Veniþi la Cacica

Se apropie luna august în care sfânta Fecioarã Maria, Madona Neagrã, ne aºteaptã la Cacica. Precum luna mai, luna primãverii ºi a florilor, luna vieþii ºi a tinereþii spirituale este luna Mariei, tot aºa ºi luna august, luna miezului de varã, luna luminii ºi a cãldurii, luna roadelor bogate ale câmpului, este dominatã ºi însoritã de marea sãrbãtoare a Adormirii Maicii Domnului.

În zilele de 14 ºi 15 august 1995 la Cacica se coboarã raiul pe pãmânt. Mulþimi nenumãrate de suflete, aprinse de iubirea sfântã cãtre Regina Îngerilor, din tot cuprinsul þãrii ºi de peste hotare, îºi îndreaptã inimile ºi paºii spre plaiurile Bucovinei, frumoasa grãdinã, spre Maria. Aici la Cacica zecile de mii de suflete îºi împletesc glasurile lor cu glasul corurilor cereºti, repetând la nesfârºit ecoul mesajului ceresc al arhanghelului Gabriel: "Bucurã-te, Marie - Ave, Maria!". Aici la Cacica, mai mult decât oriunde în þarã, Maria ni-l dã pe Isus, fiul ei! Din braþele ei materne Isus vesteºte tuturor fãrã încetare vestea ce bunã, evanghelia, ºi revarsã raiul pe pãmânt.

Cacica este þara minunilor ºi a convertirilor, cetatea Maicii Domnului ºi a harurilor, pãmânt sfânt, colþ de rai, drum spre cer, poarta mântuirii. Cacica este Lourdes-ul ºi Czestochowa României, stea cãlãuzitoare, bucuria inimilor!

Desigur, pelerinajul la Cacica este o mare suferinþã ºi o mare pocãinþã, dar în acelaºi timp o sfântã baie sufleteascã pentru înviorarea ºi curãþirea conºtiinþelor în drum spre Dumnezeu.

Veniþi la Cacica pentru ca luna august, ºi în acest an, sã fie plinã ºi bogatã în sfinþenie! Veniþi la Cacica pentru ca în tot anul, sufletul sã fie plin ºi rodnic în fapte rodnice de viaþã veºnicã.

Prin Maria la Isus, prin Isus la mântuire!

Pr. Ion Parþac

* * *

Programul pelerinajului - 1995

14 august:
08.00 primirea pelerinilor;
10.00 deschiderea pelerinajului;
12.00 Sfânta Liturghie solemnã concelebratã;
14.00 devoþiuni mariane în bisericã ºi la grotã;
16.00 "Calea sfintei cruci" în jurul bisericii;
17.00 ora de adoraþie la Preasfântul Sacrament în bisericã;
18.00 Sfânta Liturghie solemnã concelebratã;
20.00 procesiuni ºi cântãri mariane pe grupe;
22.00 Sfântul rozariu solemn;
23.00 procesiune cu lumini în jurul sanctuarului.

15 august:
06.00 Sfânta Liturghie solemnã concelebratã;
08.00 Sfânta Liturghie în limba maghiarã în bisericã; sfânta Liturghie în limba ucraineanã la grotã;
09.00 Sfânta Liturghie în limba polonã în bisericã; sfânta Liturghie în limba germanã la grotã;
11.00 Sfânta Liturghie pontificalã;
14.00 Închiderea pelerinajului.

(publicat în Lumina creºtinului, august 1995)