Scrisoare pastoralã: Maria - Sanctuar al Duhului Sfânt

Cu acest titlu, dat Mariei din Nazaret de Conciliul Vatican II în constituþia dogmaticã Lumen gentium ("Lumina popoarelor") la nr. 53, vrem sã o întâmpinãm ºi sã o venerãm anul acesta pe Madona din Cacica în zilele pelerinajului din 14 ºi 15 august 1998, sãrbãtoarea Adormirea Maicii Domnului.

Atunci când îngerul Gabriel a coborât la Nazaret ºi i-a adus vestea cã ea a fost aleasã sã fie Mama lui Isus, el a salutat-o cu aceste cuvinte: Bucurã-te cea plinã de har; Domnul este cu tine (Lc 1,28).

De fapt, plinã de har nu înseamnã altceva decât plinã de Spiritul Sfânt, plinã de viaþa ºi darurile pe care el le-a revãrsat în sufletul ei. Aceastã prezenþã specialã ºi revãrsare divinã a fãcut din fiinþa ei un adevãrat templu sau un sanctuar, lãcaº vrednic de acela care trebuia sã se întrupeze în sânul ei.

Sfântul Ioan Damaschinul spunea despre Maria, aleasã sã fie Mama lui Isus, cã "Tatãl a predestinat-o, dar puterea sfinþitoare a Spiritului a cercetat-o, a purificat-o ºi a fãcut-o sfântã" (Omelia I. 3).

Iatã cum o prezintã sfântul Conciliu pe Maria:

Într-adevãr, Fecioara Maria, care la vestirea îngerului a primit în inima ºi în trupul ei cuvântul lui Dumnezeu ºi a adus lumii viaþa, e recunoscutã ºi cinstitã ca adevãratã Mamã a lui Dumnezeu ºi a Mântuitorului. Rãscumpãratã în mod atât de sublim în vederea meritelor Fiului ei ºi unitã strâns ºi indisolubil cu el, este înzestratã cu suprema menire ºi demnitate de a fi Nãscãtoarea Fiului lui Dumnezeu ºi de aceea fiica predilectã a Tatãlui ºi templul Duhului Sfânt, întrecând cu mult pe toate celelalte fãpturi din cer ºi de pe pãmânt, prin acest har cu totul deosebit. (...) De aceea, ea este cinstitã ºi ca membru supraeminent ºi cu totul deosebit al Bisericii, chipul ºi exemplul ei desãvârºit în credinþã ºi dragoste, iar Biserica catolicã, ascultând de Duhul Sfânt, o venereazã cu afecþiunea pietãþii filiale ca pe o mamã preaiubitoare (LG 53).

Fericiþi sã cunoaºtem ºi sã avem o astfel de mamã nu încetãm de a o venera ºi cinsti nu numai în sufletul propriu ºi în casa noastrã, nu numai în bisericile noastre comunitare sau parohiale, dar iatã ºi în comun, în sanctuarul dedicat ei din Cacica.

Pentru a-l cunoaºte pe Tatãl care ne-a iubit ºi ne iubeºte atât de mult, pentru a-l înþelege pe Fiul care a venit în lume printr-o fecioarã, este bine sã privim spre Maria care a conlucrat cu Duhul Sfânt ºi sã descoperim în ea faptele minunate ale lui Dumnezeu ºi drumul spre misterul mântuirii noastre, drumul spre Isus, centrul istoriei ºi al cosmosului, drumul spre marele jubileu al anului 2000.

La Cacica o vom întâlni pe aceea care ni-l oferã pe Isus, Fiul Tatãlui veºnic ºi Fiul ei nãscut în timp ºi între oameni.

La Cacica vom înþelege cum Maria a ºtiut sã colaboreze cu Duhul Sfânt pentru a se realiza în ea ºi prin ea planul cel veºnic al Tatãlui, vom pãtrunde în sfinþenia originalã a Mariei, plãsmuitã ºi fãcutã o creaturã nouã de cãtre Spiritul Sfânt, faþã de care ea n-a fost ºi n-a rãmas pasivã, dar a conlucrat activ cu el încã de la vârsta priceperii pentru a face cât mai intensã ºi mai profundã unirea ei cu Dumnezeu.

La Cacica trebuie sã descoperim în Maria drumul nostru cãtre Dumnezeu ºi modelul nostru de a conlucra cu Duhul Sfânt, cel care trebuie sã ne facã ºi pe noi sã fim ºi sã rãmânem sanctuarele sale pe acest pãmânt.

Ajutaþi de cea care s-a învrednicit sã fie cea plinã de har, la Cacica, trebuie sã simþim cum Domnul ºi de viaþã dãtãtorul lucreazã în noi ºi ne face sã ne adãpãm fãrã încetare din izvorul vieþii nemuritoare, din iubirea Sfintei Treimi.

Facem precizarea cã anul acesta la pelerinajul de la Cacica vom avea ca invitat pe episcopul de Münster, dr. Reinhard Lettmann, care va adresa tuturor participanþilor un mesaj de credinþã ºi de iubire.

Ajutorul frãþesc ºi sprijinul pe care l-am primit pânã acum din partea Diecezei de Münster a fost deosebit de mare, iar prezenþa Excelenþei sale în mijlocul nostru vrea sã fie o întãrire a dragostei ºi o desãvârºire a înfrãþirii ºi a colaborãrii între Episcopia de Iaºi ºi Episcopia de Münster.

Dupã pelerinajul de la Cacica vom celebra în catedrala din Iaºi, în construcþie, Liturghia solemnã a hramului la ora 18.30. Aici vom întâlni pe toþi credincioºii din Iaºi ºi din comunitãþile vecine.

Tot programul pelerinajului spre Cacica ºi apoi spre Iaºi am dori sã fie un prilej de a cunoaºte ºi mai mult lucrarea harului în sufletul preacuratei Fecioare Maria, Mama lui Isus ºi a noastrã, Regina înãlþatã cu trupul ºi cu sufletul la cer, ºi sã devinã un imbold în drumul nostru de credinþã.

Vã invit, aºadar, sã dãm ascultare Duhului Sfânt ºi sã o descoperim pe aceea care ne este nu numai model ºi icoanã, ci cu adevãrat mama noastrã plinã de iubire.

În dragostea Tatãlui, a Fiului ºi a Duhului Sfânt,

Petru Gherghel, episcop de Iaºi

(publicat în Lumina creºtinului, august 1998)