002, la care alãturi de toate persoanele consacrate vor participa ºi numeroºi credincioºi din parohii, va aduce prin mijlocirea preasfintei Fecioare Maria, regina sfântului Rozariu, mult folos spiritual pentru întreaga noastrã diecezã.

Îndreptându-ne spre Cristos, fiul ei ºi fratele nostru, Maria, prima consacratã, care a trãit plenitudinea caritãþii în cel mai înalt grad, ne va ajuta sã privim mereu înainte, mereu mai sus, sã devenim martorii invizibilului ºi, expunându-ne luminii lui Cristos, sã ºtim sã ne deschidem total harului sãu care ne va face oameni noi (cf. Novo millennio ineunte, nr. 54), care vor fi în stare sã transforme lumea, care la rândul ei sã se lase mântuitã de cel pe care Tatãl ni l-a trimis pentru a ne face fericiþi aici ºi în cer.

Mons. dr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viaþa consacratã

(publicat în Lumina creºtinului, octombrie 2002)